Irodalmi Jelen
 • Irodalmi Jelen

  „Az identitások folyton újrakonstruálják magukat”

  Mindössze húszéves, és már megjelenik első könyve a 87. Ünnepi Könyvhétre. Purosz Leonidaszt A városnak meg kell épülnie című kötetéről, a slam poetry és a vers viszonyáról, irodalmi előképekről kérdezte B. Zetas Péter.

 • Felállításra vár Andrássy Gyula korábbi lovas szobrának mása a Kossuth téren 2015. május 5-én. Fotó: Mohai Balázs / MTI
  Irodalmi Jelen

  Szoborban az igazság

  Hogyan kapcsolódik össze gróf Andrássy Gyula Sztálinnal, Columbo hadnaggyal és a dalszerző-énekes Kovács Ákossal?

  Hogyan kapcsolódik össze gróf Andrássy Gyula Sztálinnal, Columbo hadnaggyal és a dalszerző-énekes Kovács Ákossal? – Molnár H. Magor jegyzete

 • Molnár H. Magor

  Netversek

  "Létezik-e inkább internetes felületre, online irodalmi lapokba való vers, és létezik-e inkább nyomtatott folyóiratba, kötetbe való vers?" – Molnár H. Magor esszéje

 • Molnár H. Magor

  Elszámoltatás

  "Nagy igazság, hogy a látható problémákra, a látható emberekre kell koncentrálni, a bajba jutott devizahitelesek pedig épp ilyenek. A bajban nevelkedett, azóta is bajban lévő, és úgy tűnik, bajban is maradó diákhitelesek viszont ezek szerint másmilyenek." – Molnár H. Magor jegyzete

 • Boldog Zoltán és Laik Eszter

  10 irodalmi esemény, amelyre érdemes volt ellátogatni

  Közel 100 irodalmi eseményen voltunk jelen 2014-ben. Ezekből választottuk ki azt a 10-et, amely nagy hatással volt ránk. Sorrendünk nem rangsor, csak a tájékozódást segíti. Helyszíneljük újra 2014-et!

 • Irodalmi Jelen

  Alternatív Nemzeti dalok

  Az idei március 15-e alkalmából megpróbáltunk egy időkaput nyitni a 20–21. század és 1848 között. Arra kértünk kortárs költőket, hogy ajánljanak olyan alternatív Nemzeti dalokat, amelyeket szívesen küldenének az egykori forradalmároknak és a ma olvasójának is. Áfra János, Debreczeny György, Hegedűs Gyöngyi, Hegedűs János, Lennert Tímea, Marczinka Csaba, Orcsik Roland, Varga Melinda és Vass Tibor válaszait olvashatják.

 • Molnár H. Magor, Pál Sándor Attila, két sör és egy peckesen álló kötet
  Boldog Zoltán

  A néptánc az új slam poetry?

  Szegeden Pál Sándor Attila Pontozó című kötetét mutatták be tánccal és érdekes kulisszatitkokkal. Riportunkat olvashatják. A mellékletben Garamvölgyi Luca fotóit tekinthetik meg.

 • Költők és kórképek
  Irodalmi Jelen

  Költők és kórképek

  Lírai képek kórtörténeti hátterét boncolgatta Szegeden Áfra János és Lázár Bence András. A kanapéra és a műtőasztalra Molnár H. Magor fektette fel a pácienseket.

 • Molnár H. Magor

  Valami nem stimmel

  Olvasnak-e Magyarországon képregényt? Mi értelme van kiállítani? Éhezőművészet-e a képregényrajzolóké? Ilyesmikről beszélgettünk Lakatos Istvánnal, a műfaj egyik fiatal alkotójával, a Dobozváros című meseregény szerzőjével.

 • Szent István Király (I.K.3.0)
  Klebelsberg Karina

  A műfekáliától a Szegedi Szabadtéri Játékokig

  A műfekáliától a Szegedi Szabadtéri Játékokig

  Szegeden leváltották a Szabadtéri Játékok igazgatóját, aki a városban felélénkült kultúrharc egyik szimbólumává vált. Megpróbáltunk a jelképek mögé pillantani. Klebelsberg Karina jegyzetét olvashatják.

 • Irodalmi Jelen
  Molnár H. Magor

  Szerbkereskedők

  Az V. Kultúrcsempész Sínbusz Fesztiválon 2012. október 5-én és 6-án egy 600 kilós szív dobogásába, a „vajdasági vámpírok” irodalomszervező tevékenységébe és a szabadkai éjszakába is bepillanthattunk. Szöveges beszámolónk következik.

 • Almádi Róbert

  Napfény, város, effekt

  2012. június 8-án mutatták be a Szeged effekt antológia második részét a szövegeket ihlető Tisza-parti városban. Itt megtudhattuk, hogy harmadik nem lesz, de valami más igen.

 • Irodalmi Jelen

  Zoom 9. – A Tengerlakóról

  Az Irodalmi Jelen videokritika-sorozatot indított Zoom címmel. A közönséget és a szakmát megosztó kötetekről beszélnek szerkesztők, újságírók, kritikusok, költők, tanárok, egyetemisták. Ezúttal Izsó Zita Tengerlakóját értékelte Balogh Orsolya, Borsik Miklós és Molnár H. Magor.

 • Boldog Zoltán

  A díjátadó és a mítoszok

  Krusovszky Dénest kérdeztük a József Attila-díj kapcsán költészetéről, szerkesztői tevékenységéről és arról, miért nem vette át az elismerést.

 • Irodalmi Jelen
  Boldog Zoltán

  Zoom 1. – A felesleges partról

  Az Irodalmi Jelen gyorsreagálású videósorozatot indít Zoom címmel. A közönséget és a szakmát megosztó kötetekről beszélnek szerkesztők, újságírók, kritikusok, költők, egyetemisták. Ezúttal Krusovszky Dénes harmadik kötetéről mond véleményt Orcsik Roland, Molnár H. Magor és Boldog Zoltán.

 • Irodalmi Jelen

  Szívesen olvasom a bátor, a kevésbé elegáns szövegeket

  Évértékelő körkérdések 2011/4

  Az Irodalmi Jelen a 2011-es év irodalmi eseményeiről, könyveiről és a közeledő világvégéről kérdezett írókat, költőket, szerkesztőket. Ezúttal Hegyi Botos Attila, Molnár H. Magor és Murányi Sándor Olivér válaszait olvashatják.

 • Irodalmi Jelen

  „Eljutni az utca emberéhez” – Évértékelő körkérdések 2011/3

  Évértékelő körkérdések 2011/3

  Az Irodalmi Jelen a 2011-es év irodalmi eseményeiről, könyveiről és a közeledő világvégéről kérdezett írókat, költőket, szerkesztőket. Ezúttal Bíró-Balogh Tamás, Horváth Annamária és Terék Anna válaszait olvashatják.

 • Irodalmi Jelen
  Lennert Tímea

  zEtna-fesztivál – Areális szellemi vulkán 

  Areális szellemi vulkán

  ​​​​​​​A háromnapos vajdasági rendezvényre a Kárpát-medence minden részéből érkeztek alkotók, hogy punk zenével, Liszttel, jazz-zel, az M0-ás körgyűrűvel és természetesen képzőművészettel kísérjék az irodalmat.

 • Irodalmi Jelen

  Tiszatáj-lapszemle videóverssel

  A szegedi irodalmi folyóirat novemberi számát a Molnár H. Magor verseiről készült felvétellel ajánljuk.

 • Irodalmi Jelen
  Boldog Zoltán

  „Cseszd meg, Berzsenyi Dániel!” – Tudósítás és konferencia-beszámoló fotóriporttal

  Nagy Versmondás több száz diákkal Szombathelyen, előadások Celldömölkön és Egyházashetyén, emléktúra a Ság hegyen – A közelítő tél megközelíthetetlenségének cáfolata. A Tizenkét legszebb magyar vers programsorozat kilencedik állomásán jártunk.