Irodalmi Jelen
 • Irodalmi Jelen
  Irodalmi Jelen

  Könyvek nyárra dióhéjban 6.

  „Ezt a mélyen bennünk lévő, alapvető belebújási-átalakulási igényt használja ki, és fordítja gyógyító célra a személyes életesemények mitikus feldolgozásának gyakorlatán alapuló Metamorphoses meseterápiás módszer, melyet Boldizsár Ildikó mesekutató, meseterapeuta dolgozott ki. Azt állítja, a mese képes megszüntetni a problémákból keletkező káoszt, és helyére állítani a teljességet.” – nyári sorozatunk utolsó darabjaiként Lafferton Luca és Bánosi Eszter rövid írásait ajánljuk az olvasóknak.

 • Ferdinandy György

  Ferdinandy György: Találkozások

  A 88. Ünnepi Könyvhét margójára

  "A második nap Szegedre utazom. Nem túl lelkesen: kiadóm nem tudja, hogy kihez, hová megyünk, és hogy mit várnak tőlem. Útiköltségről, honoráriumról pedig természetesen szó sem esik. No mindegy. Gépkocsin furikáznak, és jó társaságban az idő szalad."

 • Irodalmi Jelen

  „Nyolcvan év alatt a föld körül, harminc kötet az irodalomban”

  Prőhle Gergely sokunk gondolatát fogalmazta meg a Petőfi Irodalmi Múzeumban, amikor azt mondta, irigyli Sárközi Mátyás vitalitását. Bármilyen hihetetlen, az író, aki még olvasóinak is leginkább csak „Matyi”, július 19-én tölti be nyolcvanadik évét. Barátai, kollégái köszöntötték a PIM-ben.

 • Irodalmi Jelen

  A nyugati magyar irodalom vége? – Magyar Napok, Veszprém

  A Pannon Egyetem Modern Filológiai és Társadalomtudományi Kara – a korábbi évekhez hasonlóan – idén tavasszal is sokszínű rendezvénysorozattal várta a határon túli magyar irodalom iránt érdeklődőket. Ennek eseményeiből adunk ízelítőt.

 • Irodalmi Jelen

  Belakni a sorsot

  A Könyvtári Napok rendezvénysorozata keretében Kovács András Ferencet hívta meg a Szabó Ervin Könyvtárba Kemény András, akinek a szalonjában ismét közel kerülhettünk vendége személyiségéhez. KAF esetében ráadásul egy, az ő bőrébe bújt másik költőéhez is.

 • Irodalmi Jelen

  Kánon vagy Kánaán?

  A II. Hajdúböszörményi Írótáborban Ferdinandy György osztott meg néhány anekdotát a résztvevőkkel. Videóösszeállításunkban ezek közül válogattunk.

 • Onagy Zoltán

  Onagy Zoltán: Magyarnak lenni

  De az is mindegy, ha a tanév végére mindent felszámolnak. Bár hirtelen felindulásból rákérdeztem volna, olvasta-e a héten Ferdinandy György szomorú nagyregény-részletét a boldogtalan disszidensekről és visszidensekről az irodalmi hetilapban. És hogy miféle tétel Rejtővel a hónom alatt a „hallgass a hazádra!”. – Onagy Zoltán tárcája