Irodalmi Jelen
 • Irodalmi Jelen

  „Egy lassú korszakot szeretnék tudni magam körül”

  85. születésnapját ünnepli Konrád György, ebből az alkalomból köszöntötte őt a Digitális Irodalmi Akadémia, a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Magvető Kiadó barátok, kollégák, művészek közreműködésével.

 • Irodalmi Jelen

  A Török utcai garzontól a Nobel-díjig

  Az éppen egy éve elhunyt Kertész Imrét megidézve szervezett emléknapot a Szépírók Társasága, a Magvető Kiadó és a Kelet Kult Irodalmi Café. A budapesti Kertész-sétát követően este Fehér Renátó, Gács Anna, Krusovszky Dénes, Sándor Iván, Spiró György és Turi Tímea olvastak fel Kertész-hommage-okat.

 • Irodalmi Jelen

  „Azért mentünk a Dunára, mert ott voltunk szabadok”

  Egy hajó segítségével játszották ki a korabeli cenzúrát és az ellenőrzött felolvasásokat, tagjai sorában felvonult a magyar irodalmi élet színe-java. 30 éves az Örley Kör, a rendszerváltás szellemi előkészítője. A PIM-ben alapítók beszéltek múltról és jelenről.

 • Irodalmi Jelen

  ÖsztöndíJAK – avagy kinek és mennyit?

  A József Attila Kör „Oda ne rohanJAK” sorozatában két művészeti ösztöndíj, a „Móricz”és a „Derkovits” múltját-jelenét vitatták meg a beszélgetők. Mennyit ér ma egy fiatal prózaírónak az állami támogatás? Igazságos-e az elosztási szisztéma? Részrehajlók-e a kuratóriumi tagok? Kényes kérdések, egyenes válaszok.

 • Irodalmi Jelen

  Azonnal oldódó neogiccs

  Négy fiatal alkotó vágott bele a jelen gyors tempójára reflektáló irodalmi-képzőművészeti kísérletbe, az Instaversbe. A „három az egyben” műfajt az Attention Alkotóműhelyben ismerhettük meg.

 • Irodalmi Jelen

  Miénk itt a tér – fiatal szerzők a Könyvhéten

  Úgy tűnik, nem könnyű eldönteni, ki melyik generációhoz tartozik: Fehér Renátó, Tinkó Máté és Tóth Kinga esetében néhány év különbség is számít. Az Ünnepi Könyvhéten, a Vörösmarty téren Benedek Anna beszélgetett a három fiatal költővel.