Irodalmi Jelen
 • Reményi József Tamás felhívta a figyelmet az erdélyi szerzők újraértékelésének fontosságára

  Nagyváradtól a nagyvilágig

  Boka László Peremek és középpontok című nagyszabású összehasonlító irodalomtudományi tanulmánykötetéről beszélgetett a szerzővel Reményi József Tamás és Tverdota György a Balassi Könyvesboltban. A kötet „szíve” Nagyvárad, de mégis a modernség hajnalának teljes magyar irodalmi palettáját áttekinti.

 • Irodalmi Jelen

  Az íróasztal vendége

  Az erdélyi gyökereit Budapesten is ízig-vérig őrző Bágyoni Szabó István két kötetét mutatták be a Magyar Írószövetségben: egy regénytrilógiát és egy válogatott esszé- és riportkötetet.

 • Irodalmi Jelen

  Könyvünnepi kánikula – szombat

  A Budai Várban a rekkenő őszi hőségben újra belevethettük magunkat a Magyar Nyelv és Könyv Ünnepének gazdag műsor- és könyvkínálatába, török sátrakban pihenhettünk, megcsodáltunk egy félmilliót érő bibliakiadást, és mielőtt átadták az idei Tóth Árpád műfordítói díjat, még egy seregbontó ágyú támadását is túléltük.

 • Irodalmi Jelen

  „A műfordítás az alázat iskolája” – Magyar Nyelv és Könyv Ünnepe, második nap

  A rendezvénysorozat második napján megtudhattuk, ki az idei Tóth Árpád-díjjal jutalmazott műfordító, az anyanyelvi műsorban pedig Kányádi Sándor mesélt egy Dél-Amerikában élő jeles magyarról. – Második nap, körkép.

 • Irodalmi Jelen

  A legsokoldalúbb nagyúr

  Erdélyi gróf, író, külügyminiszter, Bartók színpadra állítója, a Helikon kulcsfigurája, díszlet- és jelmeztervező. Dúsgazdagon született és koldusszegényen halt meg. – A Magyar Művészeti Akadémia konferenciáján Bánffy Miklós emlékét idézték meg irodalmárok, történészek, kutatók.

 • Irodalmi Jelen

  Irodalom a kánonhatáron

  Boka László nagyszabású irodalomtörténeti vállalkozása, az Egyszólamú kánon? strukturális problémái ellenére alapvető megállapításokat tartalmaz mind az elmélet, mind pedig az elemzések terén.

 • Irodalmi Jelen

  A bűnös város riportere

  A századelő egyik legzseniálisabb zsurnalisztája és bűnügyi riportere, Tábori Kornél alakja kelt életre azon a beszélgetésen, amelyen a Bűnös Budapest című ciklusára épülő kismonográfiát mutatta be Boka László, Buza Péter, Hirtling István és Zelei Miklós.