• Irodalmi Jelen

  Egy balkáni slemil

  Végel László legújabb regényét, a Balkáni szépséget cincálta szét az ÉS Kvartett. A kritikai beszélgetéssorozat résztvevői egyébként élvezettel olvasták a könyvet. Legalábbis többnyire. – Szarka Károly tudósítása.

 • Irodalmi Jelen

  ÖsztöndíJAK – avagy kinek és mennyit?

  A József Attila Kör „Oda ne rohanJAK” sorozatában két művészeti ösztöndíj, a „Móricz”és a „Derkovits” múltját-jelenét vitatták meg a beszélgetők. Mennyit ér ma egy fiatal prózaírónak az állami támogatás? Igazságos-e az elosztási szisztéma? Részrehajlók-e a kuratóriumi tagok? Kényes kérdések, egyenes válaszok.

 • Irodalmi Jelen

  Ringben a folyóiratokért

  A Magyar Írószövetség KultúrRing című sorozatának barátságos mérkőzésén a folyóiratok támogatásáról vitatkoztak a szakma képviselői. Kiütéses győzelem nem született, de nem is ez volt a cél, inkább a megegyezés: merre tovább.

 • Irodalmi Jelen

  Ha a királyfi meleg…

  Meddő kengurumama, válófélben lévő szülők, meleg királyfiak, egymásra lövöldöző katonák – a FISZ Kritikustusáján a kortárs gyerekirodalom „kényes” témáit járták körbe a vitázó felek, és arra is választ kerestek: összhangban van-e a könyvek üzenete a valósággal?

 • Irodalmi Jelen

  Lehet-e nemzeti az irodalomtudomány?

  Van-e létjogosultsága a nemzeti fogalmának a tudományban? Valóban azokkal a művekkel lehet-e betörnünk külföldre, amelyek kellően univerzálisak? Vetélytársa lehet-e a Móra-műveknek az iskolában Harry Potter? Többek között ezeket vitatták meg a Hitel-est résztvevői Az irodalomtudomány nemzeti jellegéről című tanulmánykötet megjelenése kapcsán.