• Marafkó László

  Az elcsent ünnep 

  Az ünnep franciául: la fête. Franciaország nemzeti ünnepe: fête nationale de la France. Ami ugyebár a francia forradalomban (1789) a Bastille elfoglalásának napja, tehát július 14. 

 • Petrőczi Éva

  „Kanahán-beli sidók”

  Bár a Partiumban gyakran jártam, a szilágysági Kraszna méltán híres gótikus templomában, amely a 14. században épült, sajnálatos módon még nem. Hogy mégis tudok róla, az egy krasznai baráti lelkészcsalád tagjaival való kapcsolatunkon kívül az évszázadok óta református templomként szolgáló épület kazettás mennyezetének, s különösen is az egyik, sok művész (írók és fény-írók!) figyelmét felkeltő kazettának köszönhető.

 • Hudy Árpád

  A magyar nyelv mindennapja

  „Ma van a magyar nyelv napja. Tegnap is az volt. Holnap is az lesz. Magyarul beszélők, gondolkodók számára minden nap a magyar nyelv napja.” – Hudy Árpád tárcája.
 • Laik Eszter

  Hogyan legyünk rasszisták?

  Nagy port kavart a Sopsits Árpád rendezte Mellékszereplők című film Pécsett rendezett pódiumbeszélgetése, melyen a főszereplő Farkas Franciska színésznő utólagos állítása szerint a műsort vezető Balogh Robert – azok után, hogy késett és nem látta a filmet – lenézően beszélt hozzá, sértegette, provokálta őt, rasszista módon nyilvánult meg és „cigányozott”. Balogh Robert közzétett válasznyilatkozata szerint („Hogyan lettem rasszista?”, a szerző Facebook-oldala) szó sem volt ilyesmiről – épp ellenkezőleg.

 • Németh István Péter

  Rímszótáram margójára

  A tiszta rímeket olyannyira kedvelő nyugatosok közül Kosztolányi Dezső talált rá először a ’legerősebb’ és a ’merő seb’ szavak szép egybecsöngésére. Mégpedig egy Maupassant-vers fordítása közben:
   
  Guy de Maupassant: A paraszt Vénusz
   
  „Ő ülve nézte ezt egy vén fa mellől,
  vad büszkeség szállt szemgolyóiból,
  és leste onnan, hogy ki győz s mikor.
  Aztán felé rohant a legerősebb,

 • Izer Janka

  Épelméjű karácsony

  „Az ünnep azé, aki várja” címmel rendezték meg a Várkert Irodalom Adventi estjét a Várkert Bazárban. A beszélgetésen és felolvasáson Juhász Anna moderálásában családi kötődésű vendégfellépők szólaltak meg: Lackfi János író-költő, lánya, Lackfi Dorottya énekes, Sinha Róbert gitárművész, valamint Szabó T. Anna költő és férje, Dragomán György író, na meg körülbelül hatszáz néző.