• Irodalmi Jelen

  Szerelem és Bányavakság a Felvidéken – a Magyar Kultúra Napján

  Két kortárs irodalommal foglalkozó rendezvényt is tartottak Révkomáromban január 20. és 22. között. Ennek köszönhetően megismerkedhettünk a 20–21. század szerelmes lírájával, valamint a slam poetry helyi és erdélyi képviselőivel.

 • Irodalmi Jelen

  Erőszakról slameltek Szegeden

  Az erőszak különböző formáiról szólt a Nekem Nem Mindegy rendezvénysorozat szegedi slam poetry versenye. Kameránkkal a helyszínen jártunk. Az olykor sokkoló produkciókat láthatják.

 • Irodalmi Jelen

  „Olyanok vagyunk, mint a nagyon menő fröccs”

  Megnyerte a debreceni slambajnokságot, megosztott első helyezést ért el Szegeden. Rádiós műsorvezető, de írónak készül. Mikos Ákossal beszélgettünk arról, mit jelent neki a slam, hogyan alakítja imázsát, hogyan viszonyul a költészethez, és mit kezd a nyereményként kapott verstankönyvvel.

 • Irodalmi Jelen

  A debreceni rendszerváltó slambajnok: Mikos Ákos

  Slam poetry bajnokságot rendeztek Debrecenben, amelynek témája a 25 éve történt rendszerváltás volt. A versenyt a szegedi Mikos Ákos nyerte, akinek produkciója az alábbi videón látható.

 • Irodalmi Jelen

  Színész Bob nyerte a III. Országos Slam Poetry Bajnokságot

  Színész Bob, azaz Horváth Kristóf ezzel a produkcióval nyerte meg a döntőt. Videó.

 • Irodalmi Jelen

  Új műfaj született: a nép-poetry

  Mr. Klausz egy fura figura, egy esetlenül monologizáló vidéki rapper és slammer, aki kín- és ragrímeivel inkább parodizálja, mint műveli a slam poetryt. Felvállalja a borsodiságot, a vidékiséget, a belesimulást a hétköznapokba, a szomorúságot – és az öniróniát.

 • Irodalmi Jelen

  Szemesnek állt a világ

  A balatonszemesi JAK-táborban kattintottunk néhány fotót. Szívesen megosztjuk olvasóinkkal.

 • Irodalmi Jelen

  Tárca, slam, faszik és a lány

  Boldog Zoltán Kihez beszél ez a faszi? című kötetének tárcáit szegedi slammerek gondolták és írták tovább. Bocsik Balázs, Hódi Virág, Mikos Ákos, Sipos László és Szabó Dávid bebizonyították, hogy a műfajok közötti átjárás könnyebben megvalósítható, mint a négyes metró.

 • Irodalmi Jelen

  Az erdélyi slam nyersebb és őszintébb

  A slam poetry „megtagadta a szépirodalmi klikkesedések generációkon végigsöprő konfliktusait” – mondja a Slam Poetry Erdély alapító tagja. A mozgalom egyéves történetéről, a műfaj erdélyi és anyaországi különbségeiről, a román slamről és hamarosan megjelenő gyermek-horrorpornó könyvéről kérdeztük Márkus Andrást.

 • Irodalmi Jelen

  A szavak tavasza Szegeden

  Szegeden A szavak tavasza néven rendezték meg a második slam poetry versenyt. Kameránkkal a helyszínen jártunk.

 • Irodalmi Jelen

  Baka-slam

  A második szegedi slamverseny nyitányaként Baka István Vezeklés című verse hangzott el Németh György előadásában. Ezt követően Mészáros Péter slamparafrázisa nyitotta meg az estet. Az erről készült videófelvételt láthatják.

 • Irodalmi Jelen

  SZIN, István és a slam

  Idén a Szegedi Ifjúsági Napokra az Irodalmi Jelen is ellátogatott, ahol a Sín-tér Kulturális Egyesülettel és Science Caffe portállal közösen a Civil Falu egyik faházának lakói lehettünk. Videónkat láthatják.

 • Irodalmi Jelen

  Tábori slamek

  Videónkból kiderül, Asbóth Balázs és Berki Teofil milyen szövegekkel vezette be a slam poetry világába a II. Hajdúböszörményi Írótábor résztvevőit.

 • Irodalmi Jelen

  Atlasz bírja a Polaroidokat

  Pion István és Simon Márton verseskötetének szegedi bemutatóján jártunk a Rongy Kocsmában a Fiatal Írók Szövetségének rendezvényén, ahol olvasókat és szerzőket egyaránt kérdeztünk líráról és slamről.

 • Irodalmi Jelen

  Nagyon laza haza

  FILM

  A Slam Poetry Erdély egy bátor Nemzeti dal-feldolgozással készült az ünnepre. Most ezt tekinthetik meg.

   
   

 • Irodalmi Jelen

  Slamezgetés Szegeden

  VIDEÓ

  A budapesti slammerek Szegedre látogattak 2012. október 11-én, hogy megmutassák a városnak: miről is szól a spoken word műfaja.

 • Irodalmi Jelen

  Irodalom a kastélyban 2.

  VIDEÓ

  Hogyan tanuljunk slamelni? Mi köze egymáshoz drognak és irodalomnak? Mit kezdjünk az archívumokkal? György Péter, Kubiszyn Viktor, Simon Márton és Závada Péter többek között ezekre a kérdésekre kereste a válaszokat a 24. JAK-táborban Szigligeten. 

 • Irodalmi Jelen

  Néma gyerek – Vers és örömzene a Könyvhéten

  KÖNYVHÉT

  A József Attila Kör Néma gyerek című örömzenés felolvasásán jártunk, ahol a költők olykor rappeltek, a slam poetry neves képviselői pedig csatlakoztak hozzájuk.