• Mircea Cărtărescu

  Az ácsceruza

  (Creionul de tâmplărie)

  Mindemellett mára valamiféle ezredfordulós kétségbeesés burkol hatalmas melankóliafelhőbe mindent: úgy tűnik, közel a vég, a fajunké, a világunké, az illúzióinké. Nem kívülről érkező katasztrófa nyomán, hanem amiatt, hogy már nem bírja a nyomást a lelkünk, amely tudja, hogy az ismert világegyetemben kéttrillió galaxis létezik, ezek mindegyike pedig sok milliárd csillagot foglal magába. És azt is, hogy a világegyetemünk maga is, a húrelmélet szerint, csupán egyetlen a tíz az ötszázadik hatványon univerzum közül, hogy nem kapaszkodhatunk többé a valóságnak legalább a gondolatába sem, mert lehetséges, hogy egy hologramban élünk. Miféle megváltás, melyik érték, milyen emberiség lenne képes ellenállni még a semmi, az üresség ilyen mértékű rohamozásának? A másodperc milliomodrésze alatt fogok eltűnni, mintha soha nem is léteztem volna, az összes könyvemmel, tehetségemmel, ostobaságommal, szélhámosságommal együtt. Miért írok hát egy ilyen nevetséges apokalipszis közepette, ebben a túlzsúfolt légüres térben?

 • Takáts Ágnes

  Szavakból teremtett mágikus világ

  Nagy dolog, hogy egy szórványvidéki városból indult el, és húsz év alatt a világ legolvasottabb magyar nyelvű irodalmi orgánumává vált, hiszen több mint kétmillióan olvassák évente a hírportált, a nyomtatott változat is sok helyre eljut, a világ szinte minden pontjára. 2001 novemberében jelent meg az Irodalmi Jelen első lapszáma Aradon, majd az évek folyamán rengeteget változott, ma háromféleképpen érhető el, a Nyugati Jelen 8 oldalas mellékleteként, amely minden előfizetőhöz ingyenesen jut el, egy könyvecske formájú folyóiratként, amely a Kárpát-medence magyar ajkú olvasói körében van terjesztve, illetve naponta frissülő portálként. A 2021-es Aradi Magyar Napokon is megemlékeztek e neves évfordulóról, miután egy héttel ezelőtt Budapesten a Petőfi Irodalmi Múzeumban már megünnepelték a lap 20. születésnapját.

 • Böszörményi Zoltán

  Mágikus húsz év

  A mindenkori magyar írót nem a politikai hovatartozása határozza meg.
  A mindenkori magyar író – bármely műfajban alkosson is – imádja Isten teremtette nemzetét, Isten adta hazáját.
  A mindenkori magyar író azért ír, hogy ne ossza meg, ne húzza szét, hanem mozgósítsa, összetartsa nemzetét.

 • „Ne nyugtalankodj, lábujjhegyen jár a fény”

  20 éves az Irodalmi Jelen

  Szeretettel várunk minden kedves szerzőt és olvasót az Irodalmi Jelen 20. születésnapi gálaműsorára a Petőfi Irodalmi Múzeumba szeptember 21-én este fél 7-re! A pódiumműsor után állófogadásra kerül sor.