Ugrás a tartalomra

Jelige: Álljunk meg egy szóra! – Értelmező szótár a vírushelyzet megértéséhez

Ebben a világot sújtó helyzetben sok ismeretlen kifejezéssel találkozik az átlagember. A jobb tájékozódás érdekében összeállítottam egy mini értelmező szótárt, hogy a laikus hírfogyasztó is megértse a leggyakrabban használt szakszavakat.
Ez a kis jegyzék 16 szócikket és 22 magyarázatot tartalmaz.

AstraZeneca:
A 2000-es évek elején felfedezett csillaghalmaz a Tejút-rendszer szélén. Alfa bolygóján norvég tudósok különleges folyékony matériát találtak, amit napjainkban ampullákba töltve az egészségügy oltóanyagként hasznosít.

Cseppfertőzés:
Immun-erősítésre használatos homeopátiás módszer, a Fertő-tó gyógyító hatású vizének orvosi pipettával orrba történő adagolása.

Covid 19: (magyarul Kovid 19)
Különleges felnőttfilm a Vivid forgalmazásában, csak 19 éven felülieknek szól, rendezője és producere Kovi.

Érintésmentes kiszolgálás:
Bűvészek és illuzionisták bevonásával eszközölt szolgáltatási forma. Lényege a levitáció lehetőség szerinti teljes mértékű kiaknázása. Az ~-t hazánkban a Magyar Posta alkalmazta először Uri Geller hathatós közreműködésével.

Járvány:
Csak Carrara-ban fellelhető - legtöbbször fehér színű, sötét bemosott mintákkal -, kemény, gyógyerővel bíró kőzethez szervezett gyalogos zarándokút elnevezése.

Karantén:
1/A periódusos rendszerben még nem szereplő mesterségesen előállított atomi gáz.
Nehezebb és mérgezőbb mint az arzén, bezárva teljesen veszélytelen anyag, de hatósági kontroll minden esetben szükséges. Nevét megalkotójáról Rishabh Karant indiai kémikusról kapta.
2/ Észak-Koreában gyártott autómárka neve, a francia Citroén vetélytársa Ázsiában.

Korlátozási tilalom:
(Latin nevén lilium tilalum) A liliomvirágúak rendjébe tartozó, édeskés illatú, sárga színű virág. Előfordulási helye minden olyan körbezárt terület, ahol a hatóság mobil korlátokat alkalmaz. Eszmei értéke nagy, ezért a prémium csokrok központi alkotó eleme.

Maszk:
1/ (vö. álca) fejlődési fázisban levő gyermekszórakoztató eszköz; alakváltása után kisiskolásoknak szóló előadások kelléke. Hazai mestere a Kossuth-díjas Kemény Henrik bábművész volt.
2/ A fehérorosz főváros Minszk testvérvárosa Németországban.
3/Spanyolország északi részén élő autonóm közösség által beszélt nyelv - szuahéli akcentussal.
4/Mozaikszó (MASZK) Matematikai, Algebrai és Számelméleti Kamara, a számok, műveletek tematikájával foglalkozó elméleti és gyakorlati humán erőforrásokat összefogó szervezet. Tagjai csak azok a számok - egészek és törtek - , matematikusok, fejszámolók, és bolti pénztárosok lehetnek, akik bizonyítottan élvezik a halmazokat. (Az utóbbiaknál kizáró ok a vonalkód-leolvasó készülék használatának ismerete).

Oltakozás:
Román megtisztulási rituálé. Néprajzi és kulturális jelentősége csekély. A - mintegy negyven évet felölelő - hagyomány szerint aki Szent Iván éjjelén még éjfél előtt megmártózik az Olt folyóban, az a másnapot nagy valószínűséggel vizesen kezdi.

Oltópont:
1/ A tűzesethez kivonuló egység parancsnoka által kijelölt 1x1 méteres hely, ahonnan a tűz elfojtása biztonságosan, a vízsugarat kezelő tűzoltó életének és testi épségének veszélyeztetése nélkül végrehajtható.
2/ Online oktatásban résztvevő elsős és másodikos diákok teljesítmény-értékelő rendszerének része, a fekete pont és a piros pont közötti érték. Mottója: "Ne szúrj ki magaddal!"

Operatív törzs:
Lefejezett főszereplővel előadott zenés színpadi mű, ahol a művészek szerepüket énekelve játsszák, kevés vagy egyáltalán nincs benne prózai dialógus. Legismertebb magyar alkotás Erkel Ferenc háromfelvonásos remeke, a Hunyadi László.

Pandémia:
1/ Az ABBA együttes 1975-ben kiadott, majd 1987-ben az NSZK-ban újra piacra dobott "Mamma Mia" kislemezének (mely a nagy sikerű musical címe is egyben) üzbég nyelvű átirata.
2/ Óriáspandák által alapított független törpeállam Bhután és Kína közös határán. Legismertebb polgára D. Medvegyev teniszező. Budapesten található képviseletét Pandacsöki Boborján vezeti, akit a televíziónézők jól ismerhetnek.

Sinopharm:
(magyarul Sino-farm)
Belső-Mongóliában amerikai mintára létrehozott növénytermesztéssel és állattartással foglalkozó családi gazdaság. Legelső, ún. "mintagazdaságot" a Sino família hozta létre, ezen modell alapján minden új egység ezt a nevet veszi fel. Régebben a napraforgó forgását szabályozó, elektromosság-tároló részegységek (napelemek) termelésével foglalkoztak. Napjainkban gyógyszerészeti fiolák termesztése élvez prioritást.

Távolságtartás:
Szabadon választott fogásnemű súlyemelő világbajnoki és olimpiai szám. Szabálya egyértelmű, és lemérhető; a versenyző és a kilökött illetve kiszakított súly között másfél méter differenciának kell lenni. Címvédője Anatolij Distancinyenko ukrán súlyemelő, amit még 1986-ban állított fel Csernobilban.

Vakcina:
Látóideg sorvadásban szenvedő távol-keleti ország lakosainak összességét megjelölő olasz nyelvű megnevezés.(Magyarul helyesen Vak Kína). A kommunista országban a gyalogos közlekedés megkönnyítésére Nagy Fal épült.

vírus törzs:
Ma is létező elszigetelt népcsoport, az inka kultúra továbbvivői Peruban - Machu Picchu városától keletre - az Andok hegységben. A "tüskés indiánoknak" is nevezett törzs vallási vezetője és királya I. Leginkább, a trón várományosa elsőszülött fia, Méginkább.

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.