Ugrás a tartalomra

Garas a homokban

Nem volt szép az elmúlt ősz, és mi tagadás, eddig a tél sem az! Nem érlelte arany napsugár a lombokat cipó-pirosra, és friss hó sem takarta be a világ mocskát. Mostanában csak az égbolt tépett rongyai csüngnek az idő szárítókötelén, szennyes levet csurgatva a vigasztalan tájra. Jókedvünk néha vízzel telt kátyúba pottyan, másokra is ráfröccsentve az apátia sarát.

A szürkület igen korán merül az est tus-feketéjébe, az emberi lélek pedig már a tyúkokkal elül. A kereskedelmi tévécsatornák giccsdömpingje nem tudja pótolni azt, amitől a természet megfosztott bennünket. A szellemi vacsorához habos szappanoperával mosunk kezet, hogy rágódhassunk az el(valóság)sózott, emészthetetlen gumicsonton. 

Okosabban teszi az, aki leveszi a polcról és leporol egy jó könyvet a szülők, vagy a nagyszülők hagyatékából. Persze, új kiadvány is szerezhet örömöt, bár ahhoz nem mindenütt könnyű hozzájutni. Faluhelyen, kisebb városokban rég bezárták a könyvesboltot, itt-ott az újságárus-bódéban lehet még rálelni a Gutenberg-galaxis egy-egy üstökösként elcsatangolt példányához a színes bulvármagazinok meg a turistáknak szánt, hivalkodó, méregdrága albumok között

Nagyobb magyar városokban azért kicsit jobb a helyzet − persze, nem Erdélyben! Pesten viszont, az antikváriumok jó szokást vezettek be. Többször találkoztam már a bejárat közelébe kitett, vagy az üzlethelyiség diszkrét zugában elhelyezett, könyvvel teli kartondobozzal, amelynek tartalma aprópénzért, Uram bocsá’, ingyen elvihető! Néha úgy lapítanak ott a magyar- meg a világirodalom klasszikusai, mint a rossz diák a szégyen-padban. Sokan elmennek az ilyen dobozok mellett, főleg olyanok, akiknek a nappalijába egy méternyi bordó, vagy netán sötétzöld könyvsorozatot ajánlott a lakberendező, aranyozott írással, vászon vagy bőr díszkötésben, mert az megy a vadiúj falikárpithoz. De vannak még igényes, bár vékony pénztárcájú emberek, akik az út porában is észreveszik a már alig csillogó, de számukra annál értékesebb garast!

Így akadtam rá én is egy antikváriumi kartondobozban egy igazi csemegére: 222 szép magyar vers. Idősárgította lapokkal, de amúgy kifogástalan állapotban, alig olvasottan, csekély száz forintért! Azóta is az egyik kedvenc könyvem, utazás alkalmával sosem mulasztom el betenni a kézitáskámba. De a korai téli estéket is otthonossá teszi, feledtetve a kábeltévé szennycsatornáin lefolyó tömegkonyhai mosadékot.

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.