Ugrás a tartalomra

Elhunyt Egyed Péter

Elhunyt Egyed Péter, kolozsvári filozófus, költő, író és kritikus. A rendkívül sokoldalú egyéniség, a kolozsvári Bretter György Irodalmi Kör névadójának tanítványa, mintegy húsz kötet szerzője 64 éves volt.

Egyed Péter szülővárosában érettségizett, a kolozsvári egyetem filozófia szakán szerzett egyetemi oklevelet. Temesvárt tanított; később a Kriterion Könyvkiadó kolozsvári szerkesztője lett. 1973 óta közöl verset, kritikát, tanulmányt, eleinte főképpen az Echinoxban és a Korunkban. 1974 és 1978 között a kolozsvári diáklap magyar oldalainak felelős szerkesztőjeként működött. A parton lovashajnal című Forrás-kötetének (1978) tanúsága szerint líráját erős filozófiai hajlam, az emberi létkérdések s a konkrét itt-lét problémáinak párhuzamos láttatása jellemzi. Bírálatai, tanulmányai (amelyek közül kiemelkedik Bretter György Itt és mást kötetéhez írott 1979-es bevezető tanulmánya) a filozofikum közösségi funkciója iránti érzékenységet és határozott kritikai magatartást mutatnak. Az irodalomszemiotika művelője. A kortárs magyar irodalom és filozófia egyik legnagyobb hatású alkotója volt, a kolozsvári egyetem filozófiai karának oktatója. 2009-től a kolozsvári Többlet. Filozófiai folyóirat (Erdélyi Magyar Filozófiai Társaság lapja) felelős szerkesztője.

Egyed Péter Arany János-jutalomban és Méhes György-díjban is részesült, 2015-ben a Magyar Érdemrend Tisztikeresztjével tüntették ki.

Az Almásy László Kultúrtörténeti Körön tartott, A filozófia forrásai című előadásán a következőket mondta:

„A filozófia egy olyan beszédmódot, meglátást biztosít az ember számára, amely nem vallás, nem gazdaság, nem politika, köze van ugyan a művészetekhez, de nem művészet. Az egyetlen helyzet vagy tudat, amelyben szabad lehetek, ha rá tudom venni magam, hogy a nekem való filozófia mezőin mozogjak”.

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.