Ugrás a tartalomra

A kortárs író karácsonyi levele III.

Milyen levelet írna a Jézuskának/Angyalnak a kortárs szerző, milyen könyveket ajánlana házi olvasmányként, illetve karácsonyi ajándékként azoknak a gyerekeknek és felnőtteknek, akik eltávolodtak az irodalomtól – lapunk szerzői válaszolnak ünnepi körkérdéseinkre.
 
A kortárs író karácsonyi levele III.
 
 
A kortárs író karácsonyi levele – III.
 
 
 
• Melyik kortárs költő művét ajánlanád háziolvasmányként, ha magyartanár lennél, és az volna a célod, hogy megszerettesd az olvasást, a költészetet azokkal a nebulókkal, akiknek mindez kínszenvedés?
 
 
Shrek Tímea
 
Shrek Tímea
Az első kérdésre gondolkodás nélkül tudom a választ. Hogy miért? Mivel magyartanár is vagyok, egy olyan iskolában, ahol a tanulók 99% nem szeret, vagy nem akar olvasni, folyamatos harcot vívok az irodalom megszerettetése érdekében. Ebben hatalmas segítségemre van Nényei Pál Az irodalom visszavág című könyve (mindkét rész). Amióta megvásároltam, kézről-kézre jár. A felépítése fantasztikus, egyszerű konyhanyelven van megfogalmazva mindaz, amit a tanulóknak tudni kell. Ha ezeket valaki átolvassa, biztos vagyok benne, hogy kedvet kap a könyvek birodalmához.
 
 
Berka Attila Kurt Vonnegut
Erre az eleve lehetetlen feladatra az immár néhai Kurt Vonnegut A hazátlan ember című könyve lehet alkalmas. Elejétől végéig költészet, és vannak benne rajzok, meg kiemelt, vicces mondatok, és mivel amerikai, egy mai diák számára a leginkább ismerős témákkal foglalkozik a leginkább ismerős stílusban; miközben német is, amitől viszont átjárja az egzotikum. 
 
 
Bak Rita
Bak Rita
 
 
Lackfi János Mi jár a maci fejében? című versét.
 
Maci feje fő: Nőjek, ne nőjek?
Lehetne még belőlem szőnyeg,
vagy elmehetnék lábtörlőnek.
Csoszognának rajtam a talpak,
a hangosak is meg a halkak,
attól függ, hogy ki milyen alkat.
Vagy elmehetnék épp költőnek,
ki folyton verseket hörpölget,
és versbe törülközik főleg.
(Mért ne? Jó meleg a bundám,
a kotlást mindig átaludnám,
a verstojás meg mind kikelne,
és csirke hangon énekelne.
A kérdés nekem túl fárasztó.
Alszom rá egyet, s maradok mackó.)
 
 
Miklóssi Szabó István
 
űrezüst
 
Varga Melinda Űrezüst kötetét ajánlanám háziolvasmányként. Könnyű azonosulni vele, a könyvben lévő versek széles skálán mozognak. Hétköznapi, apró érzelmek, történések éppúgy megdobbannak benne, mint a mélyebb, elgondolkodtató érzések. A könyv éppúgy szól a felnőttekhez, mint a kamaszokhoz.
 
Tamás Dorka
 
Tamás Dorka
 
Erdős Virágét, könnyeden olvasható, elgondolkodtató és aktuális.
 
 

Jégvágó

Boldog Zoltán
 
Nem ajánlanék konkrétan semmit, az néha ijesztő. Elhinteném, hogy van egy fekete füzetem, amelyben kortárs írók 18-as karikával ellátott műveit gyűjtöm össze. Utána véletlenül elhagynám a fekete füzetet az iskolában. Szerepelne benne néhány provokatív kötetcím. Olyanok, mint Robert Bolanótól a 2666, de említhetném Centauri Jégvágóját vagy Jákob botja című könyvét is. Mivel korhatáros, fekete füzetes lenne mindegyik, nagyobb valószínűséggel olvasnák el nagyregény voltuk ellenére.
 
 
Vesztergom Andrea
 
Kányádi 
 
A választásomat a gyerek kultúrkörnyezete, alapvető ismeretei, érdeklődési köre határozza meg.
Elfogult vagyok, mert mi Kányádi Sándor költészetét szeretjük, s igyekszem ezt a gyerekek felé is közvetíteni. A kicsik még képlékenyek, sokat vagyok velük, így az ízlésviláguk formálható, könnyen megszeretnek egy-egy költőt, aki képes a hangjukon megszólalni. Kányádi Sándor verseivel lehetetlennek tartom a melléfogást.
A serdülő korosztály elenyésző százaléka olvas, így elsősorban a trenddel kezdem, olyan tiniregényekkel, amelyek szintén az ő valós problémáikkal foglalkoznak. Így a lányok először Leiner Laurát olvasnak, a fiúk pedig Böszörményi Gyulát vagy Nógrádi Gábort, mert szórakoztatja és leköti őket. Ekképp ráéreznek az olvasás, mint szabadidős tevékenység produktív örömeire, ezt követően el lehet jutni a versekig, a komoly művekig, bármilyen hosszú is az út, rendszerint megéri.
Karafiáth Orsi köteteit is adtam már tinilányok kezébe: szerették. S egy idő után a hátrányosabb hátterük ellenére is, önmaguktól kezdik keresni a mélyebb mondanivalóval bíró műveket.
 
Papp-Für János
 
Marno 
Marno János Hideghullám című verseskötetét.
 
Horváth Veronika
 
Kollár 
 
Szerintem nem létezik olyan könyv, ami egyformán „jó olvasmány” mindenki számára, figyelembe kell venni a gyerekek személyiségét, érdeklődési körét, képességeit.  Szoktam személyre szóló olvasmányokat keresgélni. Tavaly a gyermekszínjátszó csoportommal Kollár Árpád, Csík Mónika, László Noémi, Lackfi János verseivel dolgoztunk. Voltak szövegek, amiket a foglalkozásokon felmerülő témák miatt vittem, és drámaóra is tartozott hozzájuk, de volt olyan is, hogy megjelentem egy nagy halom verssel, és együtt nézegettük, kinek mi tetszik, mi érdekli. Volt olyan kupac is, ahova azokat a szövegeket raktuk, amelyek nem fogták meg a csapatot. Ez teljesen rendben van így – közelebb kerülünk ahhoz, hogy megtaláljuk azt, amit magukénak éreznek a gyerekek
 
Rónai-Balázs Zoltán
 
Acsai Roland 
 
Például Acsai Rolandot a mangás Jin Jang – A szív gravitációs mezeje verses művével, illetve konkrétan ezt a verses regényt, gazdagon illusztrálva. Gondolom, ez semmilyen szempontból magyarázatra nem szorul.
 
Magyar Eszter Csenge
 
benji
 
Többek között Horváth Benji, Oravecz Imre, Szőcs Petra, Tóth Krisztina és Varró Dani verseit ajánlanám a figyelmükbe. Lényeges szempont, hogy egyedi és egymástól markánsan különböző költői stílusjegyekkel, valamint tematikai sokszínűséggel találkozzanak. A művek értelmezési folyamatában pedig kreatív megközelítésmódra ösztönözném őket, akár olyan feladatokkal is, mint rövid versvideók készítése vagy éppen annak felvázolása, hogy a lírai én milyen zenéket, képeket posztolna szerintük a közösségi oldalán a vers alapján.
 
Ilyés Zsolt
 
Borges  
 
Jorge Luis Borges-novellák, Nichita StănescuFiziologia Poeziei, Eugen JebeleanuSurâsul Hiroshimei, Juhász Ferenc-versek.
 
Viola Szandra
 
Viola Szandra
 
 
A tartalom mellett és helyett inkább a módszer újításán fáradozom. 2014-ben állítottam fel az ország első Verskarácsonyfáját a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban, 2015-ben pedig a Bálna adventi rendezvényeinek keretén belül szerveztem verskarácsonyfadísz-készítő műhelyt. Úgy látom, hogy fadíszítés közben olvasgatni a meglepetés-idézeteket igazi kaland a fiatalabbaknak is, egy személyre szóló versrészlettel díszített, kézműves karácsonyfadísz pedig valóban személyes ajándék.
 
Csepcsányi Éva
 
Vass Tibor
Fotó: Séllei Zsolt
 
Talán nem verssel kezdeném, hanem prózával, például Sopotnik Zoltán Fahéjas kertjével vagy Gáspár Feri történelmi-fantasy ifjúsági regényeivel. Verset a nagyobbacskáknak javasolnék, Csukás István költeményeit és Vass Tibort, hogy érezzenek rá, mi mindent lehet bűvészkedni a szavakkal.
 
 
 
• Milyen kortárs könyvet vásárolnál egy olyan embernek karácsonyra, aki eltávolodott az irodalomtól, nem szeret olvasni?  
 
Shrek Tímea
 
ojd
 
 
Szintén egyértelmű a válasz. Orbán János Dénes Alkalmi mesék idegbeteg fölnőtteknek. Ez a könyv  az, ami pont ennek a csoportnak íródott.
 
berka
 
Fotó: Vass Tibor
 
Berka Attila
 
Aki nem szeret olvasni, annak traumája van, és akinek traumája van, annak csakis Kurt Vonnegut A hazátlan ember című könyve írható fel gyógyszerként, mert ezt a könyvet akár mondatonként és összevissza is olvashatja, talán fejjel lefelé is, és közben nemcsak elkapja tőle az olvasás örömét, de megízleli a szabadságot is, és akkor majd mindig olvasni akar.
 
Bak Rita
 
sirokai
 
Sirokai Mátyás Pohárutca című kötetét.
 
Miklóssi Szabó István
 
Nagy Koppány Zsolt 
 
Nagy Koppány Zsolt regényét, a Nem kell vala megvénülnöd 2.0-át vásárolnám. Egyrészt tele van utalásokkal napjaink popkultúrájára, ennek következtében az irodalomban járatlan is meg tud kapaszkodni benne, másrészt vicces, könnyen és nehezebben emészthető részekkel. Hármas szerkezete következtében könnyű olvasni. A könyv kinézete nagyon tetszetős, úgymond tenyérbe illő.
 
Tamás Dorka
 
insta  
 
Az InstaVers kötetet, mert nem időigényes, és a fiatal generáció verseit mutatja be. Illetve Tóth Krisztina valamelyik kötetét az olvasmányossága miatt, és mivel elgondolkodtatnak ezek a művek a magyarok mindennapjairól.
 
Boldog Zoltán
 
szakácskönyv
 
 
Akkor valószínűleg szakácskönyvet. Enni csak szeret. Azt mindenki szeret.
 
Vesztergom Andrea
 
Vesztergom
 
Akinek a könyvét az idén én ajándékozni fogom néhány embernek, az Thamó Kata. Kell, hogy megismerjenek olyan "hősöket", akik köztünk élnek, és mégsem a celebgyár diktálja a mondanivalójukat.
 
Papp-Für János
 
Papp-Für János
  
Korpa Tamás Inszomnia című kötetét.
 
Horváth Veronika
 
Horváth Veronika
 
Ez felnőtt embereknél is hasonlóan működik: attól függ, hogy ki az, akit meg akarok lepni. Mi érdekli egyébként? Ezekhez próbálnék kapcsolódni.
 
Rónai-Balázs Zoltán
Rónai - Balázs Zoltán portréja
 
Erre nem igazán tudok mit mondani. A felnőttek rögzültségein nehéz változtatni. Mikor a Harry Potterből világsiker lett, mindenki ujjongott, hogy lám, emiatt olyanok is elkezdtek olvasni, akik pedig amúgy nem tették. Én ezt az „elkezdtek”-et megkérdőjelezném. Ismerek olyat, aki konkrétan semmi irodalmat nem vett magához, a Harry Potter sorozatnak meg alig várta a folytatásait. És mégsem olvasott el mást, sőt, azóta sem. És ezt meg is mondta, mint magától értetődőt. Most ezzel mit kezdjek? Szóval nem tudom, mit adjak, milyen könyvet a kezébe egy ilyennek, ami biztosan működik. Ám, ha mégis muszáj lenne, annyi biztos, hogy nem verset és nem novellát, hanem regényt, amibe hosszabban bele tudja élni magát, abból is azt a fajtát, ami nem tíz bölcsészhez szól, olyan ember csinálta, aki tud történetet írni, méghozzá olvasmányosan, ráadásul ügyel a nívóra, és mondjuk képes is tartani. És akkor mit tudom én, hátha…
 
Magyar Eszter Csenge
 
Szabó T. Anna
Fotó: Czimbal Gyula
 
Centauri Jákob botja című regényét azoknak, akik abban a hitben élnek, hogy már nem képesek elfelejtkezni térről és időről egy nagyszerű regény sodrásában.
Giedra Radvilavičiūtė litván írónő Ma éjjel a falnál alszom című esszéisztikus, abszurd humorral fűszerezett novelláskötetét azoknak, akik krónikus időhiányra hivatkoznak, vagy titkon arra vágynak, hogy a reggeli buszon olvasgatva egy váratlan és jóízű kacagással vonják magukra a körülöttük állók figyelmét.
Szabó T. Anna Senki madara című kisregényét azoknak, akik szívesen térnének vissza a mesei elemekkel átszőtt történetekhez.
 
Ilyés Zsolt
 
Bréda Ferenc 
 
Bréda Ferenc Mentális tárgyak múzeuma.
 
Viola Szanda
 
Viola Szandra
 
 
Szőcs Géza kínai nyelvre is lefordított A Napon című kötetét: egyszerre érthető, avantgárd és humoros.
 
Csepcsányi Éva
 
lukács
 
Karácsonyra? Egy örök kortársat, Lukács evangéliumát, amely a legszebben mutatja be Jézus születését, a gyermek Krisztust, tehát a karácsonyi ünnepkör lényegét, irodalmi értékét nézve is vitán felül remekmű. Ha a pszichológia, a lélek dolgai érdeklik kortárs diskurzusban, Böjte Csabát és Pál Ferit vennék neki, ha történelmi, olvasmányosabb, nőkkel is foglalkozó téma foglalkoztatja, akkor Ugron Zsolnát ajándékoznék. Amúgy Szávai Gézától, Csontos Jánostól bármit, Oravecz Imre, Varró Dani, Jász Attila, Filip Tamás verseiből válogatást. Történelmi-egyházi témában javasolnám még Puskely Máriát és Michael Hessemannt.
 
• Ha újra gyerek lennél, és levelet kellene írnod a Jézuskának/Angyalnak, mit kérnél tőle karácsonyra? (Próbálj gyerek lenni, pár sorban fogalmazd meg a levelet!)
 
 mikulás
 
 
Shrek Tímea
 
Shrek Tímea
 
Kedves Jézuska!
 
Ahogyan láttad, idén nagyon jól viselkedtem. Rendszeresen jártam munkába, elvégeztem a ház körüli teendőket, segítettem mindenkinek, aki szépen megkért rá. Egyetlen fellépésre sem mondtam nemet, mindenütt jelen voltam az irodalomban, ahol szívesen láttak, ennek meglett az eredménye is. Publikációk meg minden. Ezért nem kérek mást karácsonyra, csak egy kávéfőzőt és egy Örkény István Egyperces novellák kötetet.
 
Üdvözlettel: Shrek Tímea,
Ukrajna, Kárpátalja, Beregszász
 
Berka Attila
Berka
 
 
 
Kedves Jézuska és kedves angyalok!
 
Szépen kérlek benneteket, hogy nyugtassátok meg az összes embert az egész világon, és mondjátok el mindenkinek, amit Apa felolvasott Kurt Vonnegut bácsitól Békési József fordításában: „A végből születtünk erre a világra, hogy lopjuk a napot. Nehogy elhiggyék az ellenkezőjét!”
 
Bak Rita
 
Bak Rita
 
Kedves Jézuska!
 
Annyira jó volt eddig hinni Benned!
Akkor lett hirtelen minden olyan furcsa, amikor mozgást láttam az előszobában, és azt hittem Te vagy.  Aztán rájöttem, hogy az árnyék unokatestvérem sziluettje. Ez nem a Te árnyékod volt! Mikor beléptem a lakásukba, ahol együtt ünnepeltük aznap este a karácsonyt, láttam az ágyon egy teniszütő-formájú táskát, és aztán ennek a táskának az árnyékát is láttam unokatestvérem árnyékalakjának kezében.
Jézuska, eltűntél. Hol vagy?
Ugye, még eljössz hozzánk valamikor?
Én azt kérem Tőled, hogy gyere el hozzánk, és ünnepeld velünk a karácsonyt!
Nagyon várlak!
 
Miklóssi Szabó István
 
Miklóssi
 
Kedves Jézuska (mifelénk angyalka)!
 
Kérlek, hozd ajándékba a Két bors ökröcske könyvet nekem. Tudom, rosszul tettem, amikor nyáron elloptam Brigiéktől, de szóljon mellettem, hogy észrevették, és vissza kellett vinnem. Gondolkodtam, miként tudnám ellopni ismét, de Brigi kölcsönadta, s amilyen tetemtók, nem tudja, kinek.
Kérnék írógépet is, de apa roppant mérges lenne, ha be kellene jelentse a rendőrségen.
Ha elhozod a Két bors ökröcskét, megígérem, nem fogok annyi könyvet lopni. Köszönöm!
 
Tamás Dorka
 
Tamás Dorka
 
Drága Jézuska, idén karácsonyra nagyon szeretném megkapni azt az új CD-t, tudod, attól az énekestől, akit nagyon szeretek. Piros a borítója, és kék betűkkel van a lemezen a címe. Vagy a Fiúk Kizárva sorozat legújabb kötetét, már a nyolcadiknál tartok, nagyon kíváncsi vagyok Lizi és Tinka újabb kalandjaira. És ha van még egy kis pénzed rá, kérhetnék abból a nagyon finom csokiból, amit a Mikulás hozott?
Köszönöm Jézuska, ha bármelyiket is megkapom!
 
Boldog Zoltán
 
Boldog Zoltán
 
Kedves Jézus!
 
Kérlek, tegyétek ingyenessé a legújabb szoftverfrissítést az Emberi Élet nevű programhoz. Talán adminként nem látjátok, hogy mi, egyszerű júzerek már kissé tönkretettük a forráskódot. Ha van még mód a javításra, várjuk az eredményt. A grafika jó, a történeten kellene faragni.
 
Vesztergom Andrea
 
Vesztergom
 
Kedves Jézuska!
 
Túl sokat kérnék, így belekezdeni is nehéz.
Szeretném, ha az emberek nem halnának meg fiatalon. Nem lennének rákosak, nem kellene elveszítenem őket betegségek miatt.
Szeretném azt is, hogy a gyerekeket ne bántsák. Ne legyenek szegények, ne legyenek éhesek, ne sírjanak, és a szomorúságuk miatt ne verekedjenek. S a felnőttek se.
Kedves Jézuska, kérlek, nagyon figyelj azokra a gyerekekre, akik mások, mint mi. Ne engedd, hogy kinevessék őket, se az utcán, se az iskolában, és ne csúfolják őket azért, mert ők "máshogyan különlegesek".
Jézuska, Te mindig látsz mindent. Kérlek, súgd meg azoknak az embereknek, hogy nagyon szeretem őket, akiknek nem tudom, vagy nem akarom elmondani, vagy valamiért nem érzik, mert nem jól fejezem ki...
Szeretnék egy olyan telet, egy olyan karácsonyt, ahol egyszer se sír senki a szomorúságtól. Én se.
S már csak két dolgot kérek Tőled, ha kérhetek: van két fiúcska, akit különösen szeretek. Nekik legyen szép és boldog az életük, akkor is, ha én már nem láthatom majd őket.
S végül: kérlek, súgd meg Édesanyámnak a Mennyországban, hogy nagyon hiányzik, és árva vagyok nélküle. Szeretném, ha karácsonykor az álmaimba lopózna, hogy érezhessem az illatát, csak még egyetlenegyszer...
 
Papp-Für János
 
Papp-Für János
 
 
Szárnyakat!
 
Horváth Veronika
 
Horváth Veronika
  1. végtelen kívánság
  2. tudjak repülni
  3. tudjak leszállni is
  4. tudjak beszélni az állatokkal
  5. a szobámból vezessen csúszda a földszintre
  6. legyen egy tó a kertünkben
  7. egész évben lehessen cseresznyét enni
  8. a miénk legyen a legjobb gunyi (bungi)
  9. mindennap legyen valami meglepetés
De ha ezeket nem lehet, akkor jó lesz lego is. Vagy amit gondolsz, hogy jó lenne nekem.
 
Rónai - Balázs Zoltán portréja
 
 
Rónai-Balázs Zoltán
 
Kedves Jézuska!
 
Én egy önző és már nem is olyan fiatal kisfiú vagyok, aki nehezen tud foglalkozni a köz olyan magasztos problémáival, mint a környezetszennyezés, a globális felmelegedés, kóbor kutyák szomorú sorsa, meg a többi. El vagyok ugyanis foglalva a saját, xaros kis anyagi problémáimmal, amik nagyon lekötnek. Hozz nekem tehát annyi pénzt, ami elég az anyagi függetlenséghez, és megment a sárga csekkek rémületétől, mert szeretnék én is önzetlen lenni, és nem leragadni az önnön hétköznapjaim piti harcainál! Előre is köszönöm! R. B. Zoli
Ui.: Tavaly, meg azelőtt, meg azelőtt, meg azelőtt, meg azelőtt, meg így tovább, talán nem kaptad meg a leveleim, de remélem, most igen.
 
Magyar Eszter Csenge
 
Magyar Eszter Csenge
 
Kedves Jézuska!
 
Szeretnék kérni egy marcipános csokit. Kérlek, ne hasonlítson semmilyen élőlényre a formája és a csomagolása.
Könyvet is szeretnék kérni, mint mindig. Sok olyan kötet van, aminek nagyon örülnék. Szóval ez legyen inkább meglepetés. Bízom az ötleteidben.
Szeretettel várlak:
Eszter
 
Ilyés Zsolt
Ilyés Zsolt
 
Fotó: Szabó R. Ádám
Télapó, hozzál legót! Légyszi!
 
Viola Szandra
 
Viola Szandra
 
Mostanában próbálok nem nagy dolgokat várni az ünneptől, mindig abból lesz a baj, hogy valami rendkívülit akarunk véghezvinni. Hamvastól tanulni lehetne ezzel kapcsolatban: „A Szent Hétköznap az, amikor a dolgok csodátlanul jönnek és távoznak egymás után, mindegyik olyan egyszerű és józan, mint egy korty víz. A szent ideák világával szemben ez a szent ideátlanság világa. Szilárd, nyugodt, romantikátlan. Nem kedvel se szenvedélyt, se hőst. Eszméje nincs, szakrálisan profán.”  Aztán persze mégis elfog a láz meg a szenvedély, és akkor azt kérem a Jézuskától, hogy mégiscsak történjék csoda, mert a csoda érzése a legnagyobb csoda, imádom átélni. Szeretem a csoda méretkáprázatát, azt, hogy egy apróság éppúgy válhat azzá, mint egy szokatlan, nagy esemény. A dolgok misztikus kettőssége ez, amikor a végtelen bőség és egyszerűség egyszerre nyilvánul meg.
Ezenkívül elég erőt kérnék a Jézuskától a beteljesedő és kiteljesedő boldogság eléréséhez. Megdöbbenve tapasztalom ugyanis, s talán bűntudat-kultúránk okozata ez, hogy az ember olykor nem tud a boldogsággal mit kezdeni, inkább problémákat keres helyette. Kérem, hogy segítsen megtanulni az öröm, a boldogság a derű művészetét is, és a harmóniáét, mert, bármilyen meglepő, sokszor épp a boldogság zökkent ki a harmóniából…pedig azt is tudni kell szintetizálni. Naná hogy kell, nagyon is!
 
Csepcsányi Éva
 
csepcsányi
 
 
Édes Jézus, Téged kérlek a kis jászolba, a jászol elé szép ajándékokat, a fára finom szaloncukrokat! Kérem még, hogy otthon béke legyen, ki tudjunk menni a családdal szánkózni (ehhez havat kérek először), s hogy végre meg tudjam lesni az Angyalt, amikor hozza a fát! (Ez eddigi hét évemben nem sikerült még!)
 
Kérdezett: Varga Melinda
Fotók forrása: Laik Eszter, Irodalmi Jelen, szerzőink Facebook oldala
 
 
 
 
Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.