Ugrás a tartalomra

Kufárok

És beméne Jézus az Isten templomába, és kiűzé mindazokat, a kik árulnak és vásárolnak vala a templomban; és a pénzváltók asztalait és a galambárusok székeit felforgatá. És monda nékik: Meg van írva: Az én házam imádság házának mondatik. Ti pedig azt latroknak barlangjává tettétek.

Nem szívesen mondom ezt, Jézus, de az az igazság, hogy miután a templomból sikeresen kiűzted a kereskedőket, ellepték helyette a földet. Övék az ország, a hatalom és a dicsőség. Ilyenkor, decemberben, a születésnapod előtt – ez egy konszenzus, fogadd el, hogy közeleg a születésnapod, és ne légy ünneprontó, kérlek –, tehát ilyentájt megvadul a nép. Mert a nép a mindennapi kenyerén túl sokkal többre vágyik. Nehéz volna ezt elmagyarázni. Ma már nemcsak kenyérrel él az ember, hanem… őrült sok mindennel. Igen, persze, Isten igéjével is, csak hát az, ugye megbocsátasz, önmagában nem sok mindent old meg. Mert rengeteg megoldanivaló probléma van, nem tudnám felsorolni, és ezek nagy részére már születtek megoldások, de maguk a megoldások is egy csomó új problémát szülnek, és azok megoldásai is… könnyű belezavarodni.

Az van, hogy a születésnapodat kinevezték a szeretet ünnepének, elég szerencsétlenül hangzik, ebben teljesen igazad van, és hogyan másként fejezhetné ki az ember a szeretetét, mint hogy a kereskedőkhöz fordul, és vásárol. Nemcsak bocskort, köpönyeget, az is van, de mindent meg lehet venni, fel tudod ezt fogni, mindent. A boldogságot is. Legalábbis ebben hisz a nép. Nézd, ez a mennyek országa-dolog borzasztó megfoghatatlan. És lássuk be, bizonytalan is. Ha, ugye, valamit prezentáltál volna itt belőle, már elnézést, nem kritika, csak… mondjuk kipróbálásra két hét visszatérítési garanciával, meg személyes beszámolók: Nóra kipróbálta, és megosztja fantasztikus élményeit, aztán előtte-utána képek, pontozás, ratingelés… Az ember a megfogható bizonyítékokat szereti. Tapogatni, nézni, szagolni. Ámuldozni, ijedezni, könnyezni. Két órát három dében, aztán menni a dolgára.

Namármost, a te kivert kufárjaid átköltöztek a plázákba. Főleg. Itt ilyenkor mindenkivel találkozhatsz. Ha esetleg beszélni akarnál, ez a legjobb hely, nehogy valami hegyre mássz fel, ott csak bárgyú kirándulókat találsz, akik a természet szépségein bazsalyognak, ártatlan népség, kár szót vesztegetni rájuk. Nem, ez nem olyan palota, ez a kereskedőké, és a nép új temploma, mert itt lel gyógyírt a bajaira. De nehéz lesz túlordítni a zsivajt meg a zenét, előre megmondom. A tömeg áthatolhatatlan. Van egyébként bemelegítő időszak is, fekete pénteknek hívják. Pogányul hangzik, szent igaz, de nem olyasféle dolog, nyugodj meg, csak egy bevásárlónap. Minden nap az, így van, csak ez még jobban, ilyenkor ölik is egymást, ettől ünnep. Tehát mondjuk olcsóbb a bocskor húsz százalékkal, és akkor összeverekednek érte, meg letapossák egymást, és a győztes boldog, a halottakat elszállítják.

És amikor elközelg az advent, akkor felbolydulnak a városok, és mindenki megindul az áruházakba meg a plázákba, családostul. Csak azt ne kérd, hogy engedjék hozzád a gyerekeket, mert állítom, hogy megőrülsz tőlük. Az ordító, sikítozó, rugdalozó Zsomboroktól, Mercédeszektől, Patrikoktól és Xéniáktól, akiket hű szolgáik, a szüleik igyekeznek kiszolgálni minden igényükben, de a gyerekek igényei kielégíthetetlenek, mert mindig többet szeretnének, és a szüleik kezüket tördelve próbálják csitítani őket, de csak úgy, hogy ne sérüljön közben a pici pszichéjük, és megígérni, hogy övék lesz minden, amire vágynak, hiszen az atyák és anyák szeretnék boldognak látni a kicsinyeket.   

Igaz, tényleg azt mondtam, hogy jók a kézzelfogható bizonyítékok, de ezt a kenyérszaporítós ötletet inkább vesd el, az átváltoztatós boros trükkről nem is beszélve, mert a szupermarketesek, esküszöm, meglincselnek. Náluk akciósan most hétszáz a vörös palackja, gondold csak meg, ha itt most… Jobb nem belegondolni. A vízen járás senkit nem fog ilyenkor érdekelni, sajnálom, esetleg ha vízisí, jetski, fitneszkuponnal… Valami jó is legyen mellé, érted. Nem, a gyógyítás se túl nyerő, ha nem tudsz biorezonanciát, vagy nincs mágneses karkötő meg akupunktúrás masszázságy… Példázat a szüzekről?! Jézusom, akarom mondani, Jézus, felejtsd el! Bocs, hogy nem tudlak mivel vigasztalni, csak hát… Hogy akkor mész is? Szóval elmégy… Nem várod meg a szülinapod se?

                                                                                           

 

 

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.