Ugrás a tartalomra

Plágiumgyanús részek Ungváry Krisztián könyvében?

Bolgár Dániel a Tilos Rádió Régen minden jobb volt című történelmi műsorában kemény vádakkal illette Ungváry Krisztián A Horthy-rendszer mérlege című, Akadémiai Díjas munkáját. A szerző nem tudott reagálni a vádakra, mert nem fogadta el a műsor szerkesztőinek a meghívását.

Az említett műsor teljes terjedelmében ezen linken érhető el.

Bolgár Dániel az ELTE BTK Gazdaság- és Társadalomtörténeti Tanszék egyetemi tanársegédjeként már a Magyar Narancsban is komoly vitát folytatott Ungváry Krisztiánnal. Az előbb említett rádióműsorban azt állította, hogy Ungváry könyvének hivatkozás nélküli állításai meghaladják a százas nagyságrendet, holott az ellenőrizhető jegyzetapparátus a tudományos munka alapkövetelménye. Bolgár oldalszám szerint is kiemelt néhány ilyen hibát, egyik kollégája pedig azt is megállapította, hogy Ungváry könyvébe az „antiszemita irodalom koncepciói akadálytalanul folynak át”, ráadásul a szerző nem is hivatkozik ezen művek átvett adataira, következtetéseire.

Bolgár szövegrészletek kiemelésével, felolvasásával azt is bizonyította, hogy Ungváry szinte szó szerint felhasználta művében többek között Kovács M. Mária Liberalizmus, radikalizmus, antiszemitizmus című művének néhány mondatát, következtetését. Ezen kívül számos más szöveghelyet is összehasonlított a feltételezett forrásmű egy-egy részletével, amelyek mondatszerkezetei között is különös egyezés figyelhető meg. Ungváry tehát „másol, és nem hivatkozik a szövegre” – állította a tanársegéd a közel háromnegyed órás beszélgetés során, amely elmondása szerint így is csak egy részét emelte ki a szakmai hibáknak.

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.