Ugrás a tartalomra

Vámpírok és zombik szállták meg Szegedet

A Magyar Vöröskereszt is az élőhalottak mellé állt halloween éjszakáján, amikor vámpírok és zombik rendőri kísérettel vonultak végig a Napfény Városának utcáin. Kik voltak többen? Mit lehet róluk tudni? A nyomukba eredtünk. Fényképes beszámoló.

„Ma már legalább a fél ország vámpír és zombi” – jegyezte meg az egyik felvonuló, aki a halloween alkalmából szervezett flash mobra érkezett október 31-én a szegedi Dóm térre. „Hogy érted ezt?” – kérdezett vissza barátja. „Tudod, vannak az élőhalottak, akiknek minden mindegy, meg azok, akik szívják a vérüket. Így már világos?” – kacsintott vissza az egyébként zombinak sminkelt srác a mellette álló vámpírra.

 

Akkor most a vámpírok vagy a zombik állnak nyerésre? – kérdezhettük volna, de továbbsodort minket a tömeg. Valójában mindenki tudja, hogy a zombik pozíciója jelentősen erősödött az utóbbi években. A vámpíros könyveket, filmeket és sorozatokat egyre inkább lesöpri a színről a The Walking Dead című, 2003-ban indult képregényszéria és az annak nyomán készült filmsorozat. A Robert Kirkman alapötletéből szültetett produkciók lassan begyógyítják a kamaszok szívén esett, Twilight okozta sebeket. Ezt mutatta a felvonulók összetétele is, akik között egyértelműen a zombik voltak többségben. Akadt családos, babakocsit toló élőhalott, katonaruhába öltözött, kisestélyiben, menyasszonyi ruhában, orvosi köpenyben szédelgő, de néha beszivárogtak közéjük vérfarkasok és egyéb, azonosíthatatlan szörnyszülöttek.

Az apokalipszis egyik lova és lovasa?

Legrosszabb rémálmunkban sem gondoltuk volna, hogy a Magyar Vöröskereszt is átáll a zombik és a vámpírok oldalára. Délelőtt véradást hirdetve töltötték fel készleteiket, majd pedig sebgyártást vállaltak az átváltozni vágyóknak. Meg kell hagyni, az ötlet már-már hátborzongatóan zseniális. Reméljük, a magyar egészségügyi rendszer is legalább ilyen frappánsan reagál a világvégére.

Most viszont kénytelenek vagyunk egy kis kitérőt tenni, hogy bemutassuk, honnan jöttek a vámpírok és a zombik, mert hiába próbáltuk a felvonulás résztvevőit a „családfáról” kérdezni, mindannyiuknak elég harapós kedve lett tőle. Ráadásul nekünk sem volt könnyű dönteni, mivé akarunk válni. Emberként meg nem lett volna maradásunk.

Vámpírológia

A vámpírokat már az ókori asszírok, az egyiptomiak és a görögök is ismerték, de igazán a középkorban rettegtek tőlük az emberek. A kifejezés szláv eredetéből arra következtethetünk, hogy főleg Kelet-Európában keltettek félelmet, de a vérszívó lény ugyanúgy megtalálható a dél-amerikai indiánoknál is. A legenda szerint Byron orvosa, John William Polidori figyelt fel először rájuk az irodalomban, aki betegét is annak tartotta. Nem véletlen, hogy A vámpír című novellájának főhőse maga a híres angol költő. A mű csak azért hullott ki az emlékezetből, mert a világméretű zombi-összeesküvés mellett Mary Shelley Frankensteinje legyőzte a novellát egy pályázaton. Így szabad volt az út Bram Stoker előtt, aki 1897-ben megírta a Drakula gróf válogatott rémtettei című regényét. Azóta a legtöbb vérszívó úgy viselkedik, ahogy ő megírta. Ehhez hozzájárult Lugosi Béla is az 1931-es Drakula-filmben nyújtott alakításával. A rendezők máig nem tudtak elszakadni az akkor született sémától, így legtöbbször a vámpírt helyezik új szituációba – például gyermeki testbe (l. az Engedj be! című svéd filmet).

Zombiológia

A zombik eredete még kacifántosabb, mint a vámpíroké. Egyesek az afrikai és a Karib-térségben ma is jelen lévő vudu hithez kötik őket, mások a Jelenések könyvében találják meg a halottak feltámadásának magyarázatát. Valójában az európai zombikultusz az előbb említett Mary Shelley Frankensteinjéhez kapcsolódik, amelynek címszereplője a közhiedelemmel ellentétben a tudós, nem pedig a feltámasztott lény. A későbbi zombitörténetekben is általában a tudomány vagy egy ismeretlen parazita támasztja fel a holtakat. Így történik az 1968-as Az élőhalottak éjszakája és az 1979-es Zombi című filmben is. Utóbbi annyira brutális, hogy több országban betiltották. A 21. században a Zombieland és a Kaptár teremtett újra kultuszt a zombilétnek – a már említett The Walking Dead mellett.

A város elfoglalása

Kék fényben vonulók

Szegedet mindössze fél órára sikerült birtokba venniük a felvonulóknak, akkor is csak rendőri kísérettel. A fegyveres erők vigyáztak arra is, hogy a tömegből nehogy valaki átszökjön a Széchenyi téren zajló kormányellenes tüntetőkhöz, hiszen a vérbeli élőhalottaknak apolitikusnak kell lenniük. A menet a Dóm térről indulva a Rongy Kocsmába tartott, ahol egy halloween buli várta a legfélelmetesebb horrorfilmbe illő alakokat. Az est végére pedig a legtöbb zombi és vámpír visszaváltozott emberré, kivéve, akik emberként is így élik mindennapjaikat. Nekik legalább minden nap halloween.

A dohányzás már úgysem árt az egészségnek

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.