Ugrás a tartalomra

Irodalmi pártok 2014

Az irodalmi pártok közül nagyon keveseknek sikerült országos listát állítania, mert írószervezeti hovatartozása ellenére a legtöbb szerző egyéni és független jelöltként szeretne indulni. Összesen 10 párt került fel a szavazólapra, amelynek programját röviden ismertetjük.

1. Coelho- és Polaroid-rajongók Pártja (COLAROID)

A párt főleg azok szavazatára számít, akik szeretik az instant életbölcsességeket, és meggyőződésük, hogy a közösségi oldal üzenőfalán elhelyezett idézetek megváltoztathatják mások világnézetét. Az olyan örök optimisták megnyerését tartják fontosnak, akik velük ellentétben keveset olvasnak, de világnézetüket a Coelho- és Simon Márton-idézetekre alapozzák.

2. Kötelezők Röviden Pártja (KÖRÖD)

Programjuk elsősorban azokat szólítja meg, akik sohasem szerettek olvasni, mégis fontosnak tartják az irodalmi ismereteket. A párt betiltaná az iskolákban a 20 oldalnál hosszabb olvasmányokat, és kötelezővé tenné az SMS-alapú gondolkodást. Egy tananyag nem lehetne hosszabb 160 karakternél, és környezetvédelmi szempontok miatt az iskolapad helyett Facebook-csoportokban folyna az oktatás. Látható, hogy ők főként az első alkalommal szavazókat célozták meg.

3. Olvasót Keresők Pártja (OKP)

A politikai szervezetet azok az írók, költők alapították, akik a rendszerváltás után eltelt húsz év alatt felismerték, hogy sikerült elidegeníteni a magyar embereket a hazai kortárs szépirodalomtól. Most könnyűzenészek és filmrendezők segítségével próbálják visszacsábítani olvasóikat, miközben letették voksukat a közérthetőség mellett.

4. Péterek Pártja (PP)

Esterházy Péter és Nádas Péter szövetsége főként az eddigi meg nem kapott irodalmi Nobel-díjakra épül. A párt jelszava: Több égi harmóniát, kevesebb földi depressziót! Ennek jegyében Esterházy Péter megfogadta, hogy felhagy a szövegirodalommal, és a magyar Coelhóvá válik. Ezzel jelentős szavazókat hódíthat el a COLAROID párttól. Nádas Péter ehhez az irányvonalhoz igazodva megígérte, hogy többé nem ír párhuzamos történeteket, hanem csak nem párhuzamosakat.

5. Wass-kalaposak (WSK)

Wass Albert olvasói alapították a mozgalmat még a rendszerváltás idején. A szervezet tagjai üdülőparadicsomot próbálnak létrehozni a Wass-regények egy-egy kedvelt helyszínén, a turizmussal megkísérlik egymáshoz közelebb hozni Erdélyt és az anyaországot. Ehhez olyan alkotótáborokat is társítanak, ahol tehetséges fiatal költők gördíthetik tovább a Wass-féle hagyományt.

6. Költők Akiket Senki Sem Olvas (SENKLIKK)

Néhány fiatal költő megelégelte, hogy a magyartanáruk és az írószervezeti elnök dicsérete ellenére senki sem olvassa verseiket. Kampányukat főleg a honoráriumok emelésére hegyezik ki. Azt szeretnék, ha egy vers árából legalább heti három alkalommal tisztességgel be lehessen rúgni. A minimálhonorárium bevezetését tervezik hatalomra kerülésük esetén. Mozgalmuk abban különbözik az OKP programjától, hogy ők egyáltalán nem szeretnék, ha a jövőben többen olvasnák őket.

7. Íbúkmékerek (EBÚKSZE)

A párt tagjai úgy gondolják, hogy az emberek a könyvek miatt nem olvasnak. A festékszagú papír, a nehéz, nyomtatott tárgy és a könnyen gyűrődő borító sokakat elriaszt a szépirodalomtól. A képernyő, a táblagép és az e-book újjávarázsolhatja az olvasás élményét. A könyvkiadás visszaszorítása és az olcsón megvásárolható e-bookolvasó és táblagép szerepel első helyen választási kampányukban.

8. Slammerek Pártja (SP)

A költészetet újra szexivé tevő slam poetry a rap, a költészet, a színház és a stand up comedy keveréke. A budapesti központú magyar slammerpárt tagjai örök ellenzékiséget fogadtak, és főleg azok közreműködésére számítanak, akik soha senkivel nem hajlandók egyetérteni. Egyik legfőbb ígéretük, hogy sikeres szereplésük esetén megrendezik a kizárólag aktuálpolitikáról szóló Pilvakert.

9. Kritikusok Pártja (KP)

A kritikusok kampányának középpontjában az az ígéret áll, hogy egy roadshow keretében megtanítják az írókat, költőket és az átlagolvasót is szöveget értelmezni. Véleményük szerint az emberek azért mondtak le az irodalomról, mert senki sem tanította meg őket olvasni. A KP egyik legfontosabb célja, hogy formálja a közízlést. Ennek érdekében betiltaná a legtöbb valóságshowt, politikai rendezvényt és felolvasóestet.

10. Díjra Éhezők Pártja (DÉP)

A szervezet tagjainak fő célkitűzése, hogy tovább emeljék a rendkívül kevésnek tartott irodalmi díjak számát. A pártot azon írók, költők alkotják, akik saját megítélésük szerint már évek óta nem kapták meg a nekik járó elismerést. Jelszavuk: irodalmi díjátadót minden hétvégére! A DÉP saját kuratóriumot alapítana, amelynek tagjai sorban mind megkapnák a legrangosabb elismeréseket.

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.