Ugrás a tartalomra

Romhányi mint az első magyar slammer és a Szkholion

Izgalmas irodalmi estet tartott 2014. március 11-én este a Debreceni Egyetem bölcsészkarának művészeti és szakfolyóirata, a Szkholion, tömve volt fiatalokkal a Kossuth kollégium III. épületének ötödik emeleti előadója.

Első programpontként lapszámbemutatót hirdettek, ami sokkal inkább lapbemutatóra sikerült: Uri Dénes moderátor főleg általánosságban tett fel kérdéseket a szerkesztőségnek. Dr. Bényei Péter felelős szerkesztő beszélt a tizenegy évvel ezelőtti indulásról, elmondása szerint a lap hiánypótló a debreceni BTK életében. Ám a Szkholion nemcsak debreceni szerzőket közöl: Balajthy Ágnes főszerkesztő fontosnak tartja a sokszínűséget, hangsúlyozta, hogy „nem akar bezárkózni a folyóirat”, ezért szerepelnek kipróbáltabb, „külsős” nevek is a lapban. Kitért a populáris kultúrával foglalkozó cikkek jelenlétére, a friss lapszámban például szó esik a rapről és a stand-up comedyről is. A főszerkesztő szorgalmazza a határon túli egyetemekkel való kapcsolattartást, ahogy ez Kolozsvárral már megtörtént.

Balajthy Ágnes főszerkesztő csápolása

A két olvasószerkesztő, Jován Katalin és Gesztelyi Hermina Ágnes részletezte a szerkesztői munkájuk menetét. Áfra János vizuális szerkesztő beszélt a Szkholion mai arculatáról: 2009-ben dolgozta ki Süli-Zakar Szabolccsal a dizájn alapjait: a borítók és az illusztrációk kortárs képzőművészek művei, az új számban Incze Mózes festményei láthatók. Tisztázódtak az orvosi metaforákban elgondolt rovatcímek: a Kórteremben találni a bevezetőt és a bemutatót a képzőművészről, a Mű-Tét a szépirodalmi rovatot jelenti, Nagyvizit címszó alatt kritikákat, a Boncasztalban tanulmányokat olvashatunk.

A lapbemutatót Asbóth Balázs (Asy) slamelőadása követte. A szövegek előtt a közönség egy hölgytagját bevonva eljátszott egy jelenetet arról a házaló ügynöki állásról, amiről lemondott, hogy fel tudjon lépni az esten, bár elmondása szerint a kuponbizniszt nem tartotta karrierje lehetséges csúcsának. Első és harmadik szövege a Romhányi József-féle hagyományt követte, teletűzdelte őket csengő rímekkel és nyelvi játékokkal. Asy Romhányiról, mint „az első magyar slammer”-ről beszélt, mert „nemcsak szórakoztatni, de elgondolkodtatni is tudott”, majd előadta a futballdrukker bodobácsról szóló slamversét. Második slamversében ostorozás helyett csipkelődve hozott játékba olyan problémákat, mint a fogyasztói kultúra, a vallás vagy épp az irodalom, nyitva hagyva például azt a kérdést, hogy az avantgárd „faszság-e”, és hol a helye Kassáknak. Harmadjára pedig visszajött a Romhányi-vonal: Vanda panda és Amanda panda kalandjai a rasszizmussal.

Asy, Romhányi, slam és nyakkendő

A jóízű nevetést egy hármas könyvbemutató követte, Lapis József szerkesztő, kritikus, egyetemi oktató tett fel kérdéseket Nyerges Gábor Ádámnak, Balázs K. Attilának és Farkas Arnold Leventének új prózaköteteikről. Először Nyerges Sziránó című kötetét vette górcső alá, amely egy általános iskolás kisfiú történetét meséli el. „Posztmodern suliregény”-nek nevezte a könyvet, majd többek között szó esett a főszereplő karakteréről: ellenszenves figura, Lapis szerint „exhibicionista”, Nyerges szerint „hazug takony”. A kérdések után az író felolvasott egy részletet a könyvből, sütött belőle a csípős szarkazmus és az irónia.

Nyerges Gábor Ádámot Balázs K. Attila követte A zöld fotel lakója című tudatfolyam-regénnyel, melyben a főszereplő, C. fejben ír egy regényt egy festőről. A kötet regény a regényben, a párhuzamosan futó két szál végül összegabalyodik. Balázs K. Attila is olvasott fel művéből, C. elmélkedéseinek izgalmas leírását hallhatta a közönség. A sort Farkas Arnold Levente zárta A másik Júdás című kötetével, amely frappáns, rövid részletekből áll össze. A könyv alapszövegéül a Szentírás szolgál, Júdás szerepét problematizálja igencsak unortodox módon, például – ahogy Lapis József elmésen megjegyzi – párhuzamot von Lukács evangéliuma és Lukács László énekes szerepeltetése között. FAL három részletet olvasott fel A másik Júdásból, az egyszerű nyelv és a csattanós zárások láthatóan elnyerték a közönség tetszését.

Nyerges Gábor Ádám, Balázs K. Attila, Lapis József és Farkas Arnold Levente

A könyvbemutatókkal véget ért az est hivatalos része, a hallgatóság rárabolt a zsíros kenyérre és a borra, a talpalávalót Szőr Zoltán, alias Forgotten Dreams szolgáltatta. Folyóiratbörze is működött, bárki elhozhatta megunt folyóiratait, és vihetett az újakból. Szépen fogyott az Alföld, az Apokrif és persze a Szkholion.

 

Horváth Imre Olivér

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.