Ugrás a tartalomra

Születésnap Szondiországban

Hogy hol van Szondiország? Az üveghegyen is túl, Észak-Pest újpesti szegletében, bár korábban vármelléki tartományként jegyezték. Egyébként pedig mindenhol, ahol sokan úgy érzik az irodalom berkein belül, hogy együtt tényleg sokkal örömtelibb és jobb. De ennél is fontosabb, hogy „Szondiországban mindig süt a nap, nincsenek felhők”, és a tartomány vezetője, „ahogyan aláírása előtt is szerepel, mindig derűvel ír, beszél, alkot” – olvashatjuk Baley Endre Facebook-krónikájában.

Az ünneplők

E tartomány Napút-Napkút születésnapját a PIM-ben tartották, Báthori Csaba, Bertalan Tivadar, Csáji Attila, Csáji László Koppány, Elek Szilvia, Horváth Kornél, Kovács István, Liptay Katalin, Orosz Zoltán, Szentmártoni Szabó Géza, Szondi György, Toót-Holló Tamás, Varga Tamás, Vilcsek Béla voltak a szereplői. A közvetlen hangú, érdekes műhelybeszélgetés-részletek néhol muzsikával, vetítéssel, néhol pedig festmények látványával vegyültek. A festmények alkotójának, Bertalan Tivadarnak színrelépésével indult az este, amelynek Liptay Katalin volt műsorvezetője és háziasszonya. De előtte még felcsendült az Egyedül együtt jobb című szerzemény (a három szó a könyves műhely jelmondata), melynek zeneszerző-zongoristája Elek Szilvia, énekes előadója pedig maga Szondi György volt.  

 

Báthori Csaba

A hangulatos, színvonalas ünnepség folyamán szó volt arról, ki a Napkút Kiadó kabalaembere, ki a folyóirat „jolly jokere”, miért jó hetvenesztendősnek lenni, mennyire különleges hömpölygésű a makáma, s hogy milyen nagyszerű író-előadó tud lenni egy − első füzetkönyvével saját meglepetésére is ott debütáló − nyolcéves kislány, akit Csáji Gyöngyvérnek hívnak, és akinek néprajzkutató-költő-író-jogász az édesapja. A közönség megtudhatta, hogy a kiadóvezető – aki egyébként bolgarista – kivételes irodalmi és tudományos életművet hagyott maga után Bulgáriában, ahol számtalan kulturális díjat kapott az oktatási minisztériumtól, a Tudományos Akadémiától és a fordítószövetségtől. A nyelvész kandidátust és díszdoktort bolgár költőként tisztelik a balkáni országban. Ezek után kapkodhatta a fejét a hallgatóság a kiadó jubileumi statisztikai adatait hallgatva, melyekből kiderült, hogy Szondi György fiával, Bencével az évek, évtizedek múlásával mennyit tett az irodalom és társművészetei területén, s hogy e közös munkába néhány éve leánya, Eszter Bojána is besegít.

Szondi György és Csáji Gyöngyvér

Az 1999-ben indult folyóirat 150 tematikus lapszámmal, több mint 5000 szerzővel, saját Napút-díjakkal, díjazottakkal, 350-nél is több képzőművész alkotásának publikálásával büszkélkedhet. A kiadó – mely a külföldi irodalmak fordításának igényes műhelye és a haikuirodalom központja – tízéves fennállása alatt 400 könyvet, kiadványt és 13 könyvsorozatot jelentetett meg. Igényesen, vállalkozásuk eszmeiségéhez híven: „Ars poeticánk az otthonadás, a kéznyújtás gyakorolt gesztusa művészeti és tudományos területek, nemzedékek és (amennyire lehet) táborok, magyarok és nem magyarok között.”

Hétvári Andrea

Fotók: Kállay Kotász Zoltán

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.