Ugrás a tartalomra

Könyvek kilóra – jó ez az irodalomnak?

Venne könyvet kilóra? Jót tesz-e a fiatal irodalomnak, ha bálás ruhaként árulják? A kérdések nem költőiek. 

A József Attila Kör „Kész a leltár” címmel könyvvásárt tart az RS9+Vallai Kertben 2014. december 5-én.  A hír jópofa, hiszen egy József Attila-vers címére utal, miközben a leltár szó gazdasági értelmezését kínálja fel. A hír felemelő, hiszen akár kilóra is vehetünk könyvet, így a turi után az elszántabbak bevásárolhatnak kortárs magyarból is. Első látásra megnyerő marketing.

1 kiló könyv mindössze 500 forint. A hír elkeserítő. Azt sugallja, hogy a fiatal kortárs magyar irodalom ennyit ér, a szöveg olcsó, kilóra mérik. Egy kiló könyv hány év alkotói munka? Mennyi így a karakterenkénti ára egy regénynek, egy verseskötetnek? Érdemes-e közpénzből támogatni a fiatal magyar irodalom kiadását, ha ennyire nincs igény rá? A könyv olyan áru lenne, mint a használt ruha? Országok rongya, könyvvásár a neved? Vagy inkább olyan, mint a krumpli? Ennyi könyvet nem sikerült eladni évek alatt? Akkor miért jelentetjük meg őket? Mit sugall ez egy alkotó fiatalnak? Azt, hogy őt is kilóra fogják mérni? Lehet-e ennél lejjebb srófolni az árakat?

A legtöbb irodalmi lap ingyen dolgoztatja a kultúrmunkást. „Örülj, hogy megjelenhetsz” – mondja a Tisztelt Szerk. „Gyakornokot keresünk” – mondják az okosabbak, akik tudják, ennél olcsóbb munkaerő nincs is. Nulla forint per karakter. Néhány év múlva kemény kocsmázások és szigorú éjszakák után végül elkészül a könyv. „Örülj, hogy megjelenhetsz” – ugyanaz a szöveg, csak a Tisztelt Szerk. más. A terjesztés meg egy kilós könyvvásár… De kiket céloz meg? Azokat, akik mennyiségre veszik az irodalmat? Vagy azokat, akik egyébként rajonganak érte, csak nem adnak érte pénzt? Akkor mi is az akciónak a lényege? Az, hogy egy jól hangzó hírrel felhívja a figyelmet: a kortárs irodalom rajongói kilóra veszik a könyveket? Egyébként pedig nem is áldoznának rá? Ennyire szegény a magyar irodalom? Szegénységi bizonyítvány ez? Elegáns-e kilós könyvturit nyitni akkor, amikor a József Attila Kör egyes tagjai öltönyben feszítenek irodalomnépszerűsítés címén?

Annál is érdekesebb a helyzet, mert éppen ezen a héten jelent meg egy jegyzet a Nol.hu-n Könyvárulás címmel. A szerző alapgondolata: „Elviselhetetlen, hogy egy társadalomban, amelyben a jövedelmi és társadalmi egyenlőtlenségek lényegében továbbgondolhatatlanok, mindinkább luxussá válik a könyv, így a tudás”. Példaként Gyarmati Fanni karácsonyra megjelenő kétkötetes naplóját hozza, amely bolti áron 9900 forint. A könyvkereskedés két végletének lehetünk tanúi. Az eszetlen olcsóságnak és az eszetlen drágaságnak.

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.