Ugrás a tartalomra

Könyvek karácsonyra 1.

Székelyhidi Zsolt, Farkas Wellmann Endre, Kemény Zsófi, Podmaniczky Szilárd, Szabó Tibor Benjámin

 

Milyen könyvet ajándékozol karácsonyra? Mit olvasol az ünnepek alatt? Miért éppen azt?

Farkas Wellmann Endre költő, tanár: Nem hiszem, hogy bármilyen könyvet is ajándékoznék idén karácsonykor. Persze, a fiaimnak elhozza az angyal, amit kértek, a meséskönyveket, de ennyit tesz lehetővé csupán a tanári fizetés. Olvasni viszont fogok, épp Németh Lászlót bújom... Néha úgy tűnik, nagyon rímel a mondanivalónk a világról. Igyekszem közben a barátok könyveire is időt szakítani, már ami eljut hozzám, így György Attila Bestiarum Siculorum kötete lesz terítéken többek között.

Kemény Zsófi slammer: Egyetlen könyvet fogok egyetlen embernek ajándékozni, és az Kemény István Kedves Ismeretlen című regénye lesz. Egyrészt, mert nem olvastam még ennél viccesebb és szívmelengetőbb regényt, másrészt mert szeretném, ha az illető megismerné, hogy én magam honnan jöttem.

Hogy mit fogok olvasni, arra még könnyebb válaszolnom. Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy elsőéves egyetemistaként járok egy Bevezetés a filozófia főbb problémaköreibe című előadásra. Úgy vettem fel a vizsgáimat, hogy erre jusson sok nyugodt idő, a két ünnep között is. Szóval az emberi gondolkodás alapműveit fogom olvasni Arisztotelésztől Slavoj Zizekig. És szeretném végre elolvasni Kun Árpád Boldog északját, mert körülöttem mindenki szuperlatívuszokban beszél róla, és ciki, hogy nekem még nem volt időm elolvasni. A másik nagy elmaradásom Trenka Csaba Gábor Érinthetetlenek című regénye, ami egy igazi ifjúsági regény, a hetvenes évek Szegedjének fülledt és reménytelen kamaszairól szól, kéziratban már olvastam, de könyvformában mégis egészen más. És persze verseket is olvasok majd, minden mennyiségben.

Podmaniczky Szilárd író, a Librarius főszerkesztője: Elajándékozok 164 példányt a Hutchinson rugóiból, 80-at A Magritte-vázlatokból, 60-at Györe Balázs Hová mész, Budapest? című könyvéből, 48-at Hartay Csabi Nyúlzugjából, a Kisgyerekek emlékirataiból néhány példányt, és 10 darabot az Idegpályáim emlékezete című könyvemből. Ennyi könyvet soha nem adtam még karácsonyra. Kell a hely a pincegarázsunkban, jövőre bort fogok csinálni, valami könnyű száraz fehéret.

Kinéztem egy könyvet, ha jól emlékszem, 2999 Ft volt a címe. Nem tudom, ki írta, de ennek könnyű utánanézni. A borító is annyira marketingesen pofátlan, csak ezek a számok vannak rajta. Kaptam pár könyvutalványt honorárium helyett, abból fogom megvenni. De lehet, hogy veszek a saját új könyvemből is, a Klímadogmából, mert elfogytak az itthoni példányaim. Egyszer azt álmodtam, elvitték a könyveinket a garázsból, és a biztosító rengeteg pénzt fizetett érte. Ez egy igazán jó alternatív könyvértékesítési mód.

Miért éppen azt? Mert új hang. Nagyon le vannak szedálva az irodalmi hangok. Friss hús, friss saláta kell.

Szabó Tibor Benjámin író, kritikus, az Új Könyvpiac felelős szerkesztője:

Kinek milyet. Az van, hogy szinte mindenkinek adunk könyvet. Nagyobbik tesónak valami Tar Sándort vagy a mű-Márait (Hallgatni akartam), kisebbiknek fantasyt, feleségem nagyobbik tesójának gazdasági vagy sport non-fictiont, kisebbiknek valamilyen geek-könyvet, szülőknek mindenfélét. Nálunk sok recipéldány landol, de ilyenkor inkább venni szoktuk a könyveket.

Zalán új regényét (Papírváros 3.)  újra elolvasom, nyugiban – azt különben se lehet egyszerre befogadni. Senki nem ír olyan plaszticitással a gilisztáról, mint Zalán, bátran állítom. A Garmann utcáját szeretném megkapni, az előző kötet engem megvett, teljesen, nem is láttam még ennyire felkavaró gyerekkönyvet. Tartok tőle, gyerekeknek nem való.

Centauri Jégvágóját is elolvasom az ünnepek alatt. Bár se amerikai története nem érdekel túlzottan, se a lobotomia szörnyűségei, ez a csávó (Centauri) igazi médium, európai indián, reliktum, jár erdőt-mezőt, ismeri a gombákat, a füveket, meg hogy milyen mézet kell enni levertség ellen. És van benne valami ősi nyugtalanság, erő, hit a természet rendjében. Bármiről beszél, az érdekel. Néhány éve megtárgyaltuk, hogy földet veszünk a Bering-szorosban, mert most még olcsó, de hamarosan milliós metropolist építenek oda – jó ingatlanbefektetés. Lehet, elolvasok egy könyvet a sarkvidéki ingatlanok helyzetéről is. Jut eszembe, a rengeteg költözés, úton levés közben valahol elhagytam a hímzett Bibliámat vagy 5-6 éve. Most karácsonykor ezt a könyvet is fogom olvasni. Rám fér.

Székelyhidi Zsolt író, költő, a Spanyolnátha főszerkesztő-helyettese: Remek évet zárhatok, már ami a könyvgyűjtést illeti. Sikerült igen sok bemutatóra, költői estre eljutnom, ahol természetesen kihasználtam az alkalmi akciókat, másrészt – mivel kedvesemmel kávékülönlegesség-hajszolók lettünk – a Libri Cafe Frei kávézójában kezdtük pihenőnapjaink egy részét, amiből persze egyenesen következett, hogy engedtünk a csábításnak és az ízélmények mellett könyvekkel is elteltünk.

Az év közepe a verseké volt nálam, a sci-fi és a már-már ezoterikus fantázia iránt érzett ösztönös rajongásom miatt anyukámnak mindenképpen Sirokai Mátyás A beat tanúja című könyvét viszem a világfa alá, talán megspékelve Kemény István A királynál kötetével.

Drámai kapcsolatok. Na igen, A királynál címszereplője egyben apafigura vagy hát férj is lehetne, s akkor jöhetnek év végével az elbukott, elferdült, elszúrt együtt- és különélések. Az ősz és a lehűlés Háy János Mélygarázsával és Szvoren Edina Pertujával kezdődött és elkísér a hatásuk, több fogadalmat tettem, és még több remélkedéssel folytatom saját kapcsolatomat is, hogy „ilyeneket mi dehogy”, „ilyen jesszus-dolgokat mi sohase”...

Bekészítve vár az asztalon Szvoren Edina Nincs, és ne is legyenje és a Házasságon innen és túl Háy Jánostól. És ha teljesen elkámpicsorodnék a tönkretett emberi kapcsolatok sugárzóan negatív leírásaitól, még ott van talonban a mindezt abszurd humorral kezelő Erlend Loe. Doppler című könyvének cinikus és antiszociális főszereplőjének hozzáállását a világhoz „elkívántam” és – ha nem is valósítom majd meg a leírtakat – mindenképp át akarom élni. Ha ez aztán még mindig nem lenne elég, akkor szilveszter körül jöhet Bukowski és a Posta!

 

Összeállításunk hamarosan folytatódik! Addig is várjuk olvasóink hozzászólásait arról, hogy Önök mit ajándékoznak karácsonyra, és mit olvasnak az ünnepek alatt!

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.