Ugrás a tartalomra

Viszlát, Fesztivál!

Vasárnap elbúcsúztunk a jubileumi Könyvfesztiváltól.
A pódiumeseményeket hagyományosan a születésnapi irodalmi szalon zárta a Teátrumban, de előtte még láthattuk zenészként fellépni Háy Jánost és Grecsó Krisztiánt, valamint részt vettünk az „Te is olvasol, ugye?" pályázat és az Aegon díjátadóján. Élménybeszámoló a zárónapról.

 

 

 

Viszlát, Fesztivál!

 

Vasárnap is kint rekedtünk egy kiszemelt eseményről: Krasznahorkai László új novelláskötetének, a Megy a világnak bemutatójára már nem fért be az, aki nem állt sorba időben a rendezvény kezdete előtt. A keménykötésű őrző-védő olyan határozottan állta el az utat az ajtóban, hogy még a kilincset sem nyomhattuk le. (Sajátos hangulatú megoldás egy irodalmi eseményen, az ember már-már gyanakodni kezd, mi zajlik odabent.) Sikerrel jártunk azonban a "Te is olvasol, ugye?" pályázat és az Aegon díjátadóján.

A "Te is olvasol, ugye?" a Magyar Lapkiadók Egyesülete, a Supka Géza Alapítvány és a MASZRE közös felhívása volt, támogatásában az Aegon is részt vett. A beküldendő pályművekben Grecsó Krisztián Csak egy tánc volt című mininovellájára reflektálhattak középiskolások. Grecsó elmesélte, maga is akkor lett elkötelezett olvasó, amikor Kányádi Sándor egyszer meglátogatta csongrádi iskoláját és tartott egy rendhagyó irodalomórát. Grecsónak az a pályamű tetszett a legjobban, melynek írója, egy diáklány arra a konklúzóra jutott: minden férfi szemét disznó. Az írónak ezután el is kellett sietnie, mert odakint már kezdődött a Rájátszás című irodalmi koncert, ahol ő maga is szerepelt.

 

Kányádi Sándor is a zsűri tagja volt, a pályaművekről nagyon dicsérően szólt. "Azt mondják az olvasás kimegy a divatból. Én azt mondom, az írás jön divatba" - összegezte véleményét a költő a gyerekek munkáiról. Balra Lafferton Kálmán, a Supka Géza Alapítvány elnöke.

A népszerűsítésben közreműködött az MR2 Petőfi Rádió is. Horváth Gergely a Kultúrfitnesz műsorvezető-szerkesztője elmondta: az adás egyik célja épp az olvasóvá nevelés, ráadásul a novella alapkérdése, a párkapcsolati és kommunikációs válság a Tari Annamáris pszichológussal zajló beszélgetéssorozatuk témájával is összhangban van. A műsort nagyon sok kamasz hallgatja, és megszívlelendő az a kérdésfeltevésük, hogy ha a felnőttek kommunikációja ilyen válságos, akkor ők hogyan léphetnének tovább egy-egy nehéz helyzetben?

A zsűri elnöke Für Anikó színművésznő volt, aki elmondása szerint azokat a pályaműveket értékelte legtöbbre, amelyek túl tudtak lépni a hagyományos tartalmi-formai kereteken, és egészen egyedi szemszögből közelítettek a novellához. A beérkezett 227 pályműből előzsűrizés után tízet választottak ki, ezek jutottak a döntőbe.

A Magyar Lapkiadók Egyesülete részéről Hivatal Péter, a MASZRE képviseletében Kocsis András Sándor voltak jelen. 

Az első díjat Zatykó Péter, az Aegon Magyarország Zrt. vezérigazgatója adta át Kaczkó Enikő gyulai tanuló édesanyjának. Enikő nem tudott jelen lenni, csak a kivetítőn láthattuk fotóját, mert épp egy külföldi diákcsere programon vesz részt, de édesanyja a nevében is megköszönte tanárainak és a zsűrinek az elismerést. A táblagép mellé könyvcsomagok is jártak a nyertesnek, aki azt a versenykiírás szerint felajánlhatta bármely intézménynek. Enikő saját iskolája, a gyulai Erkel Ferenc Gimnázium könyvtárának ajánlotta. Amíg a teremben némi "átállással" hozzákészültek az Aegon-díj átadásának, mi elszaladtunk Grecsó Krisztián után, megnézni, hogyan zajlik odakint a Rájátszás. 

A verőfényes napsütésben a szabadtéri, antik színházak hangulatát idéző "domboldal-nézőtér" színpadán tartották a programot, ahogyan az már korábban is volt.

Karafiáth Orsolya stílszerűen zongoramintába öltözött. Kardos-Horváth Jánossal közös művük egy nosztalgikus, győri eseményt felidéző szám volt.

Végre Háy Jánost is láthattuk gitárral a kezében! A 30Y frontemberével, Beck Zolival autókról, trolikról, traktorokról daloltak. A dalszöveg ihletője Háy János fia volt, aki hajdanán, mint minden kisfiú, nagy rajongója volt a járműveknek.

Szűcs Krisztián a Heaven Street Sevenből Szálinger Balázs-versre pengetett. A refrén a hajról szólt, és Szűcs nem zárta ki azt sem, hogy a szövegben van némi célzatosság.

Ez a nap az "Írók gitárral" címet is kaphatta volna: Grecsó Krisztián is hangszert ragadott. Előadta vele első és egyetlen zenekarának, a középiskolás éveiben regnáló The Toorsnak a saját szerzeményű számát. A prozódia gyengeségét érezvén némi la-lázással dúsította fel a "Szexi csoki" című dalt - emlékezett Grecsó, és mivel e sorral ki is merült a szöveg, mi is elég gyorsan megtanultuk.

A Rájátszásokat nagyon megkedvelte a közönség

Olyannyira, hogy könyv és CD is lett belőle

 A nők napja is volt ez, nem csak a zenész férfiaké: Scherter Juditnak a közelmúltban jelent meg Hősnők és írók című interjúkötete. Itt olvasható a kötetbemutatóról szóló beszámolónk.

Szilágyi Zsófia hosszú évek kutatómunkája után vaskos monográfiát tett le az asztalra Móricz Zsigmondról

A díjátadó helyszínére visszatérve épp elcsíptük a pillanatot, amikor az Aegon idei díját átveszi Barnás Ferenc Másik halál című regényéért. A díjra idén először kiadók jelölhették szerzőiket, és 28 alkotó versengett az elismerésért.

Barnás külön megköszönte Winkler Nóra és kolléganője, Márkus Kata munkáját, akik a PR-tevékenységet végzik a díj körül

Az író szintén köszönetet mondott a Kalligram Kiadó vezetőjének, Szigeti Lászlónak, és a főszerkesztő Mászáros Sándornak, akik húsz évvel ezelőtt, első kézirata leadásakor bizalmat szavaztak neki.

Nem tudhatjuk, hányan irigylik Barnás Ferencet, de ha valaki így érezne, a legjobb gyógyír A hét főbűn című sorozat befejező kötete, az Irigység, mely a Fesztiválra jelent meg a Typotex Kiadó gondozásában. Szvetelszky Zsuzsa szociálpszichológus erről az ősi érzésről beszélt a bemutatón, melyről már az antik filozófusok is sokat értekeztek. Szvetelszky egyébként pletykakutatóként is ismert, talán a téma egyetlen szakembereként - ami nem is áll távol az irigységtől... Jobbra Mártonffy Marcell irodalomtörténész és teológus.

"Te jó ég, lehet, hogy tényleg figyel valaki fentről...?" – Mártonffy Marcell, az előtérben a könyvsorozat darabjai

Más jeles társadalomtudósok is dedikáltak: itt épp Komoróczy Géza asszirológus, hebraista történész

Az épület egyik emeleti átjárójáról belestünk a Szabó Magda terembe, ahol Sunyovszky Szilvia színművész életrajzi kötetének bemutatója zajlott, filmrészletekkel fűszerezve.

Nem kevésbé volt népszerű Havas Henrik, aki minden évben dedikál a Fesztiválon. Most 19-es mezszámmal indult a versenyben az olvasók szeretetéért.

...És nyert

Szendi Gábor is kedvelt besztszeller-szerző – előadásának tárgya a párkapcsolati konfliktusok voltak. De arról is beszélt, hogyan lehet rég rögzült szokásoktól megszabadulni.

 

Ha már nem jutottunk be a Krasznahorkai-beszélgetésre, legalább a dedikálást láthattuk

S ha valakinek még nem lenne aláírása az írótól, hát megörökítettük azt is

Ismerjék meg Dés Mihályt, aki frissen debütált íróként! Aki bemutatja: Szegő János. Az íróval itt olvashatják interjúnkat.

Általában kevés figyelmet kap a kiadók között, pedig megérdemli az Arcanum Adatbázis, amely évek óta digitalizál régi folyóiratokat, lexikonokat, levéltári anyagokat, írói életműveket – egyszóval néhány kattintással hozzáférhetővé tesz óriási mennyiségű adatot, szócikket, szöveget, melyek többségét már csak poros könyvtári példányokból vagy mikrofilmolvasón böngészhetnénk.

Ahogy átsétáltunk a Születésnapi Szalon rendezvényére, a parkban mindenütt piknikhangulat uralkodott

Rábukkantunk a Rájátszás fellépőinek dedikálására - itt épp Erdős Virág, Háy János és Beck Zoli írnak alá a zöldben

Kardos-Horváth János V-betűt mutatott, ez igazi győzelem volt. Mellette Szűcs Krisztián

A kerek születésnapos írókat hagyományosan Tarján Tamás köszöntötte. Szerencsés, hogy évről-évre emelkedik a felköszönthető írók életkora, mondta Tarján, így most az ötveneseket Podmaniczky Szilárd egymaga képviselte. Mindenki más "felsőbb osztályosként" ünnepelt. Lássuk a teljes névsort. 90 éves: Bíró András, 85 éves: Benkı Samu, Hankiss Elemér, Juhász Ferenc; 80 éves: Gálfalvi Zsolt, Gergely Ágnes, Konrád György; 75 éves: Ágh István, Radnóti Zsuzsa, Sándor György, Szilágyi István, Takács Zsuzsa; 70 éves: Dalos György, Kocsis L. Mihály, Kulin Ferenc, Mezey Katalin, Oravecz Imre, Hans-Henning Paetzke, Szegedy-Maszák Mihály, Várady Szabolcs; 60 éves: Angyalosi Gergely, Körössi P. József, Szőcs Géza; 50 éves:Podmaniczky Szilárd.

(Balról jobbra) Gergely Ágnes, Hans-Henning Paetzke, Konrád György, Szőcs Géza

Szőcs Gézát a 60. születésnapja alkalmából köszöntötték. "Hány országban ünnepelted már a születésnapod?" - kérdezte tőle Tarján Tamás. A költő úgy emlékezett, legalább tízben, de az első húszat biztosan Erdélyben ülte meg.

Szilágyi Istvánt (balra) a 75. éve, Várady Szabolcsot a 70. esztendő betöltése alkalmából tapsolták meg

Mezey Katalinnak ugyan még van egy hónap a 70. születésnapig, de a gratuláció már most érvényes volt. A költő fel is olvasta egy versét a műsorvezető elkérésére.

Kulin Ferenc, akit szintén a hetvenesek közé számlálhatunk, sokáig kollégája volt az ELTÉ-n Tarján Tamásnak, ahol felvilágosodás-kori irodalmat tanított.

Konrád György április másodikán tölötte be a nyolcvanat

És végül az ünnepség, de nyugodtan mondhatjuk, a Fesztivál korelnöke: Bíró András, aki idén 90 éves. (Balra tőle Sándor György, jobbra Gergely Ágnes.) Mint megállapítottuk, akár huszat is letagadhatna. Nagyapám című, ifjúkori versét is fejből mondta el, melyet, mint elmesélte, tizennyolc évesen írt. A költeményt akkor a harminckét éves Major Tamás mondta el egy rádióadásban. Mi hetvenkét év elmúltával hallgathattuk meg a szerzőtől, és ezzel búcsúztunk el a XX. Nemzetközi Könyvfesztivál rendezvényeitől.

 

Szöveg és fotók: Laik Eszter

 

 

 

 

 

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.