Ugrás a tartalomra

KÖLTÉSZETI NAGYHATALOM LETTÜNK?

HELYSZÍNI


A magyar PEN által felkért zsűri egyhangú döntéssel a nemsokára 94. évét betöltő Lawrence Ferlinghetti kaliforniai költőnek ítélte a díjat.

 

 

KÖLTÉSZETI NAGYHATALOM LETTÜNK?

  

A magyar PEN Klub, 90. születésnapja felé közeledve, szeptember végén nemzetközi konferenciát rendezett a budapesti Károlyi-palotában, amely a Petőfi Irodalmi Múzeum otthona. Okszitán, rétoromán, ujgur író, költő ugyanúgy előadó volt, mint idegenbe szakadt magyar vagy román kortárs kiválóság. Sajnos, az alulmediatizált találkozó első két napján nem lehettem ott, de a nagyvilág érdeklődését amúgy is inkább a szeptember 30-i zárónap keltette fel.

Ekkor történt tudniillik, hogy a konferencia utolsó előadásait követően – melyek közül az izraeli író aratta a legnagyobb tetszést, többekben Woody Allen-asszociációkat ébresztve – Szőcs Géza, a magyar PEN Club elnöke ismertette a Janus Pannonius Nemzetközi Költészeti Nagydíj kuratóriumának döntését.

A zsűri – amelynek tagjai közt Szőcsön kívül olyan nemzetközi celebritásokat találunk, mint a szingapuri Edwin Thumboo, aki az egyik legelismertebb élő ázsiai poéta, vagy a ma Washingtonban alkotó Dorin Tudoran költő, a nyolcvanas évek első felének romániai ellenzéki ikonja – most először osztotta ki az idén létrehozott Janus Pannonius Nagydíjat (Janus Pannonius International Poetry Prize). Ez mától a világon létező egyik legértékesebb költészeti díj – értéke 50 000 euró. Hogy erre ennyi pénzt tud fordítani a magyar írók nemzetközi szervezete, az alighanem Szőcs kiváló kormányzati hátterének tulajdonítható, habár az elnök hangsúlyozta, hogy a díjalap forrásai nemcsak kormányzati pénzekből, hanem jelentős részben privát tőkéből származnak. Azt is elmondta, hogy utóbbinak fokozatosan át kell vennie a teljes pénzügyi fedezet biztosítását. A magyar állam ugyanis utoljára jövőre járul hozzá a díjhoz, azt követően az íróknak már egyéb forrásokból kell biztosítaniuk a díj fennmaradását.

Ezt a feladatot akkor fogja tudni megoldani a magyar írószervezet, illetve az általa létrehozott alapítvány, ha az első években hozott döntéseivel sikerül az ehhez szükséges tekintélyt kivívnia a nemzetközi irodalmi életben. Az idei döntés ilyennek tűnik.

A sajtókonferencián jelen lévők első kézből tudhatták meg, hogy a díjazottat a zsűri az előzetes javaslatok megrostálása után kialakult, 7 névből álló jelöltlistából választotta ki. A listán olyan nevek szerepeltek, mint Simin Behbahani, a perzsa anyaoroszlánnak nevezett költő és polgárjogi harcos, Jevgenyij Jevtusenko, Lawrence Ferlinghetti vagy Adonis, a világszerte nagyra becsült szír–francia lírikus.

A magyar PEN által felkért zsűri egyhangú döntéssel a nemsokára 94. évét betöltő Lawrence Ferlinghetti kaliforniai költőnek ítélte a díjat. A jelen lévő írók nagy tapssal fogadták a bejelentést, mely szerint a 15. századi magyar költő nevét viselő díjjal a 20. század egyik élő legendáját tüntetik ki, Ginsberg, Kerouac és Gregory Corso társát, kortársát, bajtársát és harcostársát, a csodálatosképpen még élő és alkotó művészt, akinek legújabb kötete jövő hónapban fog megjelenni.

Végezetül két kisebb díjjal kapcsolatban is döntést hozott a PEN. Két műfordítói díjról van szó: egyiket idegen nyelvből magyarra tolmácsolt alkotásokért ítélik oda. Idén ezt Jávorszky Béla kapta, finn költők fordításáért. A másik műfordítói díjat magyar költők műveinek valamely idegen nyelvre történő átültetéséért adja ki a PEN. Idén ezt Itamár Jáoz-Keszt izraeli költőnek ítélték oda, Babits- és Radnóti-fordításköteteiért. Mindkét esetben újonnan, egy-két éven belül megjelent könyvek szerzői közül választanak, a díj pedig 3000 eurónak megfelelő forint.

A sajtótájékoztatón magyar, angol, német, olasz és spanyol nyelven megjelentetett kiadványok ismertették a legfontosabb tudnivalókat Janus Pannoniusról és költészetéről. Talán már ezek is apró építőkockáivá lesznek egy megerősödő Janus Pannonius-kultusznak, de a díj, ha életben marad, mindenképpen öregbíteni fogja nemcsak Janus, hanem minden magyar költő tekintélyét a világban. Legalábbis erről fantáziált a magyar PEN elnöke a Károlyi-palotában, 2012. szeptember végén.

 

 

Kapcsolódó:

AUTOGEDDON – Lawrence Ferlinghetti versei

Bollobás Márk
 

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.