Ugrás a tartalomra

Völgyszűkület

Körkép a Művészetek Völgyéből 2011/1.

Idén három településre szűkült a 2011. július 22–31. között zajló Művészetek Völgye. Ennek okairól, a programokról, a helyszínekről és a szűnni nem akaró esőről első körképünket olvashatják.

A Völgy összeszűkült. Összeszűkült, hogy életben maradhasson, mert a szervezők feltehetően ismerik a frappáns közhelyet: a kevesebb néha több. Monostorapáti, Öcs és Pula ebben az évben a rendezvények helyett kizárólag szálláshelyeket kínál az ideérkezőknek. A Művészetek Völgye három helyszíne 2011-ben: Kapolcs, Taliándörögd és Vigándpetend. A szervezők programfüzetben is olvasható bevezetője a szellem erejében kételkedő kulturális kormányzatot és az eszetlen gazdagokat nevezi meg az utolsó pillanatban megkurtított programok felelőseként. Így a rendezvény impresszuma első lépésként rögtön abba enged bepillantani, ami elől a kisember éppen a Völgybe menekül: a pénzügyekkel átszőtt politikai játszmák világába. A kevesebb néha még kevesebb – fordul át a közhely egy újabba.

A Völgy összeszűkült, és visszatalált saját gyökereihez is, hiszen a Kapolcs és Vigándpetend között lévő Csórompuszta (beszélő név!), az egykori őshelyszín a Hellowood Fesztivál fainstallációinak kiállítóterévé vált (hamarosan láthatják videóösszeállításunkban). Itt avatták fel a rendezvény állandó jelképére emlékeztető facsigát. Emellett felidézi azokat a hagyományokat, amikor a Völgy még alkotótábor volt.

A Völgy ma már nem alkotótábor, hanem fesztivál. Miért is? Mert kultuszhellyé, tömegrendezvénnyé vált, Magyarország pedig fesztiválországgá? Mert a kultúra, a művészet mégiscsak érték, olyan érték, amely nyáron profitot képes termelni? Vajon az utcazenészek, a programok között nem szerepelő művészek ismét csak megtűrt vagy nem kívánatos maradványai lesznek az egykori ősvölgynek? Július 22-e és 31-e között kiderül.

Kiderül Kapolcson a Palya-udvar és a Kaláka Versudvar rendezvényei között bolyongva. Előbbi a reggeli táncot követően Palya Bea, vendégeivel folytatott beszélgetéseibe enged bepillantást, majd a déli dzsemelés (Déli Palya-udvar) után ismét egy kis talkshow (Hangos-beszélő) következik napi rendszerességgel. Itt ad szólókoncertet Snétberger Ferenc gitárművész is (l. videóösszeállításunk). A szavak az este közeledtével ismét mozdulatokká válnak, ahogy a költészet is versfitnesszé a Kaláka Versudvarban. Itt a gyerekprogramokon kívül papírszínház, zenés improvizáció, valamint magyar népmesékből és mondákból készült mozi várja a völgylakókat. A koncertek mellett itt mutatják be a Hangzó Helikon sorozatának (erről lásd korábbi írásunkat) néhány versfeldolgozását, a Kaláka megzenésítette Kosztolányit, a Ferenczi György-féle Petőfi-albumot, a Szélkiáltó zenekar Máraiját vagy éppen a Sebő-féle József Attila-dallamokat. Az irodalom állandó vendége lesz a kapolcsi Király Udvarnak is, ahol a Magyar Írószövetség és a Bookself szervezésében olyan szerzők látogatnak el a Völgybe, mint Kollár Árpád, Lanczkor Gábor, László Noémi, Orbán János Dénes, vagy éppen az elmaradhatatlan Varró Dániel.

Taliándörögd pedig világfalu kíván lenni, ahol az észak-amerikai őslakók ünnepein kívül a protestantizmus gyökereivel is megismerkedhetünk, sőt Szőke András rendhagyó tárlatvezetése után a szentmisére is beülhetünk. Mert a lelki élet hivatalos program a Völgyben, ezt bizonyítja a rendszeres esti képmeditáció is.

„Ne csinálj magadnak faragott képet” – szól a második parancsolat, és miközben Taliándörögdön ennek értelmezéséről tartanak disputát, Vigándpetenden, a Kézművesek Völgyében mindenki magának készítheti a szobrokat a Tókertben. A kétkezi munka után pedig a templomban meghallgathatja Liszt Ferenc vagy Monteverdi műveit.

Szervezett programokból tehát nincs hiány, az irodalom nap mint nap megelevenedik dallamokkal, a szerzői jelenléttel, ami azt is bizonyíthatja, hogy nemcsak a szövegek tehetők élővé a könnyűzene segítségével, hanem a költők, írók is eleven, hús-vér emberek. Nem tankönyv-, csak programfüzet-adatok, akik meghívhatók egy-egy fröccsre a Sörházban található Borudvarba, vagy a Pokol Lika Kocsmába. Az első nap szűnni nem akaró esője miatt többek között ezért is érdemes Kapolcson elázni.

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.