Ugrás a tartalomra

Völgyrádió - Tudósítás a 20. Művészetek Völgyéből 3.

Ha meg kellene neveznünk a falu profilját (mint ahogyan Kapolcs a központ, Pula a színházfalu, Öcs pedig a koncertfalu), akkor Taliándörögd lenne a rádiófalu, ugyanis itt található a Közös Hullámhossz rádió. - Pál-Kovács Ramona tudósítása Taliándörögdről.

 

 

 

Völgy-rádió

 

 

Azoknak, akik nem tudják: tavaly, amikor nem lett megtartva a Völgy, és minden falu külön rendezte meg a maga fesztiválját, Taliándörögd volt az egyik olyan központ, ahol például koncertekre és egyéb rendezvényekre lehetett menni. Ha meg kellene neveznünk a falu profilját (mint ahogyan Kapolcs a központ, Pula a színházfalu, Öcs pedig a koncertfalu), akkor Taliándörögd lenne a rádiófalu, ugyanis itt található a Közös Hullámhossz rádió. Ezen kívül természetesen itt is vannak programok: a Klastromban például a szlovákiai magyarok mutatkoznak be (Bemutatkozik a Felvidék címen) színjátszással, népművészettel és zenével, este pedig jazzkoncerteket hallgathatunk a Jazz színpadon. Az Ősök és Esélyek Házában pedig Osztályfőnöki óra várja az odatévedőket Szőke Andrással. Viszont ami meghatározó, az a rádiózás, és a rádiós központok köré szervezett különböző koncertek. A Völgy Vendéglőben baráti áron ebédelhet meg a fesztiválozó, csütörtöktől pedig koncertekkel várják az érdeklődőket.
A Szabad Rádiók Magyarországi Szervezete fogja össze az olyan non-profit rádiókat, mint amilyen a Tilos Rádió vagy a szegedi Rádió Mi, az úgynevezett 3. típusú rádiókat, és hozta létre a Művészetek Völgyében Közös Hullámhossz néven szabad rádióját. Adásait egészen Veszprém környékéig a 96.5 MHz-en foghatják a környékbeliek, interneten pedig a www.kozoshullamhossz.hu oldalon érhető el. Az adásokat lelkes önkéntesek készítik, akik az ország minden pontjából, különféle rádióktól jöttek (résztvevő rádiók: Fúzió Rádió, Rádió Mi, Periszkóp Rádió, Civil Rádió, Tilos Rádió, Pöpp FM, Muzsikus Rádió, Best Rádió, Vértes Rádió és még sokan mások). A Közös Órában elhangzó riportokat és interjúkat az ország egész területén közvetíti több magyarországi rádió. A 16–18 h-ig sugárzott adásban Völgy-aktualitásokkal foglalkoznak. Valamelyik nap Fekete Péter a békéscsabai Jókai Mór Színház igazgatója jött el beszélgetésre, tegnap pedig az Öcsön fellépő Szalóki Ágival készítettek interjút. Délben Horváth Ezüst Kálmán szolgáltat, mint anno régen, „jó ebédhez” nótát.
Mint említettem, nemcsak rádiós adások készítésével foglalkozik a két rádiós központ (a Közös Hullámhossz színpada az Óvodakertben, míg a Tilos rádióé az evangélikus templomnál található), hanem koncertek szervezésével, amelyeknek saját színpadaikon adnak helyet. Ilyen például a pénteken, július 30-án fellépő Sajnosbatár koncertje, akik mindig jó hangulatot teremtenek, vagy a Fekete Péter együttes. Ezeken túl pedig színházi előadások is lesznek a Közös Hullámhossz színpadán, mint például Weöres Sándor Médeiája Árik Zsófi performanszában. 23.30-tól Dj-k zenélnek, mint a program ígéri, kifulladásig. A völgy-rádió (a Közös Hullámhossz) tehát nemcsak közvetít a Művészetek Völgyében zajló eseményekről, hanem maga is változatos programokkal vár mindenkit, például, koradélutánonként gyerekfoglalkozásokkal.

 

Pál-Kovács Ramona

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.