Ugrás a tartalomra

 

Zenei maratont rendeznek a bonchidai Bánffy-kastélyban

Öt órán át tartó klasszikus zenei maratont szerveznek május 25-én a bonchidai Bánffy-kastélyban - közölték pénteken a szervezők.

    A bonchidai Bánffy-kastélyt felújító Transylvania Trust Alapítvány egyik fő törekvése, hogy Erdély legnagyobb főúri rezidenciája élettel teli, pezsgő színhelye legyen kulturális, közösségi rendezvényeknek.
    A Notes&Ties Egyesülettel közösen szervezett 2. Bánffy Music Day alkalmával ötórás klasszikus zenei maratont kínálnak a látogatóknak. A párhuzamosan zajló koncerteknek a kastély már helyreállított terei adnak helyet. 
    Az esemény külföldi meghívottja a fiatal zenészgeneráció egyik leginkább magával ragadó hegedűse, Roman Kim. A koncertmaraton előadói a Transylvania Saxophone Quartet, az Eufonia String Quartet, a Mood Quartet, a Transylvania Barokk Együttes, a kolozsvári Transilvania Filharmónia kürt kvartettje és rézfúvós kvintettje lesznek.
    A gyerekek a Kukurikú, nagy bojár című zenei műhelyen vehetnek részt. A programot magyar és román nyelvű vezetett séták egészítik ki.
    A reneszánsz és barokk stílusjegyeket mutató, XV. századi eredetű bonchidai Bánffy-kastély Erdély legjelentősebb műemlékei közé tartozik. A kommunista időkben államosított és tönkretett kastélyt a rendszerváltás után kapta vissza a Bánffy-család. Az erdélyi Versailles néven is emlegetett épületegyüttes felújítása 2001-ben kezdődött nemzetközi segítséggel és jelenleg is tart. (MTI)