Ugrás a tartalomra

Versmaraton 2016

A Versmaraton a Magyar Napló Kiadó, a Magyar Írószövetség, és az MTVA közös programja immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre. Az elmúlt öt év során az esemény a Kárpát-medence legnagyobb költészet napi rendezvénye volt, amely ez évtől a legnagyobb költészet napi rendezvénysorozattá növekszik.

 

A programsorozat fővédnöke: Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége

A Versmaraton és kísérő rendezvényei elérhetőségei: www.magyarnaplo.hu, www.facebook.com/versmaraton2016

 

A program elemei:

1. „HangHordozók” – énekmondók versenye

2. „Költők futása” – Kortárs költők hosszú (hexa)metereken át szaladnak a XII. kerületi Költő utcában

3. „Versmaraton” – kortárs költők olvassák fel verseiket 12 órán át

4. „Hajó a vers” – Dunai hajókázás a Versmaraton résztvevőivel, támogatóival

1. „HangHordozók” – énekmondók versenye

A „HangHordozók” a maga műfajában az elmúlt évtizedek legnagyobb – egyben hiánypótló – versenye. Kétszeresen is hiánypótló, hiszen a kortárs költészet nagyobb fokú megismertetése és népszerűsítése érdekében is nagy igény van a ma élő szerzők verseinek megzenésítésére, másrészt a pályázat összdíjazása, és a megszólított pályázók köre (Kárpát-medence) is a megszokottnál szélesebb. A program során a megzenésített verseket előadó énekmondók, igricek, bárdok, trubadúrok, regösök, szólisták és zenekarok versenyeznek.

A résztvevők a versenyen az „Az év versei” kötetből (2010–2015) válogathatnak műveket. Az újdonság tehát az, hogy nem klasszikusok, hanem kortársak szerepelnek a repertoárban. Minden fellépő maximum három megénekelt verssel pályázhat, amelyet hanganyagban küld be. A legjobb pályázókat a zsűri élőben is meghallgatja a 2016. április 3-án megrendezendő döntőben, közönség előtt.

A zsűri tagjai: Harcsa Veronika (énekes), Csík János (Csík zenekar), Dinnyés József (daltulajdonos), Stifner Gábor (rádiós szerkesztő), Farkas Tibor (Igricek zenekar)

 

A verseny meghirdetése: 2016. február 1.

Beadási határidő: 2016. március 1. (kedd) éjfélig

Döntő: 2016. április 3.

 

Nyeremények: szponzori felajánlások és pénznyeremény összesen 450.000.- Ft. (I. díj 200 ezer, II. díj 150 ezer, III. díj 100 ezer forint).

A pályázatokat 2016. február 1.-től MP3 (128 kbps) vagy AVI formátumban várjuk a hanghordozokpalyazat@gmail.com email címen. (pályázati kiírás mellékelve)

 

2. „Költők futása”

A program lényege, hogy legalább 42 költő 1000 (hexa)métert fut a Költő utcában a XII. kerületben, amihez bárki csatlakozhat, aki szeret futni, vagy szeretne találkozni kortárs költőkkel, akikkel egy jót is lehet beszélgetni.

A program elemei:

Bemelegítés (verstréning)
42 költő fut 1 km-t (más távokon is indulnak versenyek)
Irodalmi gyúrópad (beszélgetés, dedikálások)

Minden versenyszámra bárki nevezhet, és együtt futhat a költőkkel.

Időpont: 2016. április 9., 10 és 13 óra közt

 

3. Versmaraton

A kortárs költészeti élet legnagyobb költészet napi rendezvényén csaknem száz mai magyar (határon belüli és túli) költő, a mai magyar költők színe-java saját maga olvassa fel az előző évben publikált és legjobbnak ítélt verseit Az év versei 2016 című antológiából, amelyet a Magyar Napló Kiadó jelentet meg. A kötetet Zsille Gábor költő, műfordító szerkeszti.

A versek önálló kötetekben, valamint az alábbi irodalmi orgánumokban jelentek meg: 2000, Agria, Alföld, A Vörös Postakocsi, Bárka, Élet és Irodalom, Forrás, Helikon, Hévíz, Hitel, Híd, Irodalmi Jelen, Irodalmi Magazin, Jelenkor, Kalligram, Kortárs, Korunk, Látó, Magyar Napló, Mozgó Világ, Műhely, Napút, Pannon Tükör, Parnasszus, Prae, SIÓpART, Spanyolnátha, SZIF ONline, Tekintet, Tiszatáj, Várad, Vigilia

Néhány név a közel százból, akik szerepelnek a kötetben és (várhatóan) felolvassák verseiket: Ágh István, Iancu Laura, Kürti László, Lackfi János, Makkai Ádám, Papp-Für János, Szálinger Balázs, Tandori Dezső, Vasadi Péter, Zalán Tibor, Both Balázs, Serfőző Simon, Tóth Erzsébet, Mezey Katalin

 

A program idén visszatér eredeti helyszínére, a Magyar Rádió Márványtermébe, ahol a Versmaraton 2011-ben elindult, és már az első évben is nagy sikert aratott. A rendezvényre a nap folyamán akkor összesen több mint ezer ember látogatott el a diákoktól az idősekig. A 12 órán át tartó versünnep során nem voltak holtpontok, mindig jelentős lélekszámú közönség előtt olvasták fel verseiket a költők.

A költőkkel a hagyományok szerint versfelolvasásuk előtt a Rádió egy-egy munkatársa rövid beszélgetést folytat, ezáltal a költők emberként és alkotóként egyaránt bemutatkozhatnak. Az egész napos műsort a korábbi évekhez hasonlóan a rádió honlapján is meg lehet hallgatni, és online videóközvetítés is látható az interneten, annak érdekében, hogy a különféle tanintézményekben különórák formájában a diákok figyelemmel kísérhessék a rendezvényt.

A Versmaraton teljes hanganyaga audio DVD-n látott és lát majd ez alkalommal is napvilágot, amely különleges és megismételhetetlen kordokumentum, ezért is célunk, hogy ne raktárban porosodjon, hanem bárki bármikor hozzáférhessen.

A Versmaraton a magyar kultúra legnagyobb kincsének, a költészetnek a megőrzését és népszerűsítését szolgálja, távlatilag pedig a ma élő költők erkölcsi és anyagi megbecsülését hivatott elősegíteni.

Helyszín: Márványterem (Magyar Rádió) Időpont: 2016. április 11-én (hétfő), 10 és 22 óra között, óránkénti váltásokkal. Egyegy órában 5-7 költő olvas fel.

 

Az eseményt megnyitja: Herczegh Anita asszony, a köztársasági elnök felesége (egyeztetés alatt!)

A Versmaraton záró rendezvénye, illeszkedve a Könyvhét programjaihoz. Háromszáz meghívott előtt kerül bemutatásra a Versmaraton anyagából készült CD és DVD a 3-4 órás dunai hajóút során (Budapest rendezvényhajó). Fellépnek az énekmondó verseny helyezettjei és a programon részt vevő költők. Könyvismertetésekre és bemutatkozásokra is sor kerül az eseményen, amelynek célja, hogy a kortárs szerzők élő kapcsolata egymással és a külföldi partnerekkel erősödjön.