Ugrás a tartalomra

Újraválasztották Tompa Gábort az Európai Színházi Unió élére

Újraválasztották Tompa Gábort, a Kolozsvári Állami Magyar Színház igazgatóját az Európai Színházi Unió elnöki tisztségébe – közölte hétfőn a színház sajtóosztálya.

 

    Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint az Európai Színházi Unió (UTE) Athénba tervezett idei második közgyűlését a járványügyi korlátozások miatt online tartották meg vasárnap. A közgyűlésen a tagszínházak egyhangú szavazással bízták meg Tompa Gábort újabb kétéves mandátummal. Az UTE új vezetőtanácsot is választott, ennek tagjai: Amalia Kondojanni (Észak-görögországi Nemzeti Színház, Szaloniki), Nuno Cardoso (Sao Joao Színház, Porto, Portugália), Florian Hirsch (Luxemburgi Nemzeti Színház), Irina Tokareva (Sztanyiszlavszkij Elektrotyeatr, Moszkva, Oroszország), Francisca Carneiro Fernandes (Porto, Portugália).

    Tompa Gábor közölte: folytatni szeretné a két éve elkezdett munkát, a nemzetközi együttműködési programok és projektek minél hatékonyabb gyakorlatba ültetését, a rendszeres nyári akadémiák, művészeti csereprogramok és workshopok szervezését, továbbá kiemelten fontosnak tartja, hogy évente sor kerüljön az Európai Színházi Unió fesztiváljára, amelynek 11 év szünet után 2019-ben a Kolozsvári Állami Magyar Színház adott otthont.

    Az idén 30 éves Európai Színházi Uniót 1990-ben alapította Jack Lang francia kulturális miniszter és Giorgio Strehler, a Milánói Piccolo Teatro igazgatója. A szervezet a nemzetek közötti együttműködés fenntartható formáit hozza létre, melyek a mai társadalmat kritikusan szemlélő projektekben teljesednek ki. A szervezetnek olyan igazgatói voltak, mint Zsámbéki Gábor, aki Strehler halála után 2004-ig vezette az UTE-t, Alexandru Darie, a Bukaresti Bulandra Színház tavaly elhunyt igazgatója és Ilan Ronen izraeli rendező, a Habima Színház egykori igazgatója.

    A Kolozsvári Állami Magyar Színház 2008-ban lett tagja a 12 színházat, 11 tiszteletbeli tagot és négy egyéni tagot tömörítő szakmai szervezetnek, Tompa Gábort, a színház igazgatóját pedig 2018 májusában az unió budapesti közgyűlésén választották a szervezet elnökévé. (MTI)