Ugrás a tartalomra

Új kiállítással és megújuló kerttel ünnepli tízéves évfordulóját a Magyar Nyelv Múzeuma

Jelentős európai uniós támogatásból megújul a Kazinczy-kert a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Széphalmon - közölte Prőhle Gergely, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) főigazgatója a Sátoraljaújhelyhez tartozó településen a Magyar Nyelv Múzeuma (MNYM) tízéves fennállása alkalmából szervezett ünnepségen és konferencián hétfőn.

    Hozzátette: az épületben kap helyet a Kazinczy Ferencre emlékező kiállítás, valamint a kertben található síremlékeket is méltó módon felújítják a Nemzeti Emlékezet Bizottsága bevonásával. Kiemelte: a múzeumnak is helyet adó kertet Kazinczy meg nem valósult tervei alapján alakítják át. Mindezek segítségével azt szeretnék bemutatni, hogy a nyelvújítóként elhíresült polihisztor miként tudott a fogságból, a nyomorúságból kitekintve európai léptékben gondolkodni, olyan kapcsolatokat ápolni, amelyek messze túlmutattak az akkori környékbeli élet szellemi horizontján.     Nyiri Péter, a MNYM főosztályvezetője felidézte: Pásztor Emil nyelvészprofesszor vetette fel először a Kazinczy Ferenc Társaság 1994-es közgyűlésén, hogy a magyar nyelvnek szüksége lenne egy múzeumra. Az épület alapkövét 2001-ben rakták le, de a politikai változások eredményeként az építkezés csak 2007-ben kezdődhetett el, a múzeumot 2008. április 23-án adta át Sólyom László akkori köztársasági elnök. A kezdetekkor a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Múzeumi Igazgatósághoz tartozott az intézmény, 2013 elején pedig a Petőfi Irodalmi Múzeum fennhatósága került.     A főosztályvezető emlékeztetett arra is, hogy a múzeum ötlete nem valósult volna meg a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés akkori elnöke, Ódor Ferenc (Fidesz-KDNP), Sátoraljaújhely polgármestere, Szamosvölgyi Péter (Fidesz-KDNP), a sátoraljaújhelyi Kazinczy Ferenc Múzeum korábbi igazgatója (aki a MNYM első igazgatója is volt), Fehér József, valamint Kovács Dániel, a Kazinczy Ferenc Társaság alapítója nélkül.
    Az épület terveit Radványi György Ybl-díjas építész készítette el. Nyiri Péter hozzátette: a múzeummal a nemzet egy közgyűjteményi és közművelődési otthont teremtett a magyar nyelvnek.     Az ünnepség, valamint a hozzá kötődő, A magyar nyelv jelene és jövője című konferencia résztvevői megkoszorúzták Kazinczy Ferenc sírját a Kazinczy-kertben.
    Prőhle Gergely tavaly év végén jelenetette be, hogy a szlovákiai Királyhelmec városa és a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) közös fejlesztésbe és kulturális együttműködésbe kezd, amelynek részeként 2019 végéig európai uniós forrásból újulhat meg a széphalmi Kazinczy-emlékhely parkja és a királyhelmeci amfiteátrum. A projekt összköltségvetése 1,9 millió euró, mintegy 596 millió forint - hangzott el a decemberi sajtótájékoztatón. (MTI)