Ugrás a tartalomra

Tíz író, akit sokszor visszautasítottak a kiadók, mégis sikeres lett

Tíz író, akit sokszor visszautasítottak a kiadók, mégis sikeres lett

Sok példa volt már a történelemben arra, hogy a világ legtehetségesebb íróit a kezdetekben visszautasították. Volt, aki 20-30 kiadónál is járt kéziratával, mégsem kellett senkinek. Aztán egyszer csak megtörtént a csoda, és befutott a könyve. 

Íme a lista tíz íróról, akik nem adták fel, és azóta világhírűek lett a könyveikkel. A tanulság? Csak kitartónak kell lenni és bízni a sikerben! 

Margarette Mitchell: Elfújta a szél

10 évbe is beletelt mire megírta Margaret Mitchell az Elfújta a szél című epikus szerelmi történetét, ami több mint 1000 oldalra rúgott. Az írónő több könyvkiadónál is házalt, és legalább 38 elutasítást kapott Scarlett O’Hara és Rhett Butler szerelmi történetére. Végül Margaret férje 1936-ban kiadta a könyvet saját pénzéből, hat hónappal később már egymillió példányban kelt el a könyv. Margeret Mitchell ezzel elnyerte a Pulitzer-díjat. 

Vladimir Nabokov: Lolita 

Sok kihívással nézett szembe Nabokov, amikor ki akarta adatni obszcénnak nevezett regényét. Két évig senki sem foglalkozott a tizenéves lány és idős férfi szerelméről szóló történettel. A Lolitát végül Franciaországban adták ki, majd megjelent az Egyesült Államokban is, ahol azonnal bestseller lett. A Lolitát tartják a 20. század egyik legnagyobb könyvének, a Time magazin 100 legjobb könyv listájára is felkerült. 

Kathryn Stockett: A segítség

Több mint 60 irodalmi ügynök utasította el Kathryn Stockett könyvét, mert azt gondolták, hogy a könyve egy újabb unalmas regény a faji megkülönböztetésről. Egy kis kiadó azonban az írónő mellé állt, és bestseller lett A segítségből. A könyv már több mint 5 millió példányban kelt el, és több mint 100 héten át vezette a New York Times bestsellerlistáját. A könyvből készült film több díjat nyert a fesztiválokon. 

William Golding: Legyek Ura 

21 elutasító levelet kapott Golding, akinek könyve először 1954-ben jelent meg. Ekkor csak 3000 példányt adtak el belőle. 2 évvel később vált abszolút bestsellerré a Legyek Ura. 2005-ben a Time magazin a legjobb angol nyelvű regénynek választotta a könyvet. 1983-ban Golding irodalmi Nobel-díjat kapott érte. 

Anne Frank: Anna Frank naplója 

A könyv, amely bekerült az UNESCO Memory of the World nyilvántartásba, előzőleg 15 helyről kapott elutasítást. Egy irodalmi ügynök, aki elutasította a könyvet, így beszélt róla: „Ez a lány nem tűnik úgy számomra, hogy különleges érzéke lenne az íráshoz, a könyv nem keltette fel a kíváncsiságomat.” 1947-ben Anne Frank apja végül saját maga jelentette meg a naplót, ami azonnal siker lett. 

Stephen King: Carrie 

„Nem vagyunk hajlandók kiadni ezt a sci-fi könyvet, mert annyira negatív és nem illik a műfajba” – ezt válaszolták Stephen Kingnek, amikor benyújtotta első regényét, a Carrie-t. Még tizenkétszer próbálkozott, hogy kiadják a könyvét. Az első évben, miután megjelent, több mint egymillió példányban fogyott el. Ma a történet, ami a telekinetikus lányról szól, műfajának klasszikusa. 

Richard Bach: Jonathan, a sirály

Richard Bach 18 elutasító levelet olvasott el, mire megtalálta a kiadót, aki végre kiadja regényét. Az elutasító indokok főként így szóltak: Ki akar egy olyan regényt olvasni, aminek egy sirály a főszereplője?  Ez képtelenség! Ám amikor a regény megjelent, azonnal elkelt egymillió példányban, csak az első évben. 

Nicolas Sparks: Szerelmünk lapjai

Nehéz elhinni, de ezt a világhírű szerelmi történetet 24 alkalommal utasították vissza, amíg Teresa Parkhoz nem került. Ő azonnal egymillió dolláros szerződést ajánlott fel Sparksnak, és 1996-ban meg is jelent a könyv. A Szerelmünk lapjai vezette a New York Times bestsellerlistáját, azóta pedig film is készült belőle. 

C. S. Lewis: Narnia krónikái 

Sosem gondolnád, de ezt a híres fantasy regényt folyton elutasították. C.S. Lewis 37 irodalmi ügynökkel találkozott, de mindenki nemet mondott. Geoffry Bles ügynök segített Lewisnak kiadni az első Narnia krónikái kötetet, azóta 100 millió példányban jelent meg, és 47 nyelvre lefordították. 

J. K. Rowling: Harry Potter és a bölcsek köve

J. K. Rowling regényét 12 alkalommal utasították el, mielőtt megjelent. Az első kiadást csak 1000 példányban merték kinyomtatni, de a siker villámgyorsan jött. J.K.Rowling ismertsége azóta világméretűvé nőtt. A Harry Potter és a bölcsek köve a második legtöbbet kiadott könyv a Biblia óta. 

forrás: brightside, nlcafe.hu