Ugrás a tartalomra

 

Szervátiusz Tibor Tüzes trónon szobra a Műcsarnokban

Harminchat év után a Műcsarnokba látogat Dózsa.

Szervátiusz Tibor Tüzes trónon szobra július 4-én állandó helyéről rövid időre átkerül a Műcsarnokba, ahol a „Szervátiusz Jenő és Szervátiusz Tibor / Két szobrász, két nemzedék” című, 2016. július 27.–október 16. között nyitva tartó kiállításon látható majd. A tárlat két szobrászművész – apa és fia – életművének retrospektív bemutatására vállalkozik.

A Műcsarnok reprezentatív szoborcsarnokában, valamint a kétoldalról kapcsolódó termekben közel százharminc alkotás foglalja össze a kolozsvári születésű Szervátiusz Jenő és Szervátiusz Tibor életművét.

A „Dózsa szobor” néven ismert, Erdélyben készült, több mint 3 méter magas, egy méter széles, 630 kg súlyú vörösréz, vas- és faalkotás, Szervátiusz Tibor egyik főműve egy kiállítás kapcsán került a Nemzeti Galériába. A Galériát eddig csak egyszer hagyta el 2009-ben, amikor a MODEM Messiások című tárlatán állították ki.

Mérete és súlya miatt a szobor speciális szállítási technikát igényel, érkezése 12.30 körül várható a Műcsarnokhoz, kipakolására ekkor kerül sor.

Fotó forrása: Magyar Nemzeti Galéria