Ugrás a tartalomra

Semmelweis-emlékévet hirdet jövőre a KKM

Semmelweis Ignác (1818-1865) világhírű magyar orvos halálának 150. évfordulója alkalmából, az UNESCO által meghirdetett Semmelweis-emlékévhez kapcsolódóan, nemzetközi tematikus programsorozattal készül jövőre a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) kulturális diplomáciáért felelős államtitkársága - közölte a tárca csütörtökön az MTI-vel.

    A KKM közleményében így fogalmaz: "A Semmelweis-emlékévvel a kulturális diplomáciáért felelős államtitkárság célja az, hogy a nagykövetségek, külképviseletek és a Balassi intézeti háló bevonásával  Semmelweis munkásságán keresztül a magyar tudományos életnek, a tudományos-orvosi képzésnek, a magyar  innovációnak és kreativitásnak megfelelő jelenlétet biztosítson a világban, nem kizárólag a tudomány eszközeivel."
    A tárca a programsorozat koordinációjára egy munkacsoportot állít fel, amelybe meghívja többek között az Emberi Erőforrások Minisztériumának, a Magyar Tudományos Akadémiának, a Nemzeti Innovációs Hivatalnak, a Magyar UNESCO Bizottságnak, valamint a Semmelweis Egyetemnek a képviselőit.    
    Az anyák megmentőjeként számon tartott Semmelweis Ignác a világon elsőként jött rá arra, hogy a kiemelkedően magas halálozási arányszámmal járó gyermekágyi láz a szülő nőkkel kapcsolatba kerülő személyek gondos kézfertőtlenítésével megelőzhető. Az általa javasolt prevenció akkoriban forradalminak számított és 30 évvel előzte meg korát, ezért módszerét nehezen fogadta el a korabeli orvostudomány.  
    Az UNESCO 2013-ban nyilvánította a világemlékezet részévé Semmelweis gyermekágyi lázzal kapcsolatos felfedezéseinek 1847 és 1861 között megjelent egyes dokumentumait. A Magyar UNESCO Bizottság javaslatára vette fel az UNESCO Általános Konferenciája Semmelweis Ignác halálának 150. jubileumát azon évfordulók közé, amelyeket a szervezet megünneplésre méltónak tart - írták a közleményben.

 

 (MTI)