Ugrás a tartalomra

A Selyemút tükrében – Kínai–magyar fotókiállítás a belvárosban

Kínai és magyar fotóművészek Kanszu és Senhszi tartományokban készített felvételeiből nyílt kiállítás A Selyemút tükrében – Második utazás címmel hétfőn a budapesti Kolta Galériában.

    Néhány hónapja nyílt meg a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum Sanghay Shanghai című tárlata, tavaly nyáron pedig Pécsen volt látható kiállítás A Selyemút tükrében címmel hívta fel a figyelmet a kínai kultúra iránti egyre növekvő érdeklődésre a budapesti tárlat megnyitóján Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár. Mint kiemelte: ez a jelenség is azt igazolja, hogy a kelet kultúrája, tájai, emberei, művészete olyan témákat jelentenek a magyarok számára, amelyek iránt nem szűnik meg a figyelem.
    Érdekes megfigyelni, hogyan hat a kortárs fotóművészetre a távolinak tűnő kultúrák találkozása és azok kölcsönhatása vette fel az államtitkár, hozzátéve: a hétfőn megnyílt kiállítás egyfajta hídépítés, amely a bemutatott tartományok személyes felfedezésére hívja a látogatókat.
    Vang Cseng, a Kínai Népköztársaság magyarországi nagykövetségének kulturális attaséja elmondta, hogy a kínaimagyar fotográfiai tárlatsorozat második részének megnyitója
 a kínai kultúra legfontosabb ünnepéhez, a közelgő holdújévhez is kapcsolódik. Mint emlékeztetett, az utóbbi években a két ország kapcsolatai szorosabbá váltak, mint a történelem során valaha is voltak. Tavaly májusban Orbán Viktor tett látogatást Kínában, majd novemberben Li Ko-csiang miniszterelnök utazott Budapestre idézte fel a diplomata.
     A kínai és magyar fotóművészek különböző szemszögből készített képei segítenek abban, hogy a magyar közönség mélyebben megismerje Kínát mondta el Vang Cseng.
    A Semmelweis utcai galériában Li Ge, Hszü Hszün, Tong Fang, Van Küan, valamint Á. Tóth József, Benkő Imre, Somogyi Márk, Szamódy Zsolt Olaf és Vej Hsziang képei láthatók március 14-ig.  (MTI)