Ugrás a tartalomra

Rudolf Buchbinder és Marlis Petersen koncertjeivel indul az idei classic.Esterhazy koncertsorozat

Rudolf Buchbinder zongoraművész és Marlis Petersen operaénekesnő áprilisi koncertjeivel indul az idei classic.Esterhazy koncertsorozat a kismartoni Esterházy-kastélyban. Az idei fellépők között van a Schumann Quartett, a Borogyin Vonósnégyes, a Kronos Quartet, a Chamber Orchestra of Europe és a Nicolas Altstaedt vezényelte Osztrák–Magyar Haydn Zenekar, a 2016/17-es évad rezidens zenekara pedig a neves franciaországi Van Kuijk Quartet lesz.

    Az idei classic.Esterhazy koncertsorozat mottója "Haydntól napjainkig". A sorozat íve a bécsi klasszikát a kismartoni kastélyban megalapozó koncertmester műveitől különböző ősbemutatókon keresztül egészen napjaink fiatal, feltörekvő tehetséges zenészeinek bemutatkozásáig és mesterkurzusokig terjed.
    "A szervezők nem titkolt célja, hogy az egykor a zenei élet középpontjának számító Esterházy-kastély kínálata ma is a nemzetközi élvonalhoz tartozzon" – írják a 2016-os év programjairól szóló beharangozóban.
    A koncertsorozat Rudolf Buchbinder zongoraművész április 9-i zongoraestjével indul; a mesterzongoristát a nemzetközi zenei világ Beethoven műveinek egyik legelismertebb tolmácsolójaként tartja számon.
    "Haydn zongoraszonátáinak elsajátítása jelentette számomra a legfontosabb tanulóidőszakot. Gyakorlásuk közben sajátítottam el az artikuláció, a frazírozás, a légzés és a fegyelmezettség tudományát" – vallja Buchbinder az ajánló szerint. Koncertjén Haydn, Beethoven és Bach művei csendülnek fel.
    A sorozat másnap, április 10-én folytatódik egy 11.00 órakor kezdődő koncerttel, amelyen Marlis Petersen operaénekesnő vezetésével négy hang és ugyanannyi zongoristakéz szólaltatja meg Haydn válogatott dalait és kvartettjeit, Schumann Spanyol szerelmes dalait (op. 138) és Brahms Szerelmi dalkeringőit (op. 52).
    "Marlis Petersen szopránt erőteljes hangszíne, kristálytiszta intonációja, kitűnő szerepformálása és színpadi jelenléte miatt kedveli annyira a nagyközönség. Erről legutoljára Alban Berg Lulu szerepében, a Metropolitan, illetve a Bajor Operaház színpadán győzhette meg rajongóit" – írják az ajánlóban, hozzátéve, hogy a kismartoni koncertsorozaton egy dalest keretében már tavaly is találkozhatott a közönség az énekesnővel.
    Fontos szereplője a classic.Esterhazy koncertsorozatnak a vonósnégyes műfaja, áprilisban ismét fellép a tavalyi évad ősszel debütált rezidens vonósnégyese, a Schumann Quartett. Előadásukban a svájci kortárs zeneszerző, Helena Winkelmann kompozíciójának ősbemutatóját, valamint Mozart és Dvorák szerzeményei mellett Albert Mayer vendégoboista közreműködésével Arnold Bax kvintettjét hallhatja majd a közönség.
    A sorozatban ünnepli hetvenedik születésnapját a világhírű Borogyin Vonósnégyes, majd pedig a kortárs művek elismert tolmácsolójaként számontartott Kronos Quartet augusztusi fellépése következik. A kaliforniai együttes koncertjén a Fifty for the future című projekt eddig megszületett műveinek európai bemutatóját hallhatja a közönség. A 2015/16-os évadtól kezdve öt éven keresztül mindösszesen ötven kortárs zenemű – évente tíz – megkomponálása és bemutatása a cél. Az eddig megszületett húsz mű között olyan zeneszerzők kompozíciói szerepelnek, mint Philip Glass, Laurie Anderson, Anna Meredith és Franghiz Ali-Zadeh.
    Nyáron folytatódnak a közkedvelt piknikkoncertek is. Ezeknek az estéknek a szentmargitbányai kőfejtő operaelőadásához - Donizetti Szerelmi bájital című operájához – kapcsolódva Itália lesz a vezérfonala. Könnyed nyári különlegességnek ígérkezik Paul Gulda és a Gipsy Devils kastélykerti koncertje.
    A szezont ősszel ismét a klasszika nagy alakjai zárják majd. Roger Norrington vezényletével, a Chamber Orchestra of Europe  előadásában csendülnek fel Haydn, Mozart és Beethoven művei. A zárókoncertet a mára már feledésbe merült, 250 évvel ezelőtt született Joseph Weiglnek, Haydn keresztfiának és Mozart barátjának szentelik, akinek műveit Nicolas Altstaedt vezényletével az Osztrák-Magyar Haydn Zenekar adja elő.
    A beharangozóból kiderül az is, hogy a 2016/17-es évad rezidens zenekara az a franciaországi Van Kuijk Quartet lesz, amely 2015-ben megnyerte a rangos londoni Wigmore Hall vonósnégyes versenyét. (MTI)