Ugrás a tartalomra

Róth Miksa alkotásaiból nyílik kiállítás Szabadkán

A felújított szabadkai zsinagóga motívumai is láthatók lesznek a Róth Miksa alkotásaiból összeállított kiállításon Szabadkán március 27. és április 24. között.

    A Megszínesített napfény - Róth Miksa (1865-1944) című kiállítás keretében vázlatokon és művészfotókon keresztül válogatást láthatnak az érdeklődők a szecesszió korának művészének üvegfestményeiből és mozaikjaiból. A tárlatot Hammerstein Judit, a Balassi Intézet vezetője nyitja meg. 
    A szabadkai zsinagógát főként magyar támogatásból újították fel, és hétfőn adják át. A zsinagóga belső terének felújítására félmilliárd forintot biztosított a magyar kormány.
    A magyar szecesszió stílusában épült, 1902-ben átadott szabadkai zsinagóga épületét Komor Marcell és Jakab Dezső budapesti műépítész tervezte, az üvegablakok pedig Róth Miksa műhelyében készültek. Az 1970-es években bedőlt az egyik kupolája, és az épület majdnem összedőlt, felújítása azóta folyt. 
    A szabadkai zsinagóga 1990 óta Szerbia kiemelt jelentőségű műemlékei között szerepel, 2014-ben Európa hét legveszélyeztetettebb kulturális öröksége közé sorolták az Europa Nostra páneurópai műemlékvédelmi szervezet Bécsben zajló éves közgyűlésén.

MTI