Ugrás a tartalomra

Roma Hősök - retrospektív sorozat

Roma Hősök - retrospektív sorozat
Európai roma drámák online

A Független Színház Magyarország 2020. június 11-én induló online színházi sorozata keretében minden héten egy európai roma színházi előadást mutat be. A társulat évek óta megrendezi a világ egyetlen nemzetközi roma színházi fesztiválját. A jelenlegi helyzethez igazodva egyedülálló módon a bemutatott előadások felvételeit elérhetővé teszi saját videómegosztó portálján. A sorozat első része, Richard O’Neill – A legnehezebb szó című drámája 2020.június 11-én 21:00 órától érhető el. 
A Független Színház Magyarország célja, hogy megmutassa a roma színház sokszínűségét, az eltérő műfajokat és témákat. Ezért az elkövetkező három hónapban bemutatja az elmúlt évek kiemelkedő előadásainak felvételeit. A sorozat részeként 12 előadást tesz elérhetővé, amelyek minden héten csütörtök este 21:00 órától érhetőek el a színház hivatalos YouTube csatornáján. Az előadásokat egy hétig lehet megtekinteni. 
Bár roma színházak, több mint 100 éve működnek Európában és jelenleg is számos országban működnek izgalmas társulatok, máshol, mint a Roma Hősök Fesztiválokon, illetve a jelenlegi retrospektív sorozat keretein belül, aligha akad alkalom a megismerésükre. A sorozat a brit travellerek világától a spanyol polgárháború roma hősnőin, és a jelenkori olasz táborok lakóin keresztül a nem mindennapi kihívásokkal szembenéző romániai fiatalokig a földrész számos, alig ismert arcát és sorsát mutatja be számunkra.
„A történeteken keresztül számos ismeretet nyerhetünk Európa eltérő társadalmainak múltjára és jelenére vonatkozóan. Ha megtaláljuk a másikban és saját magunkban is a hőst, végre megérthetjük egymást és képesnek érezhetjük magunkat arra, hogy alakítsuk a világunkat. A roma színház a kulturális örökség részeként fontos szereppel bír.” – nyilatkozta Balogh Rodrigó a színház művészeti vezetője. A színház idén októberben ismét megrendezi a IV. Roma Hősök Nemzetközi Színházi Fesztivált. Az évek során összegyűjtött színdarabokból és felvételekből pedig jövőre digitális archívumot is létrehoznak, hogy a jövő generációja számára is elérhetőek legyenek a roma színház értékei.

Az előadások mellett, az alkotókkal és színészekkel készített interjúkat is megosztunk a nagyközönséggel.
Az előadások eredeti nyelven, magyar, illetve angol nyelven lesznek elérhetőek.

Az első produkció bemutatásának időpontja: 2020. június 11., 21:00 óra
Helyszín: a Független Színház Magyarország YouTube-csatornája

Roma Hősök projekt
A Független Színház Magyarország 2017 óta évente rendezi meg a világ egyetlen nemzetközi színházi találkozóját. A fesztiválon Európa számos országából mutatkoznak be roma társulatok, művészek. Ezzel felhívjuk a figyelmet a roma színház értékeire, roma közösségeink helyzetére, értékvezérelt emberek és drámai hősök kihívásait állítva a középpontba. Az előadásokat képzett kortárs trénerek, és fiatalok workshop formában terjesztik, ami már egyetemi kurzusok részét is képezi. A bemutatott alkotásokból megjelentettük a világ első roma drámakötetét, valamint az alkotók portréiból roma színházi tárlat készült.

Bővebb információk: independenttheater.hu