Ugrás a tartalomra

Pilinszky100 – ünnep a Magvető Kiadóval a Radnóti Miklós Színházban

Pilinszky János költői életművében különleges helyet foglalnak el a színművek, amelyek egy sajátos színpadi univerzumba repítik el a nézőt, szürreális képek, allegorikus alakok és érzéki hangulatok szuggesztív áramlásába. Pilinszky 1973-ban írta az Urbi et orbi és a Síremlék című egyfelvonásosokat, amelyek magukon viselik szerzőjük párizsi élményeinek és Robert Wilson színházeszményének mágikus hatását. Pilinszky drámaírói munkásságát Tarján Tamás „hőstettnek” nevezte, mivel a magyar színházművészet számára „új, szokatlan, rejtelmes univerzalitást nyitott meg, különleges, torzószerű teljességekkel gazdagította dramaturgiánkat.” Pilinszky igazi színházat írt, ha arra gondolunk, hogy az intim, tabusított pillanatok, mint egy haldokló pápa testi szenvedése az Urbi et orbiban vagy egy félmeztelen nő kerti napfürdőzése a Síremlékben a nyilvánosság tekintete előtt ítéltetik meg. A Fehér pápát a Szent Péter térre nyíló ablakban a katolikus hívek tömege nézi, a félmeztelen nőt a kert kerítésénél álló utcai emberek bámulják. A nézőközönség kórusban karmol és felemel, a porondon állók pedig misztikus metamorfózison mennek keresztül, miközben a halál és az újjászületés aktusai robbantják fel a színház templomát. És az ólomsúlyú, költői mondatok közben feltárul Pilinszky színházról való gondolkodása, gyermeki, már-már naiv játékossága, szövegeinek sajátos fekete humora.

A Radnóti Színház és a Magvető Kiadó e két ritkán játszott Pilinszky-dráma bemutatásával és az előadások utáni beszélgetésekkel ünnepli a szerző születésének századik évfordulóját ünnepli.
November 27-én a bemutató után Szabó T. Anna költővel és Bende Józseffel beszélget Szegő János.
November 28-án pedig az előadás után Szabó T. Annát, Szilágyi Bálintot, Zsótér Sándort és Bartos Ágit kérdezi Szegő János a két egyfelvonásosról.

A Magvető egy különleges kiadvánnyal emlékezik a száz éve született költőre. Pilinszky élete végéig az általa „vertikális regényként” emlegetett önéletrajz megírásával foglalkozott. Az Önéletrajzaim című kötet az elkészült és még életében publikált fejezetek mellett a befejezetlen részeket, töredékeket is tartalmazza Bende József szerkesztésében. A kötet lezárása után, 2021. április végén került elő Juhász Anna irodalmárnak köszönhetően Pilinszky egy eddig ismeretlen jegyzetfüzete utolsó lakhelyén, Székesfehérváron. Bokros Jánosné, a költő hajdani főbérlője találta meg, és Juhász Anna közvetítésével átadta Pilinszky örökösének.

Forrás: Magvető Kiadó