Ugrás a tartalomra

Petőfi Irodalmi Karaván – Irodalmi utazás negyedik alkalommal Erdélyben

Negyedik alkalommal indul útjára az Irodalmi Karaván elnevezésű népszerű sorozat a Petőfi Kulturális Ügynökség szervezésében, ami az országhatáron túl „utaztatja” az irodalmat, kiemelten a Kárpát-medencében és Erdélyben. 2023-ban a népszerű sorozat immáron Petőfi Irodalmi Karavánként folytatja irodalomnépszerűsítő utazásait, ezzel a névvel is megidézve a 200 éve született Petőfi Sándor költőt, aki születésének idén bicentenáriumát ünnepeljük. A Karavánnal egy-egy utazás során – az egységes magyar nyelv és kultúra ügyét szolgálva – rendhagyó irodalomórák és esti Szalon-beszélgetések alkalmával kerül közelebb a klasszikus és kortárs irodalom a látogatókhoz.

Az első Irodalmi Karaván út 2022 januárjában, a Magyar Kultúra Napjához kapcsolódva szerveződött, azóta tizennégy városba jutott el az utazós irodalmi misszió és annak íróvendégei, a teltházas fellépéseken a kortárs szerzők saját műveikről, irodalmi munkájukról, illetve az irodalmi elődökről meséltek. „Irodalmi élményekkel és tartalmas összművészeti estekkel, találkozásokkal a szívünkben folytatjuk az immár Petőfi Irodalmi Karaván sorozatunk térhódítását a Kárpát-medencében. 2023-at egy olyan utazással és több olyan város látogatásával indítjuk, ahol korábban még nem jártunk, bízunk abban, hogy a közönség szeretni fogja estjeinket. A névadónk, Petőfi Sándor számomra a becsület, az erő, az őszinteség és a szabadság páratlan költője, egy nagyon rövid és szenvedélyes sorssal. A szabadságról pedig ő mondja: Hol a szabadság, ott van a haza. Az egységes haza megtalálása a nyelvben – nekünk ez a küldetésünk, programjainkkal ezért dolgozunk!” – mondta el Juhász Anna irodalmár, a sorozat szervezője.

A Petőfi Irodalmi Karaván negyedik utazására 2023. február 6–9. között kerül sor Észak-Erdélyben: Szatmárnémeti, Nagybánya, Zilah és Kolozsvár közönségét megszólítva tematikus, rendhagyó irodalomórák és esti Szalon-estek, irodalmi koncertek megrendezésével készülnek a szervezők a kiemelt programokra. Az utazáshoz forgatás is kapcsolódik – megidézve a névadó, Petőfi Sándor személyét, Koltón is megáll az alkotókkal teli utazó busz.

A meghívott vendégek közt szerepel Zalán Tibor József Attila-díjas és Térey-ösztöndíjas író, költő; Háy János József Attila-díjas és Térey-ösztöndíjas író, költő; Huzella Péter Kossuth-díjas zeneszerző, gitáros-énekes, a Kaláka, majd a Neil Young Sétány formáció tagja és Rozs Tamás zenész, zeneszerző, zenetanár, zeneterapeuta, a Szélkiáltó együttes csellósa.

Az események és az utazás szervezője és házigazdája Juhász Anna irodalmár, aki idén a XX. századi, jelentős magyar írók, költők bemutatása mellett kiemelten a reformkor, így Petőfi Sándor és Arany János munkásságát emeli ki rendhagyó irodalomórákon az érintett városok jelentős intézményeiben, míg este a Szalon-esteket moderálja. 

 

A részletes program:

Február 6. Szatmárnémeti

13.00 Rendhagyó irodalomóra a Megmaradás Háza – Püspöki Palotában

19.00 Zenés irodalmi Szalon-est a Megmaradás Háza – Püspöki Palotában

Vendég: Zalán Tibor író és Huzella Péter gitáros-énekes.

 

Február 7. Nagybánya

11.00 Rendhagyó irodalomóra a Németh László Elméleti Líceumban

19.00 Zenés irodalmi Szalon-est a PHILIA közösségi teremben

Vendég: Zalán Tibor író és Huzella Péter gitáros-énekes.

 

Február 8. Zilah

13.00 Rendhagyó irodalomóra a zilahi Silvania Főgimnáziumban

19.00 Ki vagyok én? Petőfi arcai” – zenés-irodalmi előadás a Vigadóban

Vendég: Háy János író és Rozs Tamás csellista-énekes, zeneszerző.

 

Február 9. Kolozsvár

13.00 Rendhagyó irodalomóra a János Zsigmond Unitárius Kollégiumban

19.00 Ki vagyok én? Petőfi arcai” - zenés-irodalmi előadás a Kolozsvári Állami Magyar Színházban

Vendég: Háy János író és Rozs Tamás csellista-énekes, zeneszerző.

 

A Petőfi Irodalmi Karaván utazás a Petőfi Kulturális Ügynökség szervezésében és a Kolozsvári Magyar Főkonzulátus társ-szervezésében valósul meg.

A négynapos utazást a szervezők videón és fotónaplóban rögzítik, így tartalmas beszámolók várhatóak a kultúra.hu oldalon, és az utazás izgalmas pillanatait egy filmben mutatják meg oldalaikon.