Ugrás a tartalomra

Petőfi a fesztiválok Mona Lisája?

Dübörög a fesztiválszezon, mi pedig eljátszottunk a gondolattal, hogy mi lenne, ha Petőfi és kortársai egy napra fesztiválarccá változnának. A reformkor nagyjai leléptek a tankönyvek lapjairól, hogy lazuljanak kicsit a kapolcsi Művészetek Völgyében. Rendhagyó fesztiválkörkép a Petőfi bicentenáriumra hangolódva.

Néhány évvel ezelőtt egy ukrán grafikus, Alekszej Kondakov híres reneszánsz festmények szereplőit helyezte a kijevi tömegközlekedés helyszíneire. A hat évvel ezelőtt készült kreatívok bejárták a világot.

A Petőfi-bicentenárium kapcsán a Petőfi Kulturális Ügynökség egy rendhagyó fotósorozat elkészítésére kérte fel Neményi Márton fotóst. A sorozat alapját nagyrészt a Petőfi Irodalmi Múzeum fotótárában található festmények és dagerrotípiak adták, az elkészült montázsok a reformkor ismert alakjait helyezték a Művészetek Völgyébe. Vajon hogy érzete magát az összművészeti fesztiválon Petőfi, Szendrey Júlia, Kossuth, Széchenyi és a többiek? Kiderül a különleges, kapolcsi életképekből.

A fotósorozat egésze elérhető a kultura.hu-n:

https://kultura.hu/reformkori-fesztivalarcok/

A Petőfi Ügynökség a Petőfi-emlékév alatt arra tett kísérletet Kapolcson ismert irodalomtörténészekkel, kortárs alkotókkal, zenei, irodalmi, képzőművészeti reflexiókkal, hogy közelebb hozzák Petőfit és kortársait, bemutassák a reformkor legizgalmasabb történeteit, miértjeit és egy tágabb, szerethető keretet adjunk a korszaknak:

https://www.youtube.com/watch?v=tyE7hd__WoQ

További információk a Petőfi-emlékév kulturális programjairól:

www.petofi.hu