Ugrás a tartalomra

PesText az A38-on

A38 HAJÓ
Budapest, Petőfi híd

Szerda – szeptember 22.

16.30
A PesText Nemzetközi Irodalmi Fesztivál ünnepélyes megnyitója
Az eseményt megnyitja M. Nagy Miklós műfordító, a Helikon Kiadó irodalmi vezetője és főszerkesztője. Beszédet mondanak Sohár Pál műfordító és Pál Dániel Levente író, a Petőfi Kulturális Ügynökség szakmai igazgatója.

17:00-18:00
Zúg a Volga (videóbeszélgetés, kivetítve a helyszínen)
https://www.facebook.com/events/2118422794963741
Guzel Jahinával M. Nagy Miklós beszélget
Guzel Jahina első regényében (Zulejka kinyitja a szemét) a tatár nagymamától hallott történetet dolgozza fel. A könyv több mint harminc országban jelent meg. A Volga gyermekei hasonlóan nagy sikert aratott világszerte. Jahina történetei a Szovjetunióban játszódnak, és olyan traumatikus eseményekből születnek, amelyek a mai napig tükröződnek az emberi sorsokban.

18:00-19:00
A véletlenek valószerűsége
Pavla Horákovával Mécs Anna beszélget
https://www.facebook.com/events/1490362444646167
A cseh Pavla Horáková első magyarul megjelent regényében (A ​valószerűtlenség elmélete, fordította Juhászné Hahn Zsuzsanna) egyszerre bonyolódunk bele tudományos
fejtegetésekbe – mintha csak Sheldon Cooper agyába csöppennénk –, a szarkasztikus humor mélységeibe, Csehország történelmébe és a hétköznapok rutinjába.

19:00-20:00
Élj érdekes időkben!
Andri Snær Magnasonnal Rojik Tamás beszélget
https://www.facebook.com/events/1019623662133316
Andri Snær Magnason egy csapásra világhírűvé vált, amikor 2019-ben Levél a jövőnek címmel búcsúlevelet írt az első elolvadt izlandi gleccserhez. A szerző a PesText Fesztivál meghívására másodszor látogat el Magyarországra, ahol negyedik magyarul megjelent kötetét mutatja be, az Időről és vízről című ismeretterjesztő művet, amelyben mélyen személyes, ugyanakkor globális nézőpontból közelít az emberiséget fenyegető környezeti katasztrófa témájához.

20:00-21:00
Metabubik – a PesText fanzinbemutatója
https://www.facebook.com/events/315317587052530
Buborék-tematikájú szövegek és illusztrációk portugál, német, szlovák, cseh, lengyel, észt és magyar szerzőktől
A PesText 2021-es fanzinjának és irodalmi pályázatának tematikája a Buborék volt. A bemutatón részt vesznek a fanzin szerzői, Pavla Horáková, Nagy Norbert, Rebecca Salentin; a pályázat lebonyolítói – Vass Norbert és Borbáth Péter –, valamint a PesText Buborék-pályázatának közönségdíjasa, Erdődi-Juhász Ágnes és egy videófelolvasás erejéig a szakmai díjazott, André Ferenc.

21:00-22:30
Budapest Impró 3.0
https://www.facebook.com/events/554196799173514
Improvizációs szövegek az A38 Hajón
A PesText Fesztivál harmadszorra rendezi meg nagysikerű improvizációs programját, amelyre idén is Magyarországon tartózkodó rezidens írókat (a német Rebecca Salentint, a lengyel Izabela Morskát, a szlovák Jakub Juhaszt), illetve műfordítókat (Adriano Olivarit és Daniel Warmuzt) hív meg. A helyszínen megírt szövegeket elismert műfordítók még aznap átültetik magyarra és felolvassák a közönségnek.

Csütörtök – szeptember 23.

15:00–16:00
Az utcán heverő történelem (online videóbeszélgetés)
Stefan Hertmansszal Benedek Márton beszélget
https://www.facebook.com/events/2118422794963741
A legjelentősebb flamand író, Stefan Hertmans második magyarul megjelent regényének, A fordult szívnek 21. századi narrátora egy létező, 11. századi történelmi dokumentumból indul ki, amely a Cambridge-i Egyetem kézirattárában olvasható. Egy szerelme miatt zsidó hitre áttért, kétségbeesettül bolyongó lány történetét beszéli el a regény, melynek színtere a csodálatos dél-francia vidék.

17:00-18:00
Befejezni a Švejket
Irena Douskovával Garajszki Margit beszélget
https://www.facebook.com/events/2644787859163976
Irena Dousková tíz évig gyűjtött anyagot regényéhez, hogy megírja Jaroslav Hašek, a cseh próza legeredetibb alkotójanak utolsó hónapjait. Hašek 1922-ben Lipnicébe vonul vissza, hogy befejezze a Švejket. Ekkor már nem a régi önmaga, de legnagyobb szenvedélyének még előszeretettel hódol: hecceivel és sikamlós versikékkel sorra botránkoztatja meg szomszédait, szibériai feleségét vagy épp a plébánost.

17:00-18.30
MISZJE fogadóóra
A MISZJE nyílt fogadóóráján munkatársaink válaszolnak a felmerült szerzői jogi kérdésekre.
A PesTexten bemutatkozik a fesztivál szervezője, a Magyar Irodalmi Szerzői Jogvédő és Jogkezelő Egyesület (MISZJE). A fogadóóra alatt a jogkezelő működéséről adnak tájékoztatást munkatársaink, illetve válaszolnak a jogdíjak kifizetésével kapcsolatos kérdésekre. Szerzői jogi problémákban az egyesület jogásza segít eligazodni szerzőknek, műfordítóknak, szerkesztőknek, avagy jelenlegi és jovőbéli jogosultjainknak. Forduljanak hozzájuk bizalommal!

18:00-19:00
Elveszett lelkek
A Nézőművészeti Kft felolvasószínházi előadása
https://www.facebook.com/events/192691032860878
Felolvasószínházi előadásunkban kortárs, irodalmi Nobel-díjas szerzők műveiből válogattunk. Az írások a csend és a kapaszkodók megtalálásának lehetőségeit keresik korunk zajos és átláthatatlan dzsungelében. A hiány, a gyász vagy a várakozás nyomasztó ürességében szinte felismerhetetlenné lesz a csönd mélyén megbújó isteni harmónia. Az irodalmi szövegeket élő zenei aláfestés is kíséri, melyek Joanna Concejo grafikáival együtt még inkább segítenek egy összművészeti élmény megteremtésében.

Az előadásban elhangzó szövegek:
Alice Munro: Juliet (Fordította: Mesterházi Mónika) – részlet
J.M. Coetzee: Jézus halála (Fordította: Szieberth Ádám) – részlet
Olga Tokarczuk: Az elveszett lélek (Fordította: Kellermann Viktória)
Szvetlana Alekszijevics: Utolsó tanúk (Fordította: M. Nagy Miklós) – részletek
- “Imádkozott a nagymamám… azt kérte, hogy visszatérjen a lelkem…”
- “Élni akarok! élni akarok!”
- “Nem hallottam mást, csak anya sikítását…”
- “És megértettem: ez az apám…”
Louise Glück
Kirké gyötrelme (Fordította: Gerevich András)
A kívánság (Fordította: Gyukics Gábor)
Kirké gyásza (Fordította: Gerevich András)
Viszontlátás (Fordította: Gyukics Gábor)
Nyugalmas este (Fordította: Gyukics Gábor)

Előadják: Udvaros Dorottya, Kőszegi Mária, Katona László, Kovács Krisztián, Marton Róbert, Scherer Péter. Technikus: Ács István. Zene: Marton Róbert. Szerkesztette: Antal Nikolett és Gyulay Eszter.

19:00-20:00
Nehézfiúk
David Schalkóval Bezsenyi Tamás beszélget
https://www.facebook.com/events/583481939350992
David Schalko osztrák író, német nyelvterületen rendezőként, forgatókönyvíróként, filmes és televíziós alkotóként, valamint színészként és televíziós személyiségként meglehetős kultusznak örvend. Magyarországon elsőként a Nehéz csontok című regénye jelent meg, amelyben nemcsak a náci uralom alatti Ausztriát, de a bécsi alvilágot is szemléletesen bemutatja.

20:00-21:00
Napfonat: Szól a világ
https://www.facebook.com/events/366667515086196/
A Napfonat zenekar koncertje
A Napfonat öt nő energikus a cappella együttese. Öt szabad hang polifonikus összefonódása, amely együtt, ütőhangszerekkel kiegészítve valami többet, nagyobbat alkot. Első lemezük, a 2021. májusában a Hangvetőnél megjelent Szól a Világ izgalmas, stílusokon, világokon, sorsokon átívelő utazás – zsigeri, elmélyült, tiszta élmény. A Napfonat a magyar és más népek kultúrájának közös zenei magjához nyúl le, ebben keresi a választ az élet és mindannyiunk nagy kérdéseire. A zenekar tagjai: Farkas Krisztina, Szalay Heni, Szarka Anita, Tóth Eszter, Tóth Orsi.

21:00-22:30
Ködből és költészetből születtek
Az Isna Trio koncertje
https://www.facebook.com/events/6386334041384418
Szjarhej Douhusau, Alexej Varszoba és Andrej Jeudakimau tapasztalt belarusz zenészek, akik 2019-2021 során arra kényszerültek, hogy elhagyják hazájukat. Az Isna Triót Gorajec falujában alakították meg, különös körülmények között. Zenéjükben a kortárs költészet találkozik az álomszerű hangzásokkal és a belorusz folklórral.
Az Isna Trio 2021 júniusában a köddel borított rétek és a közép-európai költészet hatására alakult meg a lengyel-ukrán határ közelében fekvő Gorajec faluban egy művészeti workshop alkalmával, ahol a zenészeken kívül írók, műfordítók, képzőművészek is megfordultak Közép-Európából, közte Magyarországról is. Álomszerű zenei világuk így a közép- és kelet-európai kortárs költészettel lép kölcsönhatásba. Dalaikat többek között a magyar Jónás Tamás, a lengyel Agata Jabłońska és a litván Dainius Dirgėla versei ihlették. A művek eredetiben csendülnek fel, így a különféle nyelvek muzsikája is hatással van a zene rétegeire. Az együttes hangzásának fontos összetevője az ukrán és belorusz népzene is.

A program a V4 Borders&Bridges Project keretében valósul meg a Visegrad Fund támogatásával.

Péntek – szeptember 24.

15:00–16:00
Zűrzavar Venezuelában (online videóbeszélgetés)
Karina Sainz Borgóval Kutasy Mercédesz beszélget
https://www.facebook.com/events/2118422794963741
Karina Sainz Borgo első regénye, a Megy le a nap Caracasban több mint húsz nyelven jelent meg, Magyarországon a Jelenkor Kiadó gondozásában lát napvilágot. Ebből a videóbeszélgetésből kiderül, milyen az, amikor egy anarchiába hullott országban a polgárok egyre inkább egymás ellen fordulnak.

16:00–17:00
Feleségek
Rumena Bužarovskával Kiss Noémi beszélget
https://www.facebook.com/events/2951542488449061
Rumena Bužarovska fiatal macedón szerző, az írás mellett műfordító, az amerikai irodalmak egyetemi docense, számos irodalmi folyóirat szerkesztője, valamint női storytelling-estek szervezője. Novelláskötete, A férjem tizenegy hosszabb-rövidebb történetet tartalmaz: az önbecsülésről, a hiúságról, a képmutatásról. A cím ellenére a kötet azonban nem a férjekről, hanem sokkal inkább a feleségekről szól.

17:00-18:00
Belgrádi csalódások
Igor Marojevićtyel Rajsli Emese beszélget
https://www.facebook.com/events/577710976691453
Igor Marojević történetei a magyar olvasónak is egyszerre ismerős és egzotikus miliőben és időkben játszódnak: a (poszt)titoista Jugoszlávia hanyatláskorszakában, a délszláv háborúk idején, a megnyugvást és a normalizálódást csak ideig-óráig mímelni képes kétezres években. A Belgrádi csajok című kötetének novellái véletlenül sem szándékoznak a „mi kell a nőnek?” kérdésre kielégítő válaszlehetőségeket kínálni: egyfelől erre nem igazán kínálkozik lehetőség, másrészt pedig a szövegek a margó szélére távolítják az esetleges valós igényeket.

17:00-18.30
MISZJE fogadóóra
A MISZJE nyílt fogadóóráján munkatársaink válaszolnak a felmerült szerzői jogi kérdésekre.
A PesTexten bemutatkozik a fesztivál szervezője, a Magyar Irodalmi Szerzői Jogvédő és Jogkezelő Egyesület (MISZJE). A fogadóóra alatt a jogkezelő működéséről adnak tájékoztatást munkatársaink, illetve válaszolnak a jogdíjak kifizetésével kapcsolatos kérdésekre. Szerzői jogi problémákban az egyesület jogásza segít eligazodni szerzőknek, műfordítóknak, szerkesztőknek, avagy jelenlegi és jovőbéli jogosultjainknak. Forduljanak hozzájuk bizalommal!

18:00-19:00
Határok nélkül a művészet tájain
https://www.facebook.com/events/1117518465323200
Afonso Cruz-zsal Lipták Ildikó beszélget
Afonso Cruz sokoldalú és hihetetlen termékeny tehetség: író, illusztrátor, zenész. A bluesos, swinges dalokat játszó The Soaked Lamb nevű zenekarban gitározik, bendzsózik, ukulelézik, és ha kell, énekel is. Több kötete is megjelent már magyarul, legutóbb az Időtlen napló a Csimota Kiadónál.

19:00-20:00
Megérkeztünk a sötétségbe?
https://www.facebook.com/events/842550743289051
Jacek Dukajjal Farkas Balázs beszélget
Jacek Dukajról gyakran írják a kritikusok, hogy egy-egy rövid történetében több gondolat van, mint sok más író egész életművében. Hogy ez igaz-e, a PesText Fesztiválon (is) kiderül. A lengyel sci-fi szerzőnek magyarul a negyedik kötete jelent meg, Érkezés a sötétségbe címmel, amely nyomán a Netflix készített sorozatot.

20:00-21:00
Isten hozott Budapesten!
Dragan Velikićtyel Balázs Attila beszélget
https://www.facebook.com/events/3207012522756779
Dragan Velikić kapcsolata Budapesttel saját bevallása szerint igen hosszú múltra tekint vissza, a városba visszatérni pedig mindig egyfajta ünnep számára. Egy magyar kritikusa szerint nem úgy ír a városról, mint egy külföldi szemlélő, hanem „mint valaki, aki a városnak lényegi tulajdonságait tárja fel.” Könyveit harminc éve fordítják magyarra, legutóbb a Nyomolvasó jelent meg tőle a Geopen Kiadónál.

21:00-22:30
WH: Sena / Márkos / Gryllus / G. Szabó / Németh
Shakespeare szonett-dalai a WH zenekar előadásában
https://www.facebook.com/events/862723421303175/
A WH zenekar Márkos Albert csellista és zeneszerző kezdeményezésére alakult, tagjai a magyar zenei élet népszerű szereplői: Sena Dagadu (az Irie Maffia dívája), Márkos Albert, Gryllus Samu és G. Szabó Hunor. Koncertjeiken keveredik az absztrakt hip-hop, a modern jazz, a spoken word, a kortárs improvizatív zene, a klangfarbe musik, a free jazz, és a különböző zenetörténeti utalások. A zenekar a PesText alkalmából különleges előadásra készül: Németh Jucival kiegészülve eredeti nyelven és magyarul felváltva, hol prózában, hol énekben szólaltatja meg Justus Pál, Szabó Lőrinc, Szabó T. Anna, Varró Dániel, Székely Csaba, Nádasdy Ádám, Papolczy Péter különböző Shakespeare-fordításait.
Dagadu Veronika Sena – ének
Márkos Albert – cselló
Gryllus Samu – basszusgitár
G. Szabó Hunor – dobok, basszusgitár
Vendég: Németh Juci – ének, próza

Szombat – szeptember 25.

15:00–16:00
Miről álmodik a papírlány? (online videóbeszélgetés)
Elisabetta Gnone-val Dobosiné Rizmayer Rita beszélget
https://www.facebook.com/events/2118422794963741
Elisabetta Gnone-tól elsősorban a Fairy Oak és a W.I.T.C.H. sorozatot ismerik, a PesText Fesztivál keretében azonban a Móra Kiadó gondozásában megjelenő Olga, a papírlány c. trilógia első két kötetéről lesz szó. Ezek a szövegek roppant finoman, érzékenyen foglalkoznak az önismeret, az önelfogadás és a veszteségek feldolgozása, a bánat, az elengedés kérdéseivel.

16:00–17:00
Losonci legendárium
Peter Balkóval Vass Norbert beszélget
https://www.facebook.com/events/398717135167314
Bár Peter Balko novelláskötetének megjelenése még hátravan, a magyar olvasóközönség megismerheti őt a 2021-es PesText Fesztiválon. Balko szövegvilágára egyszerre jellemző az anekdotikus elbeszélésmód és a filmes látásmód (a szerző forgatókönyvíróként is ismert hazájában), valamint izgalmasan ábrázolja elbeszéléseiben a magyar-szlovák viszonyrendszereket.

17:00-18:30
Felszabadulás
Patrick Ness-szel Nagy Boldizsár beszélget
https://www.facebook.com/events/568341944205523
Patrick Ness neve már régóta széles körben ismert a magyar olvasóközönség számára. Leginkább a Chaos Walking trilógia szerzőjeként hivatkozunk rá, azonban munkásságának sokszínűségét, változatosságát fogja reprezentálni a PesText Fesztiválon bemutatásra kerülő Szabadság című regénye, amely egy vallási közegből érkező, 17 éves meleg fiú, Adam Thorne egy napját követi végig. A nemzetközi kritikák szerint ez Ness eddigi legszívmelengetőbb, egyben legnyersebb és legőszintébb regénye, amelyben az olvasó annak a mélyére lát, hogyan ismeri fel valaki saját maga értékét.

18:30-19:00
Kapcsolódások (videóbeszélgetés, kivetítve a helyszínen)
Jonathan Marderrel Jászberényi Sándor beszélget
https://www.facebook.com/events/2118422794963741
Jonathan Mardernek számos fontos titulusát ki lehet emelni: a The New Yorker magazin, a Random House és a BBC Americának volt alelnöke, valamint alapító tagja a BAFTÁ-nak, csak hogy néhányat említsünk. Jászberényi Sándorral való beszélgetésében kiderül, milyen érdekességekkel szolgálhat a magyar könyvszakmának egy ilyen miliőből érkező tapasztalt szakember.

19:00-20:00
Alfred Nobel, ahogy eddig nem ismertük
Ingrid Carlberggel Szécsi Noémi beszélget
https://www.facebook.com/events/1003433500493305
Az August-díjas író és újságíró, Ingrid Carlberg Raoul Wallenberg után most egy Alfred Nobel-biográfiával jelentkezik, amelyben elsőként ír összefoglalást Alfred Nobelről és a Nobel-díj hátteréről.

20:00-21:00
Nem-beszélgetés a tengerről
Ismael Ramosszal és María Eloy-Garcíával Zelei Dávid beszélget
https://www.facebook.com/events/207967134660775
Az 1749.hu könyvsorozatának első darabja, a frissen megjelent Nem beszélek a tengerről című kortárs spanyol versantológia kapcsán Zelei Dávid, a kötet egyik szerkesztője kérdezi a két meghívott szerzőt. A szerkesztők szeme előtt az lebegett, hogy a kötet olvasója úgy tegye le a könyvet, hogy érzi: spanyolnak lenni valami sokkal széttartóbb, árnyaltabb, ismerősebb és idegenebb dolog holmi flamencózva dekázgató Banderasok koktélpartijánál a Costa Braván.

21:00-22:30
Muzsik és Volkova koncert
A Muzsik és Volkova dalszerző testvérpár koncertje
https://www.facebook.com/events/388780319311626/
A Muzsik és Volkova dalszerző testvérpár tagjai több mint 10 éve zenélnek együtt, duójukat 2016 nyarán alapították. Muzsik és Volkova néven új zenei világot teremtettek, dalaik érzékenyen és szókimondóan reflektálnak közösségi és magánéleti szituációkra, élethelyzetekre, közéleti történésekre. Hangszereléseiket sokszínű, kísérletező megoldások jellemzik. A Muzsik és Volkova remek folytatása a két nagy magyar közéleti krónikás megszakadt munkásságának. Nem véletlen, hogy Cseh Tamás és Dinnyés József dalokat is feldolgoztak már magas színvonalon, szellemi és lelki közösséget vállalva életművükkel. 2020 nyarától megújult zenekari felállásban is koncerteznek Takács Szabival – nagybőgő -, ill. Prommer Patrikkal - dob – kiegészülve.

Vasárnap – szeptember 26.

21:00-22:30
Prieger Zsolt: Vigyázat, ez Bob Dylan!
https://www.facebook.com/events/299015528656575
A Nobel-díjas zseni és hazudozó szerepjátékos nagyszerű lírája az Anima Sound System-főnök és rengeteg neves énekes, zenész és színész részvételével.
Kísértés, extázis, zene és költészet: a Nobel-díjas zseni és hazudozó szerepjátékos nagyszerű lírája az Anima Sound System-főnök produceri-rendezői munkájával és rengeteg neves énekes, zenész és színész részvételével Kiss Flórától Törőcsik Franciskáig, Telma Lincolntól Benkő Dávidig, VENI-től a Kodachromig egy térben, de több színpadon. Vigyázat, romantikus és felkavaró tartalom!

Jegyek:
elővételben: 1500 Ft
helyszínen: 2000 Ft

Programjaink a hatályos jogszabályoknak megfelelően magyar védettségi igazolvánnyal / EESZT applikációval vagy EU-s Covid-igazolvánnyal, valamint érvényes személyi igazolvány vagy útlevél együttes felmutatásával látogathatóak.

A PesText Fesztivál teljes programját ITT találod:
https://pestextfestival.hu/musorfuzet-2021/