Ugrás a tartalomra

Pablo Picasso megannyi arca

Pablo Picasso és a régi mesterek portréinak kapcsolatára, valamint a spanyol művész karikatúrák iránti rajongására helyezi egyebek között a hangsúlyt a National Portrait Gallery ősszel nyíló nagyszabású tárlata, amelyet a barcelonai Museu Picasso szakembereinek együttműködésével állított össze a londoni arcképcsarnok.

    A Picasso Portraits (Picasso Portrék) című tárlat kurátora, Elizabeth Cowling szerint a kiállítás egyedülálló lehetőséget nyújt a látogatóknak arra, hogy a portréfestészet történetébe ágyazva szemléljék Picasso munkáit – írta a The Art Newspaper című kulturális hírportál.
    "Picasso különbözik a múzeum gyűjteményében őrzött művek alkotóinak nagy részétől, akiket megfizettek, hogy megfessenek egy-egy történelmi alakot; ő a környezetében levő személyeket örökítette meg, mindenfajta megbízás nélkül. Munkáiban azonban visszaköszönnek a klasszikus portréfestészet elemei" – magyarázta a kurátor. Hozzáfűzte: "A célom az volt, hogy megmutassuk Picasso portréinak sokféleségét, de egyszersmind rávilágítsunk a múzeum állandó gyűjteményében lévő műalkotásokkal való kapcsolatukra".
    A több mint 75 alkotást felvonultató tárlat egyik része Picasso és a régi mesterek portréinak, festményeinek kapcsolatát boncolgatja. Ebben a szekcióban kap helyet Az udvarhölgyek (Las Meninas, 1957) sorozat egyik festménye, amely Velázquez azonos című híres alkotásának újraértelmezése, valamint Degas és Rembrandt inspirálta munkák.
    A spanyol művész jól ismert absztrakt alkotásai, úgy mint az első feleségét, Olga Koklovát ábrázoló Femme au chapeau (Olga) – Nő kalapban (Olga) – című 1935-ös alkotás mellett, Picasso korai munkái, valamint az 1900 és 1957 között készített karikatúráinak lenyűgöző gyűjteménye is terítékre kerül.
    A gúnyrajzok nagy része a Museu Picasso és Jaume Sabartés, Picasso barátjának és személyi titkárának gyűjteményéből származik és soha ezelőtt nem állították ki őket Barcelonán kívül. "Picasso humorérzéke gyakran nincs kellően hangsúlyozva, ám ez fontos eleme a munkásságának. Nyolcéves korától fogva rajzolt karikatúrákat" – mondta Cowling.
    Az október 6. és 2017. február 5. között látogatható tárlaton továbbá a British Museum-tól, a párizsi Pompidou központtól, a New York-i Modern Művészetek Múzeumától, a Chicagói Művészeti Intézettől, a Philadelphiai Művészeti Múzeumtól és magángyűjtőktől, valamint Picasso örököseitől kölcsön kapott alkotások sorakoznak.
    A művész nagyszámú önarcképét is felvonultató tárlat 2017. március 17. és június 25. között a Museu Picasso-ban fog vendégeskedni.  (MTI)