Ugrás a tartalomra

Óriásplakát-kiállítással vár a 100 szóban Budapest

Nyolc év és több mint tízezer történet! A 100 szóban Budapest mára már hagyományt teremtett a fővárosban, és évről évre egyre többen várják, vajon ki nyeri el a fődíjat. A pályázat idei huszonhárom legjobb történetét, és a hozzájuk készült illusztrációkat november 25-től bárki megnézheti a Városháza parkban.

Szinte valamennyien bő egy éven át lestük otthonainkba bezárkózva, ahogyan az Apokalipszis Lovasai biciklis ételfutárok képében száguldoznak a főváros kiürült utcáin. Ez után az időszak után különösen jól esik újra birtokba venni közös tereinket. Jó érzés a történeteket olvasva szembesülni azzal, hogy a számtalan különbségen túl mennyire hasonlóan gondolkodunk a városról; ő is ott lett szerelmes, őt is ott hagyták el, ő is észrevette: megállt az óra az Oktogonon. Mindig éjfél van és mindig dél. Jó engedni a 100 történet ritmusának, ahogy újra birtokba vesz minket Budapest.

A Magyarországon nyolcadik alkalommal meghirdetett 100 szóban Budapest történetíró pályázat lényege az egyszerűség: a résztvevőknek maximum száz szóban kellett megfogalmazniuk gondolataikat, érzéseiket, benyomásaikat Budapestről. A szervezők, a Mindspace tagjai a chilei Plagio csapatától vették át a történetíró pályázat ötletét. Idén a korábbi tizenkettő helyett huszonhárom illusztráció készült a legjobb történetekhez, kortárs magyar grafikusok közreműködésével.

A beérkezett pályázatok közül a zsűri – Varró Dániel költő, műfordító, Janecskó Kata újságíró, a 2020-as 100 szóban Budapest pályázat első helyezettje, Szemes Botond irodalmár, kultúratudós és Szemes Máté szövegíró, kommunikációs tanácsadó – Fazekas Viktor Telezöld című művét találta a legjobbnak. A második helyen Homan Bence Antonio Banderas, a harmadik helyen pedig Deák Dániel Őszi szélben, Budapesten című verse végzett. A 18 év alatti kategória győztese Barabás Mikolt lett, A polgárpukkasztó lufi című írásával.

A huszonhárom legjobb pályaműhöz Biacsics Renáta/ Renya, Hitka Viktória, Zsuffa Zsanna, Moroncsik Ádám, Pernyész Dóra, Bíró Anna, Szabó Imola Julianna, Láng Anna, Holbis Emőke, Zengővári Judit, Cseszneg Gyöngyi, Thury Lili, Lobot Balázs, Stocker Alíz, Orosz Annabella, Herbszt László, Rumi Zsófi, Háznagy Gáspár, Radványi Maja, Jásdi Juli, Szigeti Árpád, Neszmélyi Réka és Édes Piroska készített illusztrációkat, melyek november 25-től december 13-ig láthatóak Budapesten a Városháza parkban.

A szervezők – a Mindspace tagjai – különösen örülnek annak, hogy a száz legjobb pályamű POKET kiskönyv formájában is megjelent, amely már kapható az automatákban.

A 100 szóban Budapest pályázat a Mindspace, Budapest Főváros Önkormányzata és a Budapest Brand közös projektjeként, utóbbiak támogatásával valósul meg.

További információ: 100szobanbudapest.hu

Fb-esemény: fb.me/e/2XCIaHpX2

1. helyezett: Fazekas Viktor: TELEZÖLD

Senki nem tudja, hogy pontosan hogyan, de egyszer csak a város összes piros lámpája zöldre váltott. Mégis, csodával határos módon senkinek nem esett baja. A körúti taxisok sosem látott előzékenységgel engedték a zebrára lelépni a kisnyugdíjasokat, miközben azok zergefürgeséggel szökkentek a túloldalra. Mivel a villamosvezetőknek nem kellett a fékbe taposni, a forgóban kapaszkodás nélküli emberek sem döccentek egymásnak. Még a Margit-sziget sorompói is dicsőn a magasba emelkedtek, ám sem a kíváncsi turistákat szállító busz, sem a kacagó apukák által hajtott nyikorgó bringóhintók nem ütköztek össze a kocogó emberekkel. A folyton rohanó város egy röpke pillanatra célba ért.

2. helyezett: Homan Bence: ANTONIO BANDERAS

Egyszer Antonio Banderas elsétált előttem a Nyugatinál. Nem ő volt az.

További részletek:

Web: 100szobanbudapest.hu
Facebook: fb.com/100szobanBudapest
Facebook-esemény: fb.me/e/2XCIaHpX2
Instagram: instagram.com/100szobanbudapest