Ugrás a tartalomra

Nyílt Fórum 2019/20 drámapályázat

A Dramaturg Céh drámaírók jelentkezését várja a Nyílt Fórum írói vándortáborába. Pályázni teljesen vagy nagy részben kidolgozott drámaszövegekkel lehet. 

A Színházi Dramaturgok Céhe egyik legfőbb tevékenysége a kortárs dráma fejlődésének elősegítése, támogatása. Ennek a tevékenységnek a legkiemelkedőbb rendezvénye a Kortárs Magyar Dráma Nyílt Fóruma nevű esemény, amelyet az alapítók 1985-ben indítottak útjára. Az első 15 évben a Nyílt Fórum a zalaegerszegi színház segítségével és közreműködésével, az egervári várban működött, majd 2001-ben Pécsre költözött, és a POSZT ideje alatt, széles ismertségre tett szert a szakma és a közönség körében. 2016-tól új formát öltött a Nyílt Fórum: több állomásos szövegfejlesztő és mentoráló írói vándortáborrá alakult, ahol a beküldött darabok közül kiválasztott drámák szerzőivel folytattunk időről-időre intenzív konzultációt. A megújult forma sikerén felbátorodva idén negyedszer is útjára indítjuk a Nyílt Fórum írói vándortábort.

Felhívunk minden drámaírással foglalkozó szerzőt, írót, költőt, irodalmárt, hogy 2019. október 15-ig küldje el létező drámai szövegét a nyiltforum19@gmail.com címre. Olyan műveket várunk, amelyek egészben vagy legalább nagy vonalaiban (fele részében) már kidolgozottak, és a folytatásuk is kigondolt, leírt, legalább vázlatos formában. A Fórumon csak még be nem mutatott drámákkal foglalkozunk. Természetesen a szerzői nyitottság is az együttműködés elengedhetetlen feltétele.

November folyamán csak dramaturgok részvételével választjuk ki a beérkezettek közül azokat a szövegeket, amelyekkel ebben az évadban dolgozni fogunk. A döntés határideje: 2019. november 30. Ezután a kiválasztott szövegek szerzőit meghívjuk 2020 januárjában egy hosszú hétvégére, amikor dramaturgok a hozzájuk csatlakozó színházi emberekkel, rendezőkkel, színészekkel, kritikusokkal, írókkal csoportokban konzultálnak a drámai szövegekről, értékelik azokat, javaslatokat fűznek hozzájuk, tanácsokkal látják el a szövegek íróit. A továbbiakban azt várjuk a szerzőktől, hogy a következő másfél-két hónapban fejlesszék szövegeiket. Lehetőség van arra is, hogy a szerzők mentort, segítő tanácsadót válasszanak maguknak.

2020 tavaszán Debrecenben, a Deszka Kortárs Drámafesztiválhoz kötődő workshopon már a továbbfejlesztett  drámai művekkel találkozik a Nyílt Fórum, együtt tekintjük át a drámákon esett változásokat, fejlődést. A műveket, illetve működésüket is próbára tesszük részletek felolvasásával.

Az így már két fordulóban fejlesztett drámákat 2020 júniusában, a POSZT-on széles nyilvánosság előtt zajló, neves rendezők és színészek által létrehozott felolvasószínházi előadásokon mutatjuk be. A folyamat záróakkordjaként, 2020 őszén a szövegek megjelennek a Nyílt Fórum Füzetek 2019/20-as számában.

A felhívás elsősorban azoknak szól, akik rugalmasak és kíváncsiak más véleményekre, valamint részt tudnak venni a teljes eseménysorozaton, hiszen szakmailag, a szöveg fejlesztése szempontjából célszerű a Nyílt Fórum minden állomásán jelen lenni.  A beválogatott szerzők részére az egyes fordulók úti-, szállás- és étkezési költségeihez hozzájárulunk, illetve álljuk azt.