Ugrás a tartalomra

Megnyílt Varga Sinai Gizella Útleírás című kiállítása

 Varga Sinai Gizella képzőművész Útleírás című tárlata festett és írásokkal ellátott vásznakon, ruhákon, szőnyegeken meséli el a művész élettörténetét a Várkert Bazárban.

    Varga Sinai Gizella magyarként, nőként, a 3000 éves perzsa kultúra, Irán jelenkori művészetének elismert szereplőjeként, a 12 kortárs, iráni festőnőből álló Dena csoport alapító tagjaként, több mint 40 színházi darab, és film díszlettervezőjeként és színészeként, számos performansz írója és rendezőjeként kiállításaival bejárta a világot – idézte fel a művész életének legfontosabb állomásait Lévai Anikó a tárlat keddi megnyitóján.
    Kiemelte: az alkotónál tapasztalható "megérkezettség" jellemzően azoknál figyelhető meg leginkább, akiknek élete – Gizellához hasonlóan – nyughatatlan, változatos és fordulatokkal teli volt.
    Jankovics Marcell, a Magyar Művészeti Akadémia alelnöke úgy fogalmazott: izgalmas látni, hogy mennyire dominál a képzőművész világában az álomszerűség és a varázslat, és hogyan ötvözi a két kultúra örökségeit azzal a játékkal, hogy európai alapmotívumokat használ keleti anyagokon.
    A tárlaton látható, magyar és perzsa motívumokat egyaránt alkalmazó, festett és írásokkal ellátott vásznakon, ruhákon, szőnyegeken a Share Farang, a camera obscura keleti ősének eszközeivel saját élettörténetét meséli el Varga Sinai Gizella.
    A bemutatón látható az alkotó életét és művészetét feldolgozó film is, amelyet Khosrow Sinai filmrendező, a művész férje készített feleségéről.
    A több mint 40 évig Iránban élő és alkotó képzőművész a megnyitón úgy fogalmazott: olyan ez a kiállítás, mint a tékozló fiú esete, aki visszatér a szülői házhoz és megmutatja a kincseket amiket talált.
    A 2007-ben Finnországban kezdődött vándorkiállítás hetedik, magyar állomása a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében, a Magyarok Háza rendezésében valósult meg. A tárlat május 14-ig látogatható.  (MTI)