Ugrás a tartalomra

Mediterrán életérzés a Zeneakadémián

 

Mediterrán életérzést közvetít a Nemzeti Filharmonikusok április 20-i hangversenye Carlo Montanaro vezényletével a Zeneakadémián.

Az esten Rossini A sevillai borbély című művének nyitánya, Joaquín Rodrigo Aranjuezi gitárversenye és Brahms III. szimfóniája hangzik el, közreműködik Csáki András gitárművész.

    A hangverseny egzotikus színfoltja a zenekari gitárzene csúcsának tartott Aranjuezi-concerto, amelyet II. Fülöp királyi palotájának kertje ihletett. A hároméves kora óta világtalan Rodrigo a magnóliafák illatát, a madarak énekét, a szökőkutak csobogását kívánta kifejezni a zene eszközeivel. Háromtételes gitárversenyét a 2. világháborút megelőző hónapokban Párizsban komponálta és Regino Sáinz de la Maza spanyol gitárművész-zeneszerzőnek ajánlotta. A darabot Csáki András gitárművész szólaltatja meg - közölte a zenekar az MTI-vel. 
    A Nemzeti Filharmonikusok április 27-én Schumann- és Mendelssohn-műveket adnak elő Joáv Talmi vezényletével, Alon Goldstein zongoraművész közreműködésével a Zeneakadémián. 
    A műsort egy különlegesség nyitja, Talmi ugyanis Schumann Gyermekjelenetek című zongorasorozatát ültette át zenekarra. Rendhagyó formában szólal meg Mendelssohn híres vonósoktettjének egyik tétele is, amelyet a fiatal szerző az I. szimfónia londoni bemutatójához írt át. A virtuóz és dallamgazdag g-moll zongoraversenyt az est második részében Schumann II. szimfóniája követi.

 

Forrás: MTI