Ugrás a tartalomra

Magyar plakátokból nyílik kiállítás Rómában

 Az utóbbi évtizedek kulturális és közéleti eseményeiből merítő alkotások révén mutatkozik be a magyar plakátművészet Rómában a Magyar Plakát Társaság pénteken nyíló kiállításán.

    A Római Magyar Akadémián december 8-ig megtekinthető tárlaton 27 magyar grafikus alkotásai láthatók.
    A 2004-ben alakult Magyar Plakát Társaság (MPT) művészei első alkalommal mutatkoznak be az olasz fővárosban. A művészek egy-egy plakátjának témáját Olaszország ihlette, a többi plakát az alkotókat mutatja be. A kiállítást hirdető plakát Pinczehelyi Sándornak, az MPT elnökének a munkája: egy csokornyakkendőt ábrázol, amely egybefogja a magyar és az olasz trikolór színeit. Ilyet viselt a művész is, amikor részt vett az 1988-as velencei biennálén.
    "A plakát a 19. század végétől jelentős szerepet tölt be a magyar művészetben. Elég Pachl Viktor 1905-1906-os unicumos plakátjára gondolni a hajótöröttel. Ugyanígy a kereskedelmi és a kulturális plakátok a nyolcvanas években is elterjedtek voltak. A plakát a kifejezési szabadságot, egy mindenki számára könnyen érthető nyelvet, a sokszorosíthatóságot képviseli és bárhol ki lehet ragasztani" - mondta el Ordasi Zsuzsanna, művészettörténész, a veszprémi Pannon Egyetem docense, a kiállítás olasz katalógusának fordítója az MTI-nek.
    Hozzátette, hogy az MPT elődje az 1987-ben alakult DOPP Csoport volt Ducki Kristóf, Orosz István, Pinczehelyi Sándor és Pócs Péter részvételével. A magyar politikai plakátok történetében az egyik legismertebb Orosz István 1989-es munkája a Magyarországról távozó, tarkóját mutató szovjet katonáról Továris konyec felirattal.
    A Római Magyar Akadémián kiállított plakátok az olasz és a magyar történelem, zene, képzőművészet, sport eseményeit és ezek művészi kifejezéseit keltik életre, amelyek között a magyar korona, a római Pantheon és a velencei Szent Márk tér oroszlánja is látható.
    A kiállítást az idei olasz-magyar kulturális évad keretében rendezik meg. Az eseményről az Il Giornale dell'Arte olasz művészeti újság is beszámol. (MTI)