Ugrás a tartalomra

A Magvető Kiadó programjai

Pilinszky János: Beszélgetések Sheryl Suttonnal

Június 2-án 16 órakor Bende Józseffel, a kötet szerkesztőjével beszélget Szegő János a Líra Könyv facebook-oldalán.
 

A könyvről
Pilinszky János: Beszélgetések Sheryl SuttonnalPilinszky János 1977-ben megjelent Beszélgetések Sheryl Suttonnal című esszéregénye egy fiktív párbeszéd, alapja azonban egy valóságos találkozás. A költő Párizsban látta Robert Wilson társulatának A süket pillantása című emblematikus színházi előadását, amelynek főszerepét az amerikai fekete színésznő, Sheryl Sutton játszotta. Pilinszky később személyesen is megismerkedett és barátságot kötött a színésznővel, akivel többször találkozott Párizsban. Beszélgetéseik szolgáltak kiindulópontul - költészet és valóság éteri határán, lévén Pilinszky nem tudott angolul, az amerikai színésznő pedig keveset értett franciául - a könyv anyagához. A Beszélgetések a Pilinszky-életmű egyik legkülönlegesebb, kultikus darabja. Az új kiadásban szövegváltozatok, naplójegyzetek, levelek egészítik ki az esszéregényt, valamint a legendás borítókép mellett eddig nem publikált fényképek és fakszimilék teszik még közvetlenebbé ezt a rendkívüli találkozást.

Spiró György: Malaccal teljes éveink

Margó Irodalmi Fesztivál
Június 3-án 20 órakor Spiró Györggyel Margócsy István beszélget élőben a Malaccal teljes éveink című esszékötetről a Margó Irodalmi Fesztivál facebook-oldalán
Az esemény a facebookon

A könyvről

Spiró György új könyve egy hosszabb és két rövidebb esszét tartalmaz, amelyek felfűzhetők az 1969–1989–2019-es évszámokra. A címadó esszé önéletrajzi történet, személyes visszaemlékezés az Eötvös Collegiumra, amelynek Spiró György is tagja volt a hatvanas évek második felében. Az írásból megismerjük a kollégium belső szokásait, rítusait, mindennapjait. Spiró a rá jellemző módon nemcsak felidézi a korabeli eseményeket, hanem elemzi is azokat: kik és miképpen találkoztak akkor a Ménesi úton? Honnan érkeztek a népiek és az urbánusok, hol volt az a hely – szellemi és fizikai értelemben –, ahol együtt lehettek, és milyen életutak – kelepcék, zsákutcák – vártak rájuk a továbbiakban? Mintha az Álmodtam neked novelláinak személyességét vegyítenénk a Tavaszi tárlat keserű történelmi antropológiájával – így lesz ez a mesteresszé portré és tablókép egyszerre. A két rövidebb esszé közül az egyik 1989-cel, a másik pedig a jelen és a jövő politikai-társadalmi kilátásaival foglalkozik.

 

Fehér Boldizsár: Vak majom

Margó Irodalmi Fesztivál
Június 5-én 15 órakor Fehér Boldizsárral Valuska László beszélget élőben a Margó-díjas regényről a Margó Irodalmi Fesztivál facebook oldalán
 

A könyvről
Két Nobel-díjas tudós bejelenti egy párizsi luxusszálloda lakóinak, hogy a következő napokban egy kísérletben fognak részt venni. A történetet egy huszonéves fiú meséli el, aki nem olyan rég még Magyarország leggazdagabb embere volt. Most azonban nincstelenül fut a rendőrség elől. Épp abban a hotelben keres menedéket, ahol a furcsa emberkísérlet zajlik. A Vak majom, Fehér Boldizsár első regénye, letehetetlen olvasmány. Humoros kalandregény a felelősségvállalásról és az ember helyéről a világban.

Könyvheti Magvető-est a Radnóti Színházzal

Június 5-én 19 órakor a Líra Könyv facebook-oldalán

A Magvető Kiadó ebben a szokatlan és furcsa helyzetben sem szakítja meg a közel három évtizedes hagyományt: lesz könyvheti Magvető-est. Ezúttal nem a Radnóti Miklós Színházban, hanem a Líra Könyv facebook oldalán június 5-én, pénteken 19 órakor.

A házigazda Bálint András és Szegő János lesz, velük tart Dávid Anna, a Magvető igazgatója és Kováts Adél, a Radnóti Miklós Színház igazgatója. Főszerepeben a Magvető „könyvheti” újdonságai lesznek: Erdős Virág Hősöm és Krusovszky Dénes Áttetsző viszonyok című verseskötete, Nádasdy Ádám első szépprózai könyve, A szakállas Neptun, Pilinszky János Beszélgetések Sheryl Suttonnal című kultikus könyve, Spiró György esszékötete, a Malaccal teljes éveink és Szilasi László új regénye, a Kései szerelem.
A könyvheti újdonságokból László Zsolt, Martinovics Dorina, Pál András, Porogi Ádám, Rusznák András és Sodró Eliza, a Radnóti Miklós Színház művészei olvasnak fel részleteket.

Grecsó Krisztián: Vera

Margó Irodalmi Fesztivál
Június 5-én 20 órakor beszélgetés a Libri irodalmi közönségdíjas Grecsó Krisztiánnal és a Libri irodalmi díjas Láng Zsolttal. A szerzőkkel Valuska László beszélget a Margó Irodalmi Fesztivál facebook-oldalán közvetítjük.

A könyvről
Grecsó Krisztián: VeraSzeged, 1980. Vera az általános iskola negyedik osztályába jár, jó tanuló, jó sportoló. A papa a honvédségen dolgozik, a mama meg minden nap várja őt tanítás után. De Vera biztonságosnak hitt élete pár hét leforgása alatt megváltozik. Az egyik eseményből következik a másik, mintha dominók dőlnének egymás után, mégsem lehet tudni, vajon mi indítja el az események láncolatát. Mi fordítja szembe végzetesen az addigi legjobb barátnőjével? Miért olyan jó és ugyanakkor ijesztő egyre több időt tölteni Józeffel, az új lengyel fiúval? És miért vannak a felnőtteknek titkaik, ha Verától azt várják el, hogy ő mindig csak az igazat mondja?

Grecsó Krisztián regénye arról szól, hogy a családi titkokat felfedni nemcsak tudás, de bátorság kérdése is. Vera felismeri: vannak helyzetek, amikor idő előtt kell felnőttként viselkednünk. És hogy fel lehet nőni a feladathoz.

Szilasi László: Kései házasság

Margó Irodalmi Fesztivál
Június 6-án 17 órakor Szilasi Lászlóval Valuska László beszélget a Kései házasság című regényről a Margó Irodalmi Fesztivál facebook oldalán.

A könyvről
Szilasi László: Kései házasságVajda Ilma és Gavenda Péter 1964-ben találkozik Szegeden. Még nem tudják, hogy ha nem is együtt, de egymás mellett fogják leélni az életüket: mindketten Árpádharagoson lesznek tanárok. Az 1964 és 2019 között játszódó regény mindegyik fejezete egy-egy év metszete: Ilma és Gavenda viszonya másokkal kötött házasságokat és történelmi fordulókat egyaránt túlél, de kérdés, vajon ellenálló tud-e maradni az idő múlásával szemben.
Szilasi László könyvében a történelem nem kulissza, hanem egyenrangú szereplő. A regény hol idilli, hol melankolikus, de mindig kristálytiszta és tűpontos rajz közös múltunkról és arról a törékeny erőről, amely két embert összeköthet.

Nádasdy Ádám: A szakállas Neptun

Margó Irodalmi Fesztivál
Június 6-án 20 órakor Nádasdy Ádámmal Veiszer Alinda beszélget A szakállas Neptun című kötetről a Margó Irodalmi Fesztivál facebook-oldalán.

Nádasdy Ádám: A szakállas Neptun

Nádasdy Ádám novelláiból megtudhatjuk, milyenek a melegek: éppen olyanok, mint bárki más.
Mindeközben mégis olyan kalandokba keverednek, amelyekbe mások nem. Például mit tehet egy magyar fiú, ha Angliában melegbárt keresve éppen egy rendőr akarja útba igazítani? Egy baráti társaság vidéki kirándulásán meddig lehet eltitkolnia egy homoszexuális párnak, hogy nem csak haverok? És mit keres hajnalban négy pucér férfi Rómában a Trevi-kútban?
Nádasdy Ádám első szépprózai könyvében szerelmes történeteket olvashatunk arról, hogyan lehet felvállalni az érzéseinket, hogyan lehet úrrá lenni testi és lelki vágyainkon, vagy éppen hogyan uralkodnak azok mirajtunk.

Krusovszky Dénes: Áttetsző viszonyok

Margó Irodalmi Fesztivál
Június 7-én 17 órakor Krusovszky Dénessel Szegő János beszélget élőben az Áttetsző viszonyok című kötetről a Margó Irodalmi Fesztivál facebook oldalán.

A könyvről
Krusovszky Dénes: Áttetsző viszonyokMindannyian ismerjük azokat a pillanatokat, amelyekben egyedül vagyunk: az elalvás, az ébredés előtti perceket, amikor már tudjuk, hogy valamit épp elfelejtünk, de már nem tudjuk, hogy mit. Krusovszky Dénes új verseskönyve ezeket a pillanatokat szólaltatja meg.
Az Áttetsző viszonyok egy modern álmoskönyvhöz hasonló: a szürreális, mégis mindennapi, szokatlan képek megfejtése az olvasóra vár.

Erdős Virág: Hősöm

Margó Irodalmi Fesztivál
Június 7-én 18 órakor Erdős Virággal Valuska László beszélget élőben a Hősöm című kötetről a Margó Irodalmi Fesztivál facebook-oldalán.
 

A könyvről
Erdős Virág: HősömA Hős utcában található Budapest legnagyobb, jelenleg felszámolás alatt álló szegregátuma. Erdős Virág az utóbbi néhány évben sok időt töltött az itt élő gyerekek és felnőttek között, a versek az ő történeteiknek adnak hangot. A könyvben látható fotókat a szerző készítette a helyszínen.

Bereményi Géza: Magyar Copperfield

Margó Irodalmi Fesztivál
Június 7-én 19 órakor Bereményi Gézával beszélget Szegő János a Magyar Copperfield című regényről a Margó Irodalmi Fesztivál facebook oldalán.
 

A könyvről
Bereményi Géza: Magyar CopperfieldBereményi Géza régóta várt önéletrajzi regénye elsősorban a gyermek- és ifjúkorral foglalkozik. Ismerős lehet nekünk ez a világ csodálatos filmjéből, az Eldorádóból, és Cseh Tamásnak írt dalaiból is. A második világháború után a Teleki téren felnövő gyereket nagyszülei és a Teleki téri piac nevelték. 1956-ban tízévesen éli át a forradalom fordulatait, hogy kamaszkori lázadása és ifjúkori indulása egybeessen a Kádár-rendszer megszilárdulásával. Bereményi önéletírásában sorra veszi és ragyogó portrékban örökíti meg élete meghatározó figuráit és találkozásait. Ez a memoár magyar történelem krónikája emberközelből, emellett egy érzékeny művész vallomása.

Tóth Krisztina: Csütörtök van

Margó Irodalmi Fesztivál
Június 7-én 20 órakor Karanténszínház a Margó Irodalmi Fesztivál facebook-oldalán
Közreműködik: Láng Annamária, László Zsolt, Pallagi Melitta
Rendező: Szikszai Rémusz

„A Csütörtök van áprilisban született. Azokban a napokban folyamatosan emelkedett a betegek száma, nem tudtuk, mi vár ránk. Én egy kis faluba költöztem, naponta egyszer néztem a híreket, különben meg bámultam az elhagyatott utcát. Itt, a tóparton könnyebb volt átvészelni ezeket a szorongató napokat, és az, hogy ezen a drámán dolgoztam, csak tovább oldotta bennem a feszültséget. Valószínűtlennek és abszurdnak tűnt minden, ami körülöttünk történik. A biciklit tekerő, maszkos parasztasszonyok, a faluban cirkáló hangosbemondós autó, a baljós csend, a lehúzott redőnyök, a félbehagyott építkezés a szeles strandon. Tavasz lett, aztán egyszer csak leesett a hó, utána meg elolvadt, és továbbra sem tudtunk semmit. Milyen nap van ma?- kérdezte minden reggel a kislányom. Csütörtök, mondtam az egyik reggelen, aznap, amikor álmosan keresgéltem a Zoomot, hogy csatlakozzunk az online órához. Csütörtök van, mondtam álmosan, mert alig aludtam valamit. Jó, hogy volt ez a felkérés, és jó, hogy volt az a szélcsengő az ajtónk előtt.” (Tóth Krisztina)

Forrás: Magvető Kiadó