Ugrás a tartalomra

Lajtos Nóra Bella István-díjas

A Magyar Írószövetség és Érd Megyei Jogú város közös díját, a Bella István-díjat március 15-én adta át Rózsássy Barbara, a Magyar Írószövetség titkára és Érd MJV képviselője Lajtos Nóra költő részére. A díjazottat Kulin Borbála költő, irodalomtörténész laudálta.

A Bella István-díj annak a költőnek adományozható, aki munkásságában kötődik a nemzeti irodalom értékes hagyományaihoz, így Bella István életművének szellemiségéhez, és olyan fiatal, vagy középnemzedékhez tartozó alkotó, aki a költői, műfordítói pályán már eredményeket ért el.

"Lajtos Nóra sokszínű és sokféle műfajban alkotó szerző. Biztonsággal közlekedik vers és gyerekvers, próza, tárca, kritika és novella között. Tud tudatosan, formák által, fegyelmezetten írni, de ismeri a zsigerből jövő írás természetét is" –jellemezte a díjazott életművét Kulin Borbála.

Lajtos Nóra gyermek- és ifjúkorát Nádudvaron töltötte, 1995-ben érettségizett a püspökladányi Karacs Ferenc Gimnáziumban, ezután a Nyíregyházi Főiskolán tanult magyar–ének-zene, zongoraoktató szakon. A Debreceni Egyetemen 2002-ben szerzett magyar szakos diplomát, majd PhD oklevelet summa cum laude minősítéssel. A Magyar Írószövetség tagja.
Előadásokat tartott többek között Kolozsváron, Kaposváron, Pécsett, Budapesten a Magyar Művészeti Akadémián.
Ösztöndíjai, díjazásai: NKA-ösztöndíj (2016), Debrecen Kultúrájáért Alapítvány ösztöndíja (2018), a Litera.hu kritikapályázat I. díja, haikupályázat kiemelt díja, Irodalmi Jelen prózapályázat I. díja.

1997 óta publikál különböző irodalmi folyóiratokban: az Irodalmi Jelenben, a Magyar Naplóban, a Hitelben, a Bárkában, a Napútban, a Szabolcs-Szatmár-Beregi Szemlében, a Pannon Tükörben, a Partiumban, az Agriában, a Vörös Postakocsiban, a Forrásban, a Tiszatájban.

Főbb kutatási területe Sánta Ferenc novellisztikája, a XX. századi irodalom története.

Állandó szereplője a Versmaratonnak. Művei jelentek meg Az év versei, Az év novellái, illetve A századelő novellái című antológiákban.

Könyvei: A tiszta beszéd varázsa (2014) tanulmánykötet; Sorsszimfóniák (2015) verseskötet, Példázat és etika: Sánta Ferenc rövidprózája (2018) monográfia, A Szerzőbe oltott tisztelet jogán (2019) tanulmány- és kritikakötet; Szívben fészkelő (2020) verseskötet; A tölcsérjázmin éneke (2021) istenes verseskötet; Cserbóka (2022) gyermekversek; Tarisznyaversek (2022), versek; A gyermekkor tenyerén (2022), versszociográfia; Fehér szektor (2022) novellák.

Forrás: Magyar Nemzet