Ugrás a tartalomra

Johana Trajanova Törékeny című tárlatát Wehner Tibor nyitja meg a Bolgár Kulturális Intézetben

Johana Trajanova a szófiai Krasztyo Szarafov Film- és Színművészeti Egyetem dramaturg szakán 2014-ben szerzett diplomát.
Érdeklődése fokozatosan a fotózás felé fordul, első önálló tárlata ÁLMODOM címmel nyílt meg 2018-ban Szófiában. A művészi installáció ötvözi a fotográfia kifejező eszközeit, a fényt és a hangot.
Második önálló tárlatát a fotóművész 2020-ban TALPALATNYI FÖLD címmel rendezi meg. A kiállítás kerete: szabad téren összeállított gömbszerkezet. Az alkotó ezúttal is együtthatásban használja a fényképezés

A fotókiállítás témája a törékenység.
Lényegét tekintve a törékenység átmeneti, finom és tökéletességre törekszik. A botanikai virág formáját használva fel a projektum időbeliségünket, érzéklétünket és törékenységünket figyeli meg, fejezi ki.
A levél, a virágszál, a virág maga, a fa rügyet bont, szirmot nyit, levélbe borul, illatot áraszt, elvirágzik, elhervad, elszárad, meghal – de csak egyszer. Másik virág születik, bimbózik, bont levelet, illatozik, virágzik, majd hervad el és meghal – csak egyszer. Ahogy a természet elemeiben a törékenységet keressük, akként – a lélekét is. Az önmagunkét.
Törékenyek vagyunk?