Ugrás a tartalomra

Ismét megjelenik a Kelet Felől című folyóirat

Több éves szünet után ismét megjelenik a Kelet Felől című irodalmi, művészeti és társadalomtudományi folyóirat, miután a százhalombattai önkormányzat átvette a kiadói jogokat. A kívül-belül megújult lap első számát a napokban vehették kézbe az olvasók.

    Mint azt Fazekas István költő-műfordító, a szerkesztőbizottság vezetője az MTI-nek csütörtökön elmondta, a folyóirat egyelőre negyedévenként jelenik meg országszerte, de a tervek szerint később Erdélyben, a Felvidéken, Kárpátalján, a Vajdaságban és Ausztriában is terjesztik majd. Pozsgay Imrét, a folyóirat felelős szerkesztőjét idézve kiemelte, hogy a Kelet Felől elsősorban a nemzetmegtartó értékek közvetítője lesz.
    Az újrainduló folyóirat szerkesztőbizottságában neves költők, írók, műfordítók, illetve jogászok kaptak helyet, közöttük Csoóri Sándor és Serfőző Simon költők, Hubay Miklós drámaíró, Bordás Mária egyetemi tanár, a Jogászegylet alelnöke, illetve Zombor Ferenc jogász, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium helyettes államtitkára - tette hozzá Fazekas István.
    Az első lapszám külön blokkban emlékezik meg Utassy József tavaly elhunyt Kossuth-díjas költőről, a kortárs prózát, illetve lírát pedig Sarusi Mihály, Dusa Lajos és Tamás Menyhért novellái, versei képviselik. Újdonság a társadalomtudományi rovat, amelyben ezúttal a magyar közigazgatás helyzetéről szóló írás mellett Pozsgay Imre visszaemlékezései olvashatók a rendszerváltásról és 1956-ról. De a Kelet Felől külön rovatot szán a fiatal tehetségeknek és a kritikai írásoknak is.
    A szerkesztők egyhangú véleménye szerint Százhalombatta ezzel a folyóirattal intenzívebben bekapcsolódhat az országos kultúra vérkeringésébe és az országos kultúra is jobban otthonra találhat "Battán" - mutatott rá Fazekas István.
    A Kelet Felől 1993-ban jelent meg először, alapító főszerkesztője Madár János költő volt, aki a megújult kiadvány szerkesztőbizottságának is tagja. A folyóirat 2004 decemberéig havonta jelent meg, újjáélesztéséről, a kiadói jogok átvételéről tavaly ősszel döntött a százhalombattai képviselőtestület.      (MTI)