Ugrás a tartalomra

Ismét Hey, June! fesztivál a Müpában

Antonia Vai, a Konyha, a Kéknyúl, az Elefánt, valamint a Special Providence ad koncertet a Hey, June! idei sorozatában. A Müpa 2010-ban indult nyárindító könnyűzenei fesztiválja idén június 18-tól 23-ig tart.

    A svéd-magyar Antonia Vai a hazai könnyűzene üde színfoltja: világzenével fűszerezett, soulos popzenéjének könnyed hangvételéhez komoly mondanivaló párosul. A Stockholmban született énekesnő 2013-ban költözött Budapestre, ahol megvetette lábát az underground zenei színtéren. Tavaly megjelent Ritual című ötödik albumán a flamencótól a tangón át az arab zenéig számos hatás érződik. Június 18-án a Fesztivál Színházban több új dal is elhangzik, és a látványelemek is nagy hangsúlyt kapnak - közölték a szervezők az MTI-vel.
    Másnap, június 19-én a Konyha zenekar ad ugyanott koncertet. A formációt Szepesi Mátyás énekes-gitáros 2010-ben alapította, mellette Badics Márk (dob) és Haller Dániel (basszusgitár) szerepel. A Konyha eddig három stúdiólemezt készített: a Konyhanyelv 2012-ben, az Elmentek a szörnyek 2014-ben, a Különbéke 2016-ban jelent meg. A zenekar számait őszinte, érzelmekkel teli szövegvilág jellemzi, a trió tavaly bekerült a Nagy-Szín-Pad! tehetségmutató elődöntőjébe.
    A hetvenes évek soul- és funkzenéjében gyökerező muzsikát játszó Kéknyúl Criminal Funk című koncertje június 20-án a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben lesz a Hey, June! keretében. Az est a bűnügyi filmek világába kalauzolja a közönséget, a zenét a színjátszással ötvözik, a koncertélményt egy krimi elmesélése teszi teljessé. Vendégként két népszerű díva, Palya Bea és Sena is színpadra lép a Kéknyúllal.
    A 2011-ben Szombathelyről indult öttagú Elefánt zenekar június 21-én játszik a Fesztivál Színházban. Az együttes a Kodály Method-sorozaton tűnt fel, 2013-ban (Vérkeringő), 2015-ben (Gomoly) és 2017-ben (Minden) is stúdiólemezt jelentetett meg. Az Elefánt az elmúlt években az egyik legnépszerűbb hazai gitárzenekar lett, zenéjében a kirobbanó ritmusosság keveredik a lágy melankóliával, megfűszerezve pszichedelikus és elektronikus elemekkel és Szendrői Csaba énekes különleges dalszövegeivel.
    Az idei Hey, June! zárókoncertjét a Special Providence adja június 23-án a Fesztivál Színházban. A progresszív zenét játszó zenekar műfaji korlátokat nem ismerve elegyíti a modern dzsesszt a rockkal és a metállal, valamint az elektronikus hangzással. Az utóbbi években számos rangos külföldi fesztiválon léptek fel, olyan világsztárokkal koncerteztek, mint a Dream Theater vagy a Spock's Beard. A mostani koncert gerincét tavaly megjelent ötödik stúdiólemezük, a Will adja. Az album dalait olyan vendégek fűszerezik tovább, mint Gulli Briem (Mezzoforte), Csongor Bálint (USEME, Subscribe) és Hrutka Róbert. (MTI)